zaterdag 20 Oktober 2018
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Doe het zelf: Film Maak je eigen film in vier stappen

Doe het zelf: Film Maak je eigen film in vier stappen

Wil jij zelf een film, documentaire of reportage maken? Pak je camera of mobieltje en volg de volgende stappen.

placeholder

Stap 1: Idee

Om te beginnen heb je een goed idee nodig. Wat wil je filmen? Welk verhaal wil je vertellen? Dit idee werk je uit tot een scenario. Ja, zelfs voor een documentaire heb je een scenario nodig. Dus pak een pen of je laptop en zet je ideeën op papier. Bedenk goed wat je nodig hebt om je verhaal te vertellen en waar je daarvoor moet filmen.

placeholder

Stap 2: Filmen

Heb je een helder idee en alle benodigdheden daarvoor beschikbaar dan kun je aan de slag met filmen. Dat kan met je mobiel maar tegenwoordig ook vaak met je fototoestel, of natuurlijk gewoon met een camera. Een statief is altijd handig en zorgt voor mooie strakke beelden. Zet de acteurs op hun plek, ga de straat op voor je interviews of volg je documentaire onderwerp. ACTIE! (vroeger waren opnames duur en moest je goed opletten dat je niet te veel draaide. Nu, in ons digitale tijdperk is dat minder van belang dus nu is het motto; beter te veel dan te weinig!)

placeholder

Stap 3: Editen

Zet je computer of laptop aan en importeer al je opnames in Windows Moviemaker of iMovie en ga aan de slag met de montage. Het is handig om eerst rustig al het materiaal te bekijken en alvast een voorselectie te maken. Focus je tijdens de montage eerst op beeld en daarna op de audio. Muziek kan een goede aanvulling zijn maar wees er voorzichtig mee. Ze zeggen wel eens: ‘Muziek in film is als ketchup door de pasta. Niet te veel en juist gedoseerd anders gaat het overheersen.’

 

placeholder

Stap 4: Vertonen

Je film vertoond krijgen kan tegenwoordig op verschillende manieren. Denk in eerste instantie aan het insturen naar festivals. In Nederland maar zeker ook daarbuiten zijn honderden grote en kleinere filmfestivals te vinden die ieder jaar weer op zoek gaan naar nieuwe inzendingen. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon op Youtube zetten en iedereen uitnodigen om je film te bekijken.

Martijn Payens is filmmaker en werkt zowel in opdracht als aan de ontwikkeling van eigen werk.

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen