vrijdag 23 Augustus 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

De Gouden Caleidoscopen

De caleidoscoop

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: het Fonds bestaat dit jaar 10 jaar, dus dat vraagt om een feestje. Aangezien wij al 10 jaar lang de leukste, mooiste, meest ontroerende, bijzondere, unieke, experimentele en enthousiaste cultuurprojecten mogen steunen, wilden we graag iets doen om de verscheidenheid aan mooie initiatieven in het hele land in het zonnetje zetten. Daarom vroegen wij iedereen, die ooit subsidie van ons ontving, een project uit hun provincie te nomineren voor onze speciale jubileumprijs: de Gouden Caleidoscoop. Uit het hele land kwam er van alles binnen. Bekende projecten en organisaties, maar ook projecten die wij nog niet eerder tegenkwamen.

Voor elke provincie stelden we een eigen jury samen, bestaande uit een medewerker van het Fonds en een persoon uit de provincie. Zij selecteerden een winnaar en gingen als verrassing langs met: een gouden caleidoscoop en een cheque van €1000,-.

Dus zonder langer te wachten... De winnaars zijn:

(klik op foto's om te vergroten)

placeholder

Popkoor Emmen - My Generation

In het project My Generation gaat Popkoor Emmen aan de slag met nieuw repertoire, waarin muziek uit alle generaties van de leden voorbijkomt. Daarnaast werken ze samen met een amateur slagwerkgroep voor de begeleiding.

Juryleden: Jetta Klijnsma, Nancy Scheeve & Femie Willems

placeholder

Buitenhoutcollege - Kunstcarrousel

Kunstcarrousel is een cultuureducatieproject waarin het Buitenhoutcollege samenwerkt met meerdere Almeerse partners en locaties. Vrijwel de hele school is bij het project betrokken, waarin de leerlingen zowel actief als receptief aan de slag gaan met allerlei verschillende kunstdisciplines.

Juryleden: Cheryl Mak & Julie Flesseman

placeholder

Kunstkade - Adje Lambertz

Circus Adje trekt in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 langs alle vijftig basisscholen die de gemeente rijk is. Daarnaast worden allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd in tien wijken en dorpen binnen de gemeente en is er een feestelijke afsluiting.

Juryleden: Sipke Jan Bousema & Stefanie Weijsters

placeholder

Stichting Fit-Art - DROOMOORD

Voor DROOMOORD, van stichting Fit-Art, maakten senioren (60 - 92 jr) uit gemeente Lochem, samen met een jong professioneel filmteam (21 - 29 jr) een prachtige speelfilm van 35 minuten. De film werd in negen draaidagen, op vier verschillende locaties opgenomen.

Juryleden: Tim van Delft & Lidian Fleers

placeholder

Samen in Beeld - Samen in Beeld TV

Samen in Beeld TV is een mediaprojectproject voor en door ouderen, waarin ouderen zelf televisie-items maken over hun belevingswereld. De programma's worden uitgezonden op de regioanle tv-zender en op interne kanalen in twee verzorgingstehuizen. 

Juryleden: Sofieke Opdam & Elgar Snelders

placeholder

Koninklijke Harmonie Roermond - Volwassenen- en Seniorenorkest

Dit orkest wil ouderen activeren door samen muziek te maken. Onder leiding van ervaren muziekdocenten komen de muzikanten elke week samen om muziek te leren en een sociale dynamiek te creëren. Talentvolle muzikanten kunnen doorstromen naar de jeugdharmonie.

Juryleden: Nicolle van Lith & Marijne Tesser

placeholder

Stichting Nooitgedacht - Nieuw/Oud

In dit project werken ontwerpers samen met ouderen voor het maken van kunst en design. De resultaten worden o.a. getoond tijdens de Dutch Design Week.

Juryleden: Vincent Koreman & Malika Zirar

placeholder

Studio 52nd - Eigen Schuld

Studio 52nd ging in gesprek met jongeren die in armoede leven, over hoe het is om zo op te groeien. Deze jongeren konden daarna samen met professionele theatermakers op zoek te gaan naar de beste vorm om hun verhaal over armoede te vertellen aan de wereld. De confronterende voorstelling over dit maatschappelijke probleem werd vervolgens op meerdere vmbo-scholen gespeeld.

Juryleden: Sam Yazdanpanna & Olav Dorst

placeholder

Academiehuis Zwolle - De Stad Vertelt

Dit project wil jonge talenten binden aan de stad Zwolle en doet dat door middel van fotografie en film. Wijkbewoners, studenten, amateurs en professionals werken samen aan storytelling in fotografie en beeld over hun stad of wijk, in aanloop naar de World Press Photo tentoonstelling 2018.

Juryleden: Eddy Zoëy & Karlijn op het Veld

placeholder

ZID Theater - Liefde in tijden van...

Dit was een driejarig project dat o.a. werd uitgevoerd Amersfoort. Met liefde als thema werd toegewerkt naar drie producties met wijkbewoners in de rol als acteurs. Jong en oud, met verschillende culturele achtergronden, waarvan somimgen nog nooit iets met kunst hadden gedaan, stonden uiteindelijk samen op het podium, voor een zeer divers publiek.

Juryleden: Stefan Hendrikx & Marca Meijer

placeholder

Kinderkunstweek - Een boel beesten

De Kinderkunstweek is een jaarlijks terugkerend evenement waar alle scholen voor basis- en speciaal onderwijs in Zeeland aan kunnen meedoen. Het thema van 2017 was 'Een boel beesten.' Kinderen worden enthousiast gemaakt om beeldende kunst te beleven, hun eigen creativiteit te ontwikkelen en kunst te gaan verzamelen.

Juryleden: Johanneke Kranendonk & Eylem Tanir

placeholder

Spot 46 - BEMIN

Dit project draait om de verhalen van sekswerkers. Spot 46 heeft theatermaker Esmeralda Detmers gevraagd met een kunstproject bezoekers in contact te brengen met (de verhalen van) de sekswerkers en de kwetsbaarheid van hun werk en hun omgeving. Sekswerkers die zelf nooit iets met kunst hadden gedaan, hebben via beeldende, visuele en audio kunst een stem gekregen, zonder dat hun veiligheid en privacy in het geding kwam. De voorstelling doorbreekt taboe's en laat de talenten zien van deze onzichtbare groep mensen.

Juryleden: Elten Kiene & Elise Althoff

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen