vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het wild: Nancy bezoekt pop-up museum SMAAK

opening pop-up museum KRAAK

De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling, tentoonstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Vandaag: Nancy Scheeve, communicatiemedewerker bij het Fonds.

Waar ben je geweest?
Begin oktober ging het Pop-up museum SMAAK in Pieters en Bloklands Gasthuis te Amersfoort open. Negen gastconservatoren, senioren (65+), stelden elk een persoonlijke collectie samen van tien kunstwerken. Ik werd nieuwsgierig naar hun smaak en reisde af naar Amersfoort.

Wat heb je gezien of gedaan?
Bij binnenkomst voelde je gelijk een warme, open sfeer. De Irish Folkband The Oll’Foxes stond net klaar in de grote hal om een optreden te verzorgen. Ik kon dus niet alleen kunst kijken maar ook van muziek genieten. Het was een gezellige drukte van bewoners en bezoekers. Ik had het geluk Andries Potter, zakelijk directeur van Stichting SMAAK, tegen het lijf te lopen en kreeg van hem een rondleiding langs alle kunstwerken die in het Gasthuis tentoongesteld zijn.

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuurparticipatie project?
Je hoeft geen kunstkenner te zijn om deel te nemen aan dit project. In feite kon iedereen zich aanmelden. Senioren werden aangemoedigd om zelf een tentoonstelling samen te stellen en op zoek te gaan naar wat zij mooie kunst vonden. Afgelopen zomer werkten de deelnemers aan deze zoektocht. Het resultaat: bijzondere ontmoetingen met professionals, uitwisseling van kennis en interesses en een palet aan kunst.

Wat is je bijgebleven?
Het grote enthousiasme van Andries waarmee hij mij rondleidde en trots vertelde dat het gelukt is dit project te realiseren. We bleven wat langer stilstaan bij de werken die Elke Puschel had uitgekozen. Haar thema is: verbondenheid en geborgenheid. De werken weerspiegelen dat heel mooi. Ouderen verbinden en laten meedoen dat straalt van dit project af. 
Wat ik ook mooi vind is dat de zorginstelling openstond voor een nieuw idee. De bewoners hebben een museum in eigen huis. Bezoekers maken kennis met je instelling op een hele andere manier. Hoe mooi is dat! De senioren hebben hun smaak en persoonlijke verhalen durven delen met publiek. Dat getuigt van lef en laat ook hun kracht zien.

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Ja zeker! De hele maand oktober is het Pop-up Museum SMAAK in het Pieters en Bloklands Gasthuis te Amersfoort van 10.00-17.00 uur open. Naast de tentoonstelling zijn er ook allerlei activiteiten. In de herfstvakantie kunnen opa’s en oma’s met hun kleinkinderen samen schilderen. Ik zeg: doen!

Kijk op www.stichtingsmaak.nl voor meer informatie.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen