vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het wild: Nancy bezoekt Simpel Verlangen van Pra Theater

Dans beweegt ouderen


De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling, tentoonstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Vandaag: Nancy Scheeve, communicatiemedewerker bij het Fonds.

 

Waar ben je geweest?
Naar woonzorgcentrum Maria Dommer in Maarssen. Pra Muziektheater speelde daar hun voorstelling Simpel Verlangen. Eerder steunden wij hun project 'Kijk in mijn ogen'. Ze wonnen hiermee de Senior Cinema Prijs. Ik was daarvan erg onder de indruk. Ik wilde hun energie ook voelen en beleven vandaar dat ik naar Maarssen afreisde.

Wat heb je gezien of gedaan?
Een groep professionele dansers, dansstudenten en muzikanten van Pra Muziektheater maakt samen met de bewoners en ouderen uit de regio een dansvoorstelling over verlangen, durven, over loslaten. ontmoeten, vertrouwen en luisteren. Niemand kan stil blijven zitten tijdens de voorstelling. Ze nodigen iedereen uit om mee te doen. Hun enthousiasme kan niet anders dan je aansteken. 

Dansers nemen ouderen mee in beweging en spel

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuurparticipatie project?
Mooi is dat vitale ouderen een workshop kunnen volgen en daarna meedoen in de voorstelling. De mix van professionals, dansstudenten, muzikanten en ouderen geeft een bijzondere dynamiek. De ouderen die de voorstelling zagen, kwamen in beweging. Ze lieten zich meeslepen in alle gebaren en bewegingen. Ze werden aangeraakt. Hierdoor onstond er zo'n mooie interactie. Ik zag hier heel duidelijk wat deelname aan cultuur doet met mensen en dat je ten alle tijden ook mee kunt doen. Het maakt niet uit of je vitaal of minder vitaal bent. Binnen dans, muziek en spel is er plek voor iedereen.

Wat is je bijgebleven?
De ontzettend blije gezichten van de ouderen. Ze waren zo aan het genieten. De dansers en muzikanten zitten tussen de mensen in. Ze hielden elkaar handen vast. Ineens was iedereen hetzelfde en niet meer ziek of oud.

Monique Masselink, projectleider Pra Muziektheater, stuurde mij een reactie van een van de activiteitenbegeleiders: "zowel de dansers als de muzikanten, zijn ware kunstenaars die velen van ons diep hebben geraakt met hun optreden. De wijze waarop jullie hebben laten zien dat we elkaar nodig hebben, die je steunt, opvangt, naar je luistert, en je die je lief (mag) hebben, is fantastisch! In zeer korte tijd hebben jullie uitgebeeld wat velen van ons heel graag willen, (simpel?) verlangen, vooral mensen die door ziekte zich moeilijk(er) kunnen uiten of geen vertrouwen meer hebben, door onprettige ervaringen".

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Ja zeker! Van 1 tot en met 8 maart is het nog in Zeist te zien. Maar heb je geen gelegenheid dan kun je ook genieten van het filmpje over 'Kijk in mijn ogen' een intergenerationeel project waarmee Pra Muziektheater de Senior Cinema Prijs won.

Kijk voor meer informatie op www.pramuziektheater.nl 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen