zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het wild: Michelle bij Grutte Pier van Peergroup

Aankondiging Grutte Pier Kimswerd

De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen collega's belevenissen. Vandaag: Michelle Jacobs, programma adviseur.

Waar ben je geweest?
De locatietheatervoorstelling Grutte Pier fan Kimswert van PeerGrouP, in Kimswerd, Friesland.

Uit welke subsidieregeling van het Fonds komt dit project?
Immaterieel Erfgoed

Wat heb je gezien of gedaan?
Na een mooie, lange rit van Utrecht naar Friesland, met mooie vergezichten, polders, meren en velden, kwam ik aan in Kimswerd. De zon was al bijna onder, en een flinke groep mensen verzamelde zich rond twee kampvuren in een weiland. Ik was erg benieuwd wat ik die avond te zien zou krijgen. De regisseur hield een inleidend verhaal bij één van de vuren. Hij vertelde over hoe PeerGrouP dit project had aangepakt, hoe het was gaan leven in de gemeenschap, hoeveel mensen erbij betrokken waren en hoe dit project waarin Grutte Pier weer bekend wordt gemaakt onder de gemeenschap, langzaam maar zeker nieuwe geschiedenis was geworden.

Grutte Pier is een volksverhaal dat appelleert aan de vrijheid die verbonden is aan de Friese identiteit. Grutte Pier leefde begin 16e eeuw. Volgens de overlevering is Grutte Pier een held die de vrijheid van de Friezen terug wist te winnen door te vechten tegen Saksen en Hollanders met zijn leger ‘de Zwarte Hoop’. Maar Grutte Pier is ook een verhaal over dood en verderf, geweld en wraak. Na de voorstellingen gaat dit project nog verder, resultaten worden verduurzaamd in nieuwe projectonderdelen.

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuur participatie project?
Bijzonder vind ik de grote, verschillende groepen mensen die PeerGrouP betrokken heeft. Zo zijn groepen die zich bezig houden met survivallen, benaderd voor een rol in het leger ‘de Zwarte Hoop’. Maar liefst 150 mensen hebben zich bij aanvang aangemeld. Er zijn verbanden gelegd met defensie en de ME uit Kimswerd en samen hebben ze getraind.

Vrouwen zijn benaderd voor het Boerinnenkoor, eveneens 150 hebben zich aangemeld. In samenwerking met het Fries archief Tresoar zijn inwoners van Kimswerd en omstreken opgeroepen hun stamboom in te sturen voor Grutte Pier ‘De Famylje’, een onderzoek naar de nazaten van Grutte Pier waardoor mensen zich bewust worden van hun eigen identiteit.

De oproep heeft enorm veel reacties opgeleverd en honderden tot duizenden nazaten leven vandaag de dag. De gemeenschap is betrokken, en een nieuwe gemeenschap is ontstaan.

Wat is je bijgebleven?
Dat er ontzettend veel nazaten van Grutte Pier zijn. Zoals de regisseur bij aanvang van de voortelling zo mooi vertelde: het toont aan dat we allemaal, via onzichtbare lijnen, aan elkaar verbonden zijn. Mooi! Daarnaast vond ik de beelden tijdens de voorstelling prachtig: het verhaal over de sterke vrijheidsstrijder werd verteld in een waanzinnig decor van metershoge boomstammen, waarin op een bijzondere manier gebruik werd gemaakt van licht, vuur, kleuren en doeken die wapperden in de wind.

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Helaas niet meer naar deze voorstelling. Maar houd de PeerGrouP in de gaten. Prachtig locatietheater waarbij vele mensen uit de omgeving betrokken worden.

 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen