zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Eins, Zwei, Drie, Fjouwer!

Ein Zwei drie Fjouwer

Jonge muzikanten, fotografen en videomakers uit Hamburg, Bremen, Friesland en Rotterdam reizen naar elkaars steden om over de grens kennis te maken met elkaar en de lokale popcultuur. Eins, Zwei, Drie, Fjouwer! komt voort uit het subsdieprogramma Junge Kunst. Paul Giesen, projectleider van het Nederlandse deel, blikt terug op het eerste werkweekend.

 

Hoewel de titel anders doet vermoeden, vond de aftrap van Eins, Zwei, Drie, Fjouwer! plaats in Leeuwarden van 27-31 augustus 2015, met o.a. optredens tijdens het UITfestival. De bands die participeren in dit project zijn: Abdomen (Leeuwarden-NL), Standup '69 (Rotterdam-NL), John Monday (Hamburg-DE) en Yellowtree (Bremen-DE).

Ein zwei drie Fjouwer

De productie van Fjouwer in het mooie, maar hostel-loze Leeuwarden bleek een leerzame en daardoor waardevolle eerste stap te zijn in dit project, waarin een programma voor jonge muzikanten, videomakers en fotografen samenvloeide. Het vinden van de juiste balans en het in elkaar grijpen hierbij van de verschillende disciplines zat in het programma verweven, maar zo bleek uit de evaluatie, is nog voor verbetering vatbaar. De organisaties en deelnemers hebben kennis gemaakt met het (pop)culturele veld van Leeuwarden en een blik geworpen in de keukens van deze organisaties. Tijdens het UITfestival Leeuwarden maakten ze kennis met de daadwerkelijke activiteiten van die organisaties, maar presenteerden daarnaast ook zichzelf en dit project op het UITfestival. De koppeling van Eins, Zwei, Drie, Fjouwer! met een presentatie op het UITfestival, was een waardevolle en zorgde voor het nodige publiek en genereerde de nodige aandacht.

Fjouwer was de aftrap van het project, waarbij nog drie lange weekenden volgen in Bremen, Rotterdam en Hamburg. Voor de organisaties was dit eerste weekend de directe aanleiding om de samenwerking vorm te geven en verwachtingen en mogelijkheden helder te krijgen. Dat nog niet alles perfect was zorgde voor een goede dialoog tussen de organisaties met ideeën, vergelijkingen, suggesties en opties voor het vervolg. Ook de deelnemers aan het project leverde hierbij een constructieve input met suggesties en ideeën voor het project in hun eigen stad.

Er is een Facebook groep opgezet waarin ideeën worden gedeeld en plannen voor gezamenlijke toekomstige optredens worden besproken. Zo ontstond ook het idee, om naast de live-recording sessions, een boekje uit te brengen met een selectie van de mooiste foto’s uit het project. De live-recording sessions worden gefaseerd gereleased in overleg met de bands. Inmiddels is deze van Abdomen en John Monday on-line.

Met Fjouwer is een goede start gemaakt, waarbij de deelnemers en organisaties het (pop)culturele veld van Leeuwarden hebben leren kennen, er volop kennis, ideeën en ervaringen zijn uitgewisseld, er nieuwe contacten zijn gelegd er opgetreden is, live-recording sessions zijn geweest, mooie foto’s zijn gemaakt en waarbij iedereen uitkijkt naar het volgende Eins, Zwei, Drie, Fjouwer! weekend.

placeholder

 

De Popfabryk (Leeuwarden-NL) en RockCity Hamburg e.V. (Hamburg-DE) participeren in het Europese netwerk Excite. De Popunie (Rotterdam-NL), en Musikszene Bremen e.V. (Bremen-DE) participeren in het Europese netwerk Stage Europe Network. Met dit project willen de organisaties niet alleen de samenwerking tussen twee Nederlandse en twee Duitse organisaties bevorderen, zowel in eigen land als met het buurland, maar ook een pilot project realiseren tussen twee Europese netwerken, waardoor nieuwe dwarsverbanden kunnen ontstaan.

www.popfabryk.nl 
www.facebook.com/PopfabrykProductiehuisFryslan

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Jonge Kunst

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen