zondag 8 December 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Een reeks 10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met?

Fonds viert 10 jarig jubileum met verhalen

In 2018 vierde het Fonds voor Cultuurparticipatie zijn 10-jarig bestaan! Een mooie gelegenheid om instellingen die we in die 10 jaar hebben ondersteund op te zoeken en samen terug te blikken, maar ook vooruit te kijken. Hoe gaat het nu met ze? Wat heeft de subsidie van het Fonds hen gebracht? Hoe zien zij de toekomst? We hebben alle verhalen op een rij gezet omdat ze stuk voor stuk inspirerend zijn. Haard aan en lezen maar!

placeholder

 The Notorious IBE

“Het mooie aan The Notorious IBE is de eigenheid van het festival. Ze blijven bij hun basis: een evenement organiseren voor de hiphop- en breakdance scene. Hierdoor hebben ze zowel nationaal als internationaal veel fans. Toch weten ze ook toegankelijk te blijven. Het festival wordt omarmd door de Heerlense bevolking.”

Lees het verhaal van The Notorious IBE.

placeholder

 Holland Dance Festival

“Het is zonde om alleen in losse projecten te denken”, vindt Martine. “Soms hebben mooie projecten even tijd nodig om te groeien, bekendheid te genereren en succesvol te worden. Daarom werken wij graag in meerjarige programmalijnen. DanceAble is een nieuw en belangrijk onderdeel van dit laatste meerjarenplan. Hiermee wil Holland Dance Festival inclusiedans, een dansvorm voor mensen met een beperking, stevig op de kaart zetten.

Lees het verhaal van Holland Dance Festival.

placeholder

 Erfgoededucatie op het VMBO

“Op papier klinkt het misschien niet heel sexy en cool, maar onze leerlijn cultureel erfgoed sluit heel goed aan bij de belevingswereld van leerlingen. De lessen zijn lekker praktisch en zeker niet saai”, vertelt Bibian Welbergen, adviseur cultuuronderwijs bij De Kunstbeweging in Emmen. “We betrekken hun eigen omgeving, zoals hun woonplaats en familie, erbij. En hedendaagse archieven zoals Facebook. Daardoor gaan ze zich er echt mee verbinden.”

School voor Praktijkonderwijs PRO Emmen en De Kunstbeweging over ‘Trots op je eigen omgeving’.

placeholder

De rijdende Popschool

Deze muziekschool met professionele bandcoaches rijdt wekelijks naar dorpen in Groningen en Drenthe. Zij nemen instrumenten mee en leren kinderen samen muziek maken in een bandje. Het begon in 2011 met één enthousiast dorp, veertien kinderen en drie bandjes. Inmiddels doen ruim vijftien dorpen mee en spelen meer dan driehonderd kinderen samen. “Als klein vrijwilligersproject is De Rijdende Popschool behoorlijk uit de klauwen gelopen."

Lees het verhaal van De Rijdende Popschool.

Er zijn nog meer verhalen van instellingen en projecten die we de afgelopen 10 jaar ondersteund hebben. Nieuwsgierig? Lees over De Cultuur Loper, Het Andere Gedicht, Poetry Circle Nowhere, De Nationale Archeologiedagen en Klasse Theater. We zijn trots op ze!

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen