zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Elske Riemersma (58) uit Leeuwarden doet mee aan Papierwerk

Elske Riemersma

Voor het project Papierwerk trok Atelier NL met een groepje Friese kunstenaars naar het eeuwenoude natuurgebied Alde Feanen om materiaal van bomen, bloemen, gras en struiken te verzamelen. Van het materiaal wordt papier geschept en dat wordt straks gebruikt voor de ‘Atlas van Nederland’. Een atlas met informatie over de grondstoffen in deze gebieden en de mogelijke toepassingen daarvan.

Elske: ”De aarde herbergt zoveel geschiedenis, er zit heel veel in verstopt en verborgen. Dat sprak me enorm aan in dit project. Bovendien werkte mijn opa, mijn ‘pake’, vroeger als grondarbeider en ik vond het een mooi idee om in datzelfde gebied aan het werk te gaan met dit project.

Workshop AtelierNL door Wouter Kooken

We zijn twee dagen met gidsen bijeengekomen om het natuurgebied te verkennen. Zij wisten ontzettend veel van de planten en wat daar te vinden was. Onderweg mocht je alles wat je aansprak meenemen. Na afloop bleek toen dat ik allemaal dingen had verzameld waar uiteindelijk turf van werd gemaakt. Ik had dus wel constant gedacht aan mijn pake die hier vroeger heel zwaar werk heeft gedaan maar pas later realiseerde ik wat ik had meegenomen. Dat vond ik wel bijzonder om te ervaren.

Mijn idee was om van het materiaal dat ik had uitgezocht papier te maken en dat in dat papier een foto van pake zou worden gedrukt. Dat is toen helaas niet gelukt maar ik hoop wel dat die foto uiteindelijk kan worden meegenomen in de Atlas van Nederland. Het is toch bijzonder dat ik het leven van mijn pake weer aan het licht kan brengen. Het is zo’n andere tijd. Dat je dat aan het papier kunt meegeven. Dat vind ik mooi, ontroerend.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen