vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Dit is Meesterlijk. Een boek over ambachten

Meesterlijk, Esther van der Wallen

In 2013 en 2014 zet het Fonds ambachten centraal, of preciezer gezegd: het Fonds zet zich in om bedreigde ambachten ‘een nieuw leven te geven’. Dat gebeurt binnen de regeling Immaterieel Erfgoed.

Het gaat daarbij om technieken en vaardigheden om met de hand tot creaties te komen. Maar ook om de historie achter die technieken en vaardigheden. Niet zozeer om die ambachten te behouden exact zoals ze waren maar juist om ze te vertalen naar het hier en nu, er een hedendaagse twist aan te geven.

In de hoop zowel een breed publiek als ontwerpers en kunstenaars te inspireren, ontwikkelde het Fonds samen met Nicole Uniquole van het evenement Meesterlijk een boek, een lezingenreeks en een serie filmpjes over ambachten. Tijdens het weekend van Meesterlijk waar ambachtelijke producten centraal staan, werd het boek Dit is Meesterlijk gepresenteerd. In het boek reflecteren Jeroen Junte, Reinildis van Ditshuyzen, Mienke Simon Thomas, Jan Jaap Knol en Nicole Uniquole op de waarde en betekenis van ambachten in de huidige samenleving. Verder toont het boek hoe hedendaagse ontwerpers geïnspireerd zijn door ambachtelijke technieken van weleer, zoals Christien Meindertsma die zich onder meer liet inspireren door Hindelooper schilders of Anne en Meis de Jongh die voor hun sieraden putten uit Turks handwerk.

Verder bevat het boek een glossarium waarin tal van ambachten beschreven staan. Denk aan de koperslager, mandenvlechter, weefster en houtsnijder. Wil je het boek bestellen? Dat kan hier.

Vanaf december 2013 verschijnt maandelijks een filmpje waarin je kunt zien hoe een ambachtsman of – vrouw te werk gaat. Denk aan de glasblazer, de schoenmaker, de edelsmid of de rietvlechter. Bekijk hier de filmpjes die tot nu toe verschenen zijn:

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen