zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het wild: Marijne bezoekt Sambaband

Kabaal

De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Vandaag: Marijne Tesser, communicatieadviseur bij het Fonds.

Waar ben je geweest?
Een sambarepetie in het Westland! Op uitnodiging van sambaband KABAAL heb ik een repetitie bezocht van Beatlife, één van de Kinderen Maken Muziek projecten die het Fonds samen met het Oranje Fonds ondersteunt. Voor het tweede jaar op rij geven zij op verschillende plaatsen in het Westland Samba persussie lessen aan kinderen. De kinderen krijgen elke week na schooltijd les en er zijn regelmatig grote repetities op zaterdag waar de kinderen van de verschillende groepen elkaar leren kennen, er gezamenlijk gerepeteerd wordt en de kinderen kennis maken met beroepsmuzikanten door middel van workshops of optredens. Aan het einde van elke zaterdag repetitie zijn ouders welkom!

Wat heb je gezien of gedaan?
Negen enthousiaste kinderen van verschillende leeftijden (de jongste was 7) die een hoop muzikaal kabaal maakte. Zoveel kabaal dat er andere kinderen door het raam kwamen gluren om te kijken wat er aan de hand was. Naast ritmeoefeningen en gezamenlijke samba’s was er ook tijd voor muzikale spelletjes. Wist je bijvoorbeeld dat je met een handtrommel heel goed een tenniswedstrijd na kan spelen?

Beatlife repetitie

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuurparticipatie project?
Alle kinderen deden mee en hadden plezier in het muziek maken. De docent voor de groep voelde goed aan hoe ze de kinderen kon motiveren en ik was verrast door het hoge niveau van de kinderen die nog maar kort les hadden. Ook als je zelf nog maar net begint kan je door samen te spelen al meteen een hoop plezier hebben.

Wat is je bijgebleven? 
Midden in een sambasessie kreeg ik een shaker in mijn handen en werd ik in de kring gezet. Zonder voorbereiding deed ik mee en liet ik me leiden door de kinderen, de docent en vooral de muziek. Er kwam gelukkig vanzelf weer iets van mijn ritmegevoel naar boven en voor ik het wist speelde ik mee in een heuse sambaband!

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Op 20 juni opent Beatlife de Westlandse Cross 2015, dat wordt ongetwijfeld weer een fantastisch ‘kabaal’! En volgens mij kun je dan niet anders dan meedoen, al is het maar door te swingen, stampen en te klappen! Op de website van Beatlife staan trouwens ook oefenfilmpjes met Dr Beat!

placeholder

 

Marijne Tesser is communicatieadviseur bij het Fonds. Ook is ze als programma adviseur betrokken bij Kinderen Maken Muziek. 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kinderen Maken Muziek

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen