zondag 8 December 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

De toekomstdroom van Babs Gons

Babs Gons

Wat wil jij de toekomst meegeven? Die vraag stelden we aan performer Babs Gons, Journalist Nynke de Jong en theatermaker Saman Amini. Tijdens de viering van ons 10-jarig jubileum op 3 juli 2018 deelden ze hun antwoord in een brief aan de toekomst.

Performer Babs Gons schreef een brief aan haar zoon, over gezien en gehoord worden en een plek om de verhalen die een ieder bij zich draagt te laten horen.

Lieve zoon,

Het lukt me niet altijd maar ik heb mezelf voorgenomen dat wat er ook gebeurt tussen ons, hoe boos ik soms op jou ben, of jij op mij, ik wil je altijd zien. Ik wil dat je je altijd gezien voelt door mij. En ik weet dat ik soms heel kritisch naar je kijk. En dan zeg ik: trek toch die jas uit, als het buiten 25 graden is. Of zal ik wat water in je haar doen, want dan krult het zo mooi. Maar jij houdt niet van je krullen, en je hebt het graag warm. En dat moet ik accepteren. Maar wat ik vooral wil zeggen, is dat ik wil dat je ten aller tijden van mijn gezicht kan lezen dat je prachtig bent zoals je bent, dat ik je zie. Dat mijn gezicht oplicht als je binnenkomt. Dat mijn hart oplicht in mijn gezicht.

Want ik kan je naar de beste scholen sturen, vele cursussen laten doen, je van musea naar voorstelling sleuren, de beste boeken op je nachtkastje leggen en je zal een zeer cultureel en intellectueel onderlegd persoon worden maar wat heb je aan al die kennis en cultuur als je je niet gezien voelt?
Het zijn mijn ogen, de ogen van de mensen om je heen, van je juf, je klasgenoten, ouders van je vriendjes, die je doen groeien en bloeien. De aandacht in hun ogen zullen je hart voeden en je botten sterk maken. En het zal je leren anderen te zien.

Weet je nog toen we laatst op straat liepen en je zei; wat is dat een aardige vrouw, omdat ze ons voor liet gaan en je vond haar zo lief lachen? Of vorige week in het winkelcentrum, toen jij zei dat die man in trainingspak naar mij keek. Volgens jou omdat hij mij heel mooi vond. En ik moest lachen. Omdat jij mensen ziet. En mij ziet door de ogen van anderen.
Het is een kunst om te zien en het is kunst om te zien. Kunst is leren kijken. Kijken is leren begrijpen. Begrijpen is liefde. En dat is wat ik wil, dat jij en alle kinderen op de wereld, gezien worden. En gewaardeerd worden. Want zo leer je van jezelf houden. En leer je op jouw beurt weer andere mensen te zien.
We kúnnen dat, we hebben alleen ogen nodig. En een hart dat klopt achter die ogen. We zijn het een beetje kwijt denk ik soms. En dat maakt veel kapot. Want soms zien we ze pas, de kinderen, de mensen, als het te laat is. Als ze aanspoelen. Als ze gevangen zitten in oorlog, zelfhaat en slechte omstandigheden.
Gezien worden, betekent ook gehoord worden. Dat er ruimte is om verhalen te delen. Dat er een plek is, om de verhalen die een ieder bij zich draagt te laten horen. Ze zijn de moeite waard. Jullie zijn de moeite waard. Allemaal.

'Via de kunst zullen we bij elkaar naar binnen kijken.'

We moeten met zijn allen aan de slag gaan, dit is onze taak voor de toekomst. We moeten het vuur aansteken in onze ogen en naar onze kinderen kijken, ze zien als ze de kamer of het klaslokaal binnen lopen. Het hart in ons gezicht dragen zodat jij en je vriendjes kunnen voelen dat jullie precies goed zijn.
Dat zal de wereld vullen met meer welzijn. Meer empathie. Laten we ons voorstellen hoe het is om de ander te zijn. Via de kunst zullen we bij elkaar naar binnen kijken. Hoe is het om jou te zijn? Vertel me over jou. Er is ruimte voor jou om te zijn wie je bent. Om je verhaal te vertellen. Want ik hoor je. Ik zíe je.

Babs Gons, 3 juli 2018 

 

publiek

Meer brieven 

Lees ook de brief van Saman Amini aan de beleidsmaker van de toekomst: "Steek uw hand uit en vraag mij, de persoon waar het beleid voor is bedoeld, om hulp en ik zal er zijn."

En het ongevraagde advies van Nynke de Jong aan haar tweejarige dochter: "Ga bij een fanfare!".

Er gebeurde nog veel meer moois tijdens onze jubileumviering. Bekijk de foto's en de vlog!

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen