zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Esther Swart (24) uit Laren doet mee aan de poëziewedstrijd van Special Arts

Esther Swart

Het Andere Gedicht, van Stichting Special Arts, is een landelijke poëziewedstrijd voor mensen met een verstandelijke handicap. Door te dichten stellen ze zichzelf open en leren ze zich op een laagdrempelige wijze verbaal uit te drukken. Deelnemers worden tijdens de wedstrijd bijgestaan door deskundigen en er wordt gewerkt met speciaal voor Het Andere Gedicht ontwikkeld lesmateriaal. Onder de deelnemers zijn ook een aantal enthousiaste cliënten van Kunstcentrum Kijkoor in Eemnes. Zij krijgen elke week een uurtje poëzieles.

Esther: ”Ik vind het heel erg leuk om te schrijven. Poëzie is niet heel interessant, maar ik vind het fijn om met tekst bezig te zijn. Ik lees daarom ook erg veel. Het liefst paardenboeken en de boeken van Harry Potter. Ik heb al een paar keer eerder meegedaan aan een poëzieproject. De eerste keer is alweer een paar jaar geleden. Toen zijn we met een groepje bij een dorpsdichter thuis geweest en hebben we samen met hem gedichten in elkaar gezet. Dat vond ik heel erg leuk. Waar de gedichten over gingen, weet ik niet precies meer maar ze hangen nu op grote doeken in het gebouw. Ik sta ook al in een ander gedichtenbundeltje, ‘Ik heb je zolang niet gemist’. Die werd door Kijkoor samengesteld.

Hier in het kunstencentrum is sowieso veel te doen. Ik had ooit zangles maar daar ben ik mee gestopt omdat we elke les hetzelfde deden. Je kunt hier ook schilderen of met klei aan het werk maar dat is echt helemaal niets voor mij. Ik ben wel eens in een museum geweest voor een schoolopdracht. Toen dacht ik de hele tijd: Wat doe ik hier eigenlijk?

Daarom volg ik poëzielessen want dat bevalt me goed. Je mag zelf je gedichten bedenken. Soms is dat wel moeilijk hoor, dan heb ik echt geen idee waar ik het over moet hebben. Maar toch lukt het me tot nu toe elke keer weer om iets op papier te zetten. Deze week schreef ik over zingen, want dat doe ik graag. Ik had eerst een heel lijstje met onderwerpen gemaakt maar dat werd zo’n lang verhaal dat ik het maar helemaal heb omgegooid. Nu gaat het vooral over dat ik zo graag zing en optreed.”

Het gedichtje dat Esther maakte tijdens haar poëzieles:

Ik hou van zingen
optreden vind ik leuk

van kinds af aan sta ik op de planken
ik hou van zingen

ik heb meegedaan aan een musical
ik hou van zingen

en ik heb gezongen in een kinderkoor
ik hou van zingen.

 

Fotografie: Special Arts 

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen