vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Finale Verhalen van Vroeger

deelnemers Verhalen van Vroeger

Op donderdagavond 26 februari werd 'Verhalen van Vroeger', een project uit de regeling Ouderenparticipatie afgesloten met de prachtige theatervoorstelling 'Hotel De Moriaan'. De voorstelling door senioren uit Groenlo, vond plaats in Cultureel Centrum De Bron in Groenlo. Ruim 200 bezoekers waren getuige van het eindresultaat waar met veel plezier aan is gewerkt door senioren, amateurkunstenaars en docenten.

Direct na binnenkomst werd het publiek terug geworpen in de tijd. Het eerste gedeelte van het programma bestond namelijk uit dialogen die op vijf verschillende plaatsen in het Centrum werden uitgevoerd. In groepen werd het publiek langs de verschillende scènes geleid, die allemaal een thema uit het verleden verbeeldden; de slacht, de kermis, de bioscoop, de catechismus, krulspelden, kinderspelen en meikevers.

Na de pauze was Hotel De Moriaan, het bekende voormalige hotel in Groenlo, decor van tal van thema’s en gebeurtenissen uit het verleden. Eigen verhalen werden theatraal uitgebeeld. De verhalen die zijn verteld tijdens de verhalenvoorstelling op 3 juni vorige jaar, hebben geholpen bij het ophalen van andere herinneringen. Ook werden onderwerpen die in deze verhalen naar voren kwamen verder uitgediept.

Het proces
De deelnemers zijn ieder op hun eigen terrein actief geweest. Er zijn verhalen verteld en opgeschreven door de schrijfgroep. Daar ging vervolgens de theatergroep mee aan de slag. Naast de senioren werkten amateurkunstenaars, onder andere leden van toneelvereniging Dito, mee aan de theatervoorstelling. De scènes werden afgewisseld en omlijst door speciaal voor dit project samengestelde groepen dansers, zangers en muzikanten. Ook het decor was door de deelnemers zelf ontworpen.

Het project
Het project is op 13 mei gestart in woonzorgcentrum De Molenberg te Groenlo en is een initiatief van Boogie Woogie instituut voor kunst en cultuur en Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, locatie De Molenberg Groenlo.

Ouderen dragen een leven vol verhalen met zich mee en het doel van het project is: de verhalen van vroeger met elkaar delen en er samen iets moois van maken!
Dit doel is zeker bereikt.

'Verhalen van Vroeger' is gehonoreerd in de regeling Ouderenparticipatie en te volgen via Facebook.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen