vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het wild: Elise bezoekt JeugdOrkest Nederland

JeugdOrkest Nederland

De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je ze ook in het wild. Bij een voorstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Met deze keer: Elise Althoff, controller bij het Fonds.

Waar ben je geweest?
Naar een Zomertourneeconcert van het JeugdOrkest Nederland (JON) in het openluchttheater in Ede. Het JON ontvangt van het Fonds een meerjarige subsidie vanuit de regeling Talentontwikkeling en Manifestaties.

Wat heb je gezien of gedaan?
Collega Marie-Louise woont om de hoek van het openluchttheater in Ede, dus het was een uitstekend excuus om samen met mijn collega Josien haar culinaire kwaliteiten te onderzoeken. Daarna zijn we met zijn drieën naar het openluchttheater gewandeld waar het jeugdorkest naast werk van Tsjaikovski en Lalo, de Symphony Fantastique van Berlioz speelde. Een indrukwekkend stuk dat vrolijk begint en duister en bombastisch eindigt, heel mooi uitgevoerd.

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuurparticipatie project?
De participatie zit ‘m hier niet in de bezoeker, maar in de deelnemer. Het FCP ondersteunt ook een aantal instellingen die een uitdagend aanbod van activiteiten hebben voor jonge, talentvolle amateurkunstenaars, zoals het JON.

Wat is je bijgebleven?
Wat ik niet zal vergeten is dat er tijdens het concert een klein meisje het terrein op rende en vol overgave begon te dansen op de muziek. “Groot gelijk” zei mijn collega, “dat willen we toch eigenlijk allemaal wel doen?”. En zo was het.

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Jazeker! Ze spelen nog op het grachtenfestival in Amsterdam. De toegang is gratis. Maar ik weet niet of de locatie zo’n mooie dansvloer biedt!
En, als je tussen de 14 en 21 jaar oud bent, een instrument speelt en uitgedaagd wil worden om op hoog niveau samen muziek te maken dan kun je op 2, 3 of 4 oktober auditie doen. Meer informatie hierover vind je op de website van het orkest.

Het openluchtpodium

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Talentontwikkeling en Manifestaties

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen