donderdag 21 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

De schoonheid van vergankelijkheid

Naakte vrouw, zittend op een heuveltje ca. 1631.

Jong is vandaag de dag de norm, terwijl inmiddels drie miljoen Nederlanders ouder zijn dan 65 jaar. Het Rembrandthuis wil het cultureel maatschappelijk debat rond die paradox aanjagen. In het project Rembrandt onder de arm haalt het museum nu eens niet jonge, maar oudere modellen voor het voetlicht.

Ben je ouder dan 50? Dan ben je niet meer interessant voor reclamemakers en vaak te duur voor de arbeidsmarkt. Mensen lijken steeds jonger afgeschreven, terwijl ze vitaler, gezonder en langer leven dan ooit. Het aantal 65-plussers neemt alleen maar toe. Dat maakt het ouder worden tot een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s van dit moment. Museum Het Rambrandthuis speelt daarop in met workshops, lezingen en exposities voor en door ouderen.

Voor de financiering van Rembrandt onder de arm deed het museum een beroep op de subsidieregeling Ouderenparticipatie van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds honoreerde de aanvraag met 80 duizend euro. De adviescommissie omschrijft Rembrandt onder de arm als een prikkelend project, en het thema schoonheid en vergankelijkheid als een interessant uitgangspunt. 

De centrale vraag in het plan is: hoe ver reikt onze tolerantie ten opzichte van ouderdom en vergankelijkheid nou echt? De beantwoording ervan begint bij Rembrandt die vaak met oudere modellen werkte. Met de grote meester als leidraad gaat kunstenaars het land in met het ‘outreach project’. Het programma speelt zich af in de woon- of ontmoetingsomgeving van ouderen en behelst workshops , films, ateliersessies en lezingen. Naast “kenners” komen vooral ook ouderen aan het woord. Hoe zien zij hun rol? Welke creaties hebben ze gemaakt? Wat is hun schoonheidsideaal? Hoe ervaren zij het verouderingsproces?

Tegelijkertijd (voorjaar 2016) loopt in het Rembrandthuis de tentoonstelling Rembrandt en tijdgenoten: naaktstudies. Onder de noemer De naakte waarheid kunnen ouderen werken naar echte naaktmodellen. Wie durft mag zelf poseren als naaktmodel. Werken aan de hand van een model confronteert een mens met zijn vooroordelen. Het roept vragen op over schoonheid en vergankelijkheid. Het doel is ouderen met andere ogen naar Rembrandt en zijn tijdgenoten te laten kijken en ze te laten ervaren dat je nooit te oud bent om zelf een bijzonder werk te maken.

Het televisieprogramma EenVandaag maakte mooie reportage van ouderen aan de slag met Rembrandt als inspirator.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen