zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Duurzaam renoveren door stichting De Witte Roos

Duurzaam renoveren door stichting De Witte Roos

In het historisch centrum van Delft ligt rijksmonument Huis de Witte Roos. Dit grachtenpand uit de zestiende eeuw wordt de komende jaren gerestaureerd met behulp van innovatieve duurzaamheidtechnologie. Dit wil zeggen dat innovatieve én traditioneel ambachtelijke technieken worden gebruikt om het pand energiezuinig en waterbesparend te maken. Denk hierbij aan goede isolatie, toepassing van energiezuinige installaties, hergebruik van warmte en benutting van zonne-energie door de restauratie van onder andere luiken, schoorstenen en luifels.

Subsidie

€ 24 910

Jaar

2014

 

Dit is een project uit de Regeling Erfgoedparticipatie van het Fonds.
 
In het historisch centrum van Delft ligt rijksmonument Huis de Witte Roos. Dit grachtenpand uit de zestiende eeuw  wordt de komende jaren gerestaureerd met behulp van innovatieve duurzaamheidtechnologie. Dit wil zeggen dat innovatieve én traditioneel ambachtelijke technieken worden gebruikt om het pand energiezuinig en waterbesparend te maken.  Denk hierbij aan goede isolatie, toepassing van energiezuinige installaties, hergebruik van warmte en benutting van zonne-energie door de restauratie van onder andere luiken, schoorstenen en luifels. 
 
Om inwoners van Delft actief bij deze renovatie te betrekken, kunnen zij deelnemen aan het leer- en demonstratieproject waarbij de Witte Roos tot werkatelier wordt benoemd. De deelnemers werken gedurende een aantal maanden aan onderdelen van de renovatie van het pand onder leiding van gepensioneerde ambachtslieden. De meest getalenteerde deelnemers gaan op voor de gezellenproef waarbij zij een diploma kunnen bemachtigen. Zowel leerlingen en gezellen kunnen zich vervolgens inschrijven voor modules als vloeren, plafonds, wanden en belichting. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in zogeheten hardware onderdelen als metselwerk, kennis van steensoorten en restauratie van glas in lood en in software onderdelen als stofferen, behangen, muziekinstrumenten en beeldende kunst. Behalve als werkatelier wordt het pand ook ingericht voor exposities over architectuur en vinden er netwerkbijeenkomsten plaats. De stichting werkt hierbij nauw samen met de TU Delft, de Haagse Hogeschool, de gemeente en lokale organisaties.
 
Het Fonds voor Cultuurparticipatie ziet in dit plan een voorbeeldstellend erfgoedproject, omdat  inwoners van Delft op actieve wijze kennismaken met oude en vergeten ambachten in combinatie met innovatieve renovatietechnieken. Hierdoor wordt de waarde van de Witte Roos als cultureel erfgoed behouden en is het tegelijkertijd een inspirerende manier om een balans te vinden tussen ambacht en design. Door het pand als kenniscentrum te positioneren krijgt het een voorbeeldfunctie voor de renovatie van andere historische panden.   
 

www.witteroos.nl

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen