vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Fonds in het wild: een bezoek aan Grimmige Sprookjes

Jonge spelers van Jeugdtheaterhuis ZH in Grimmige Sprookjes

De medewerkers van het Fonds zijn niet altijd te vinden op het kantoor in Utrecht. Soms tref je er ook één in het wild. Bij een voorstelling, tentoonstelling of presentatie van één van de projecten die het Fonds ondersteunt bijvoorbeeld. In deze rubriek delen de collega’s hun belevenissen. Vandaag: met zijn zessen in het wild!

Waar zijn jullie geweest?
We gingen naar de Gelderlandschool in Den Haag waar leerlingen van Jeugdtheaterhuis ZH de voorstelling Grimmige Sprookjes speelden.

Wat hebben jullie gezien of gedaan?
Het is een familievoorstelling gebaseerd op de bekende sprookjes van de Gebroeders Grimm. Tweeëndertig jonge spelers (13 t/tm 19 jaar) van het Jeugdtheaterhuis nemen je mee op een muzikale reis en laten je zien wat er gebeurt als je in het donkere bos het gebaande pad verlaat. Je verdwaalt tussen de bomen, of je knabbelt samen met Hans en Grietje aan het huisje van de heks. Je vecht mee met IJzeren Hans en danst met Assepoester de sterren van de hemel op het bal van de prins.

Wat maakte dit project voor jullie tot een echt cultuurparticipatie project?
Grimmige Sprookjes is een onderdeel van het project Tussen er was eens… en ze leefden nog lang en gelukkig, dat het Fonds ondersteunt. Ze proberen met deze voorstelling op een vernieuwende wijze kinderen (en hun ouders/verzorgers, familie en vrienden) te bereiken, die niet vanzelfsprekend met theater in aanraking komen. De betrokken scholen richten met hulp van het Jeugdtheaterhuis een schooltoneelclub op. Iedere schooltoneelclub ontwikkelt onder leiding van een docent van het Jeugdtheaterhuis vervolgens een eigen sprookje. Een mooie manier voor kinderen om met theater in aanraking te komen en zichzelf te ontwikkelen.

Wat is jullie bijgebleven?
Er zat een diversiteit aan kinderen, ouders, leraren in de gymzaal ademloos te kijken naar deze jongeren die vol passie speelden en dansten. Na afloop waren de kinderen zo ongelooflijk enthousiast en vertelden hoe mooi, maar ook hoe spannend ze het vonden. De voorstelling werkt echt aanstekelijk omdat de jongeren het zo goed en echt overbrachten. Dat maakte indruk en gaf de kinderen het gevoel: dit wil ik ook!
De betrokkenheid en enthousiasme van Theo Ham, directeur van het Jeugdtheaterhuis is enorm groot. Deze energie geeft hij door aan iedereen!

Kunnen wij nog gaan kijken of meedoen?
Ja zeker! Je vindt de speellijst op Jeugdtheaterhuis - Grimmige Sprookjes. Wij zeggen: kijk, luister, lach en bewonder! Meer weten over schooltoneelclubs? Lees het verhaal van Jeugdtheaterhuis ZH in ons magazine.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen