maandag 18 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Vrouwen uit Marrakesh en Utrecht repeteren samen voor opzwepende performance

repetitie Spring

Corbeaux is een opzwepende performance waarbij een groep vrouwen uit Marrakesh en Utrecht als een grote zwerm kraaien neerstrijkt op locatie. Corbeaux is te tijdens festival SPRING zes keer te zien in Utrecht. Voorafgaand aan Corbeaux wordt er intensief gerepeteerd door de voltallige crew, inclusief de lokale Utrechtse deelnemers. Hieronder volgt een korte impressie van de aankomst en de deelnemerservaringen gedurende het eerste repetitie weekend.

Afgelopen vrijdagnacht op zaterdagochtend landde op Schiphol de voltallige crew van Corbeaux, bestaande uit 10 Marokkaanse dames in leeftijd variërend van eind twintig tot eind zeventig, choreografe Bouchra Ouizguen en een tourmanager. Slechts een paar uur later stond het gezelschap alweer druk fotograferend op het Domplein, waar vanaf het middaguur de eerste deelnemers aan Corbeaux het Utrechts Centrum voor de Kunsten binnendruppelden. Ouizguen selecteerde de meeste lokale deelnemers voor haar performance Corbeaux reeds gedurende een workshopweekend in april, waardoor her en der al wat begroetingen werden uitgewisseld. Toch stonden de dames nog wat onwennig bij elkaar in de hal, onder de indruk door de bont gekleurde crew van Corbeaux en door de nieuwe ervaring die ze op het punt stonden aan te gaan.

Eenmaal aangekomen in de repetitieruimte werd deze onwennigheid gauw ingelost, door een fysieke warming-up, waarbij beide groepen elkaars spieren loswerkten en ledematen losgeschud werden. Deze werkwijze, met als startpunt het fysieke lichaam, is kenmerkend voor de stijl van Ouizguen en zorgt bij Corbeaux voor onderlinge kennismaking en ontspanning.

Na de warming-up werd er twee uur lang gewerkt aan verschillende bewegingsfrasen, oefeningen en ritmes om zodoende de heupen los te schudden, de stem op te warmen en de eigen mogelijkheden en grenzen te verkennen.

Eva-Luca Pouwer, vertelt dat zij in april totaal blanco naar de workshops kwam. Ze kende het werk van Bouchra wel, door online video’s te bekijken, maar had geen idee wat ze precies zou aantreffen.

“Het is totaal iets nieuws voor iedereen, een sprong in het diepe, en tegelijkertijd wordt je geholpen en geleidt in de bewegingen door de doorgewinterde crew van Corbeaux.” Eva-Luca

De tegenstrijdigheid in de onwennigheid voor de lokale deelnemers versus het ‘thuis’ zijn voor de crew, vindt zij ontzettend leuk en leerzaam. Het interculturele aspect van deze performance en het mogen werken met deze dansers biedt haar een kans die ze eerder nog niet heeft gehad. Ook ziet Pouwers herkenning in deze totaal nieuwe bewegingen:

“Toen ik de eerste keer de bewegingen meedeed dacht ik ‘hee, het is eigenlijk juist een heel moderne dans’. Het is dat je weet dat de stijl die Bouchra je aanleert afstamt van traditionele Marokkaanse dansen, maar soms lijkt het al schuddend met je billen en je handen op de grond net alsof je aan het ‘twerken’ bent in een hippe clip op MTV.” Eva-Luca
workshop

Het is wennen en je constant een beetje ongemakkelijk voelen, wat heel grappig voelt omdat Bouchra je er samen met haar crew met veel plezier en een keiharde werkethos doorheen leidt, aldus Pouwers die aangeeft enorm uit te kijken naar de performances gedurende SPRING.

Rilana Boekhuizen, met 15 jaar veruit de jongste deelneemster aan Corbeaux, kon het amper geloven toen ze na de workshopreeks in april werd gebeld met de mededeling dat ze geselecteerd was. 

“Toen ik er achter kwam dat Bouchra een van de bekendste choreografen van Marokko is, voelde ik me enorm vereerd; ik had niet gedacht dat ze mij zou kiezen.” Rilena

Broekhuizen vertelt dat ze ‘er gewoon ingestapt was’ toen ze de oproep zag en het in het begin best eng vond, maar dat ze dit weekend al meteen op de techniek focust. “Het is heel intens en fysiek en mentaal best zwaar, omdat het geluid uit het onderste van je buik moet komen waardoor je al je schaamte moet loslaten en in contact leert staan met je lichaam.” De aanwezigheid van de crew helpt haar doordat de vrouwen ritmes aangeven en een lijn aanbrengen. Dat geeft veel houvast en een gevoel van zekerheid voor de uiteindelijke voorstelling.

placeholder

Corbeaux is op 18, 20 en 21 mei tijdens SPRING te zien op verschillende plekken in de openbare ruimte in Utrecht. Gratis toegang (geen ticket nodig). Meer informatie via www.springutrecht.nl

Van donderdag 18 t/m zaterdag 27 mei 2017 vindt de vijfde editie van SPRING plaats in de verschillende theaters van Utrecht maar ook op onverwachte plekken in de stad. SPRING zoekt de grens op van dans, theater en beeldende kunst en laat je kennis maken met gedurfde hedendaagse theatermakers en choreografen uit heel de wereld.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen