vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het wild: Lidian bezoekt Reinaert de Vos

Reinaert de Vos opnieuw beleefd door ouderen

De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling, tentoonstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Vandaag: Lidian Fleers, programma-adviseur bij het Fonds.

Wat heb je gezien of gedaan?
Ik bracht een bezoek aan Ontmoetingscentrum de Vijver, een centrum met een ondersteuningsprogramma voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Actrice Marieke van der Have maakte vooraf in de gemeenschappelijke huiskamer kennis met de ouderen. Alle ouderen hadden een badge met hun voornaam, zodat ze ze direct aan kon spreken en je zag dat ze genoten van die persoonlijke aandacht. Daarna gingen de ouderen en enkele aanwezige mantelzorgers naar de grote zaal waar de poppen met de hoofdfiguren uit de vertelling Reinaert de Vos klaarstonden. Vol spanning vertelde Marieke in fragmenten het verhaal van de sluwe vos.

Ouderen gefascineerd door voorstelling Reinaert de Vos van Colline Producties

Tussen de fragmenten door zingt ze samen met de ouderen toepasselijke bekende liederen uit de 20e eeuw. Er wordt vanaf het eerste lied uit volle borst meegezongen en met het verhaal meegeleefd. Marieke weet op een bijzondere expressieve manier te vertellen, te bewegen en de ouderen persoonlijk bij het verhaal te betrekken. Het mooiste is wanneer ze een dame die stil in het midden van het publiek zit persoonlijk benadert, haar handen vasthoudt en samen met haar zingt. Je ziet de mensen opleven en genieten. En je ziet dat ondanks dat iedereen toch enigszins in zijn of haar eigen wereld verkeert hoe betrokken ze zijn met elkaar. Ook de mantelzorgers en betrokkenen van het ontmoetingscentrum zijn enthousiast. Een bijzondere middag die letterlijk nog lang nazingt in je hoofd.

Wat maakte dit project voor jou tot een echt cultuurparticipatie project?
Dit project laat zien dat met de juiste mensen en de juiste aandacht het mogelijk is om ook dementerenden persoonlijk en actief te betrekken bij cultuur.

Wat was je favoriete moment? 
Het enthousiasme waarin de mensen vanaf het eerste moment uit volle borst meezongen was zeer ontroerend. Van “Hij was maar een clown” tot “Een muis in een molen”. En de mate waarin ze meeleefden met de dieren in het verhaal.

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Dit project is afgelopen, kijk op www.colline.nl voor de andere theaterproducties.

 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen