
Maak ruimte voor de samenleving van morgen!
In het onderdeel de Open Call kon iedereen een voorstel indienen voor het festivalprogramma.
En alles werd goed zichtbaar gepresenteerd.
In het onderdeel de Open Call kon iedereen een voorstel indienen voor het festivalprogramma.
En alles werd goed zichtbaar gepresenteerd.
Jongeren rappen erop los aan de hand van gedigitaliseerd erfgoed in het project Vertel Vrijheid!
Tijdens de slotmanifestatie van Age Friendly Cultural Cities 2018-2019 won het project Haarlems Goud - in lijn met de projectnaam - de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs.
Op 4 november weten wie de winnaar is van de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs 2019. De zes deelnemende Age Friendly Cultural Cities: Alkmaar, Amersfoort, Den Bosch, Haarlem, Helemond en Middelburg en omstreken stellen zich kort voor.
"Er staan nieuwe generaties op die zelf invloed willen hebben op hun leefwereld en bereid zijn om in actie te komen. Dat zijn stemmen die je actief wilt betrekken."
'Neuzen, de pilot' van KRACHTVOER Theater is hartverwarmend improvisatietheater. Vitale ouderen leggen hierin via beweging en aanraking contact met generatiegenoten met dementie. Het kleinschalige project is een mooi voorbeeld voor andere projecten voor bijzondere doelgroepen.
“Juist als bibliotheek kun je naar hartelust meemaakpodiëren!”
Dat cultuur grenzeloos is, bewijzen deze eerste honoreringen van onze regeling Internationale samenwerking
Fonds in het Wild
Bezoek aan het Haags Veld op festival Parkpop
In Amersfoort ontwikkelen ze kunstprogramma's met curatief of preventief effect. ‘Ouderen leven op als je ze aanspreekt op iets wat ze wèl kunnen in plaats van de nadruk leggen op alles wat ze niet kunnen.’
Heb jij een project rondom immaterieel erfgoed? Laat je jongeren creatief aan de slag gaan met digitaal erfgoed? Of verzin je nieuwe vormen om mensen bij archeologie te betrekken? Lees hier voor wie we welke regeling hebben.
Achttien MeeMaakPodia krijgen behalve subsidie ook een tweejarig begeleidingstraject om zich door te ontwikkelen. Jessy Koeiman deelt de ervaringen van Witte de With Center for Contemporary Art.
In Age Friendly Den Bosch vroegen ze zich af hoe de verbinding tussen kunstbeleving van ouderen en positieve gezondheid te verduurzamen is. Met die vraag gingen ze aan de slag.
In Zeeland doet niet één maar een zestal gemeenten mee aan het programma Age Friendly Cultural Cities. Het accent ligt op muziek, met de Zeeuwse Muziekschool als drijvende kracht.
Vanuit een studio live uitgevoerd hoorspel door jong en oud samengesteld. Als voorbereiding waren er workshops verhalen schrijven, acteren en geluid en muziek maken.
KRACHTVOER theater ontwikkelt met Neuzen de Pilot een muzikaal improvisatieprogramma voor en met dementerende ouderen. De uitvoer ligt in handen van vitale ouderen.
Jeugdfonds Sport en Cultuur creëert samen met de Cruyff Foundation culturele hotspots in de wijk voor kinderen die niet vanzelfsprekend toegang hebben tot cultuur.
Met de subsidieregeling Immaterieel erfgoed ondersteunen we projecten gericht op het ontwikkelen en doorgeven van immaterieel erfgoed. Onze adviseurs Immaterieel erfgoed kunnen aanvragers precies vertellen hoe een kansrijke subsidie-aanvraag eruitziet.
Met het project Dag & Dauw is Alkmaar eigenlijk al vijf jaar “cultural age friendly”. Om het initiatief een extra boost te geven omarmden ze het programma Age Friendly Cultural Cities.
Het project Lang Leve Cultuur wordt gedragen door de gemeente Helmond en vijf culturele instellingen. Projectleider van Age Friendly Cultural Cities Kim van Uden vertelt hoe ze behoeften bij ouderen peilde, partijen bij elkaar bracht en sleutfiguren enthousiasmeerde.
Haarlems Goud zorgde voor impuls aan sociaal-culturele projecten en cultuurparticipatie door ouderen. Beleidsmedewerker Cultuur Anna Lamberts en projectleider Haarlems Goud, Mariël van Dijk over de invulling van het Age Friendly Cultural City programma.
Achttien MeeMaakPodia krijgen behalve subsidie ook een tweejarig begeleidingstraject verzorgd door de Academie voor Cultuurmanagement. Oprichter Marjolein de Boer vertelt hoe dat gaat.
Deze maand het inspirerende verhaal van de Nationale Archeologiedagen, in het leven geroepen om archeologie onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. En met succes: in 4 jaar tijd is het aantal bezoekers toegenomen van 21 naar ruim 56 duizend.
Waar zie je jongeren de hele dag mee zitten, lopen en hangen? Juist. Een smartphone. Daar ligt een mooie kans, dacht Nathalie Groenink, interne cultuurcoördinator bij VSO De Heldring, drie jaar geleden.
In zes jaar tijd kregen duizenden kinderen onder de noemer Kinderen Maken Muziek muzieklessen, in en buiten school. Als afsluiter kregen 31 van de deelnemende organisaties een extra steuntje in de rug. We vroegen Het Wilde Westen Utrecht en de Nieuwe Muziekschool Druten naar de verbreding van hun muziekprojecten.
De gemeente Emmen is op de slotmanifestatie van het Age Friendly Cultural Cities-programma winnaar geworden van de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs 2018. Daarmee is de Drentse gemeente de opvolger van Amsterdam die de prijs in 2016 won.
De één staat nog volop in de spotlights, de ander is een oudgediende die de ontwikkeling van de urban arts in Nederland beïnvloedde en eerdere deelnemers aan ons talenttraject coachte. In het Rotterdamse Grounds praten ze over hoe je als urban talent je weg vindt.
Deze maand het mooie verhaal van Holland Dance Festival, de internationale dansorganisatie die we al bijna negen jaar ondersteunen bij hun missie: dans voor iedereen toegankelijk maken. Van amateurs tot senioren en mensen met een beperking.
Hoe is het om met mensen die je (nog) niet kent samen te werken aan een theaterstuk? Een voorbeeld van een geslaagd uitwisselingsproject, ter inspiratie.
Op 8 oktober weten wie de winnaar is van de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs 2018. De vijf deelnemende Age Friendly Cultural Cities: Deventer, Doetinchem, Emmen, Groningen (stad en provincie) en Utrecht stellen zich kort voor.
De bibliotheken gaan steeds faciliterender werken, juist om de behoeften van de stad een podium te bieden. Hoe geef je hieraan vorm. Twee bibliotheken aan het woord.
De nieuwe werkwijze gaat verder dan mensen bij het museum betrekken: mensen krijgen een actieve rol in kunst en hedendaags erfgoed. In gesprek met twee museumdirecteuren over hun rol en activiteiten.
Urban talenten wees welkom!
Fonds in het Wild
Bezoek aan Schoppen
Deelname aan het Age Friendly Cultural City-programma komt in Deventer als geroepen. Door de bezuinigingsrondes van de afgelopen jaren is het cultuuraanbod onder druk komen te staan. Het project Krasse Fratsen brengt nieuw elan. Projectleider Tineke Posthumus vertelt.
Ze noemen het 'doe-het-zelf-theater', 'publiekswerk' of 'Podium van de Stad'. De één heeft het principe al verder doorgevoerd dan de ander en ook de methodiek en de eindresultaten lopen uiteen. Drie theaterdirecteuren over hun MeeMaakPodium.
Jordy van Loo maakte van zijn hobby film zijn werk. Gaat hem dat ook lukken voor muziek? Samen met zijn neef vormt hij dj-duo Los Primos. Zijn droom is met hun Zuid-Amerikaans geinspireerde zomerse muziek de wereld over te reizen.
In Emmen is ouderen en cultuurparticipatie verankerd in de cultuurnota. ‘Een paar jaar geleden begonnen we aan een mission impossible en kijk eens wat we nu allemaal hebben bewerkstelligd! Beleidsadviseur Frans Meerhoff over Age Friendly Emmen.
In Age Friendly Cultural City Utrecht zijn de thema's die op kunst en ouderen gericht zijn: "cultuur voor iedereen" en diversiteit. Oud en jong maken samen cultuur. De bijzondere verbindingen die ontstaan zijn ontroerend.
In Age Friendly Cultural City Doetinchem werkt de Gruitpoort en welzijnsorganisatie Buurtplein nauw samen aan de versterking van ouderen en cultuurparticipatie. ‘Het leggen van verbindingen is nodig om de gevolgen van ontgroening en vergrijzing in de regio op te vangen.'
Je schrijft iets op, rapt erover en krijgt daar een compliment over – zo begint het. Voor mijzelf heeft muziekmaken ook zo gewerkt, als uitlaatklep.
Er doen vijf steden mee in het programma Age Friendly Cultural Cities. In april en mei tonen ze middels lokale manifestaties wat er binnen hun grenzen allemaal gebeurt rond ouderen en cultuurparticipatie. Groningen trapt op 3 april af met Een Leven Lang Kunst.
In ons jaarverslag 2017 vertellen we wat we het afgelopen jaar hebben gedaan. Benieuwd hoe onze medewerkers terugkijken? Ze vertellen erover in drie interviews. Anne, Willemijn en Julia over investeren in de kracht van cultuur.
Als het aan De Vrolijkheid ligt hoeven jongeren in asielzoekerscentra (azc’s) niet langer aan de zijlijn te blijven staan, maar kunnen ze net als hun leeftijdsgenoten actief aan de slag met cultuur.
Kunstkade daagde vijftig basisscholen in Leeuwarden uit met circus 2.0, een meer verhalende en theatrale vorm van circus. En met succes want ze doen allemaal mee! Samenwerken vanuit verschillende disciplines is leerzaam en bruikbaar voor de toekomst.
Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden verbond zich 2 jaar aan het Age Friendly Cultural Cities programma. Wat heeft de stad weten te bereiken?
Altijd al met een Duitse partner samen willen werken en een project starten? Je kunt subsidie aanvragen. We hebben de tips hiervoor op een rij gezet.
Den Haag was een van de deelnemers aan het tweejarig programma Age Friendly Cultural Cities. Hoe staat het nu met ouderen en cultuurparticipatie in hun stad? En wat zijn de toekomstplannen?
Meer dan 130 makers, doeners en denkers gingen in gesprek over de toekomst van talentontwikkeling. Bekijk hier de beelden!
Eindhoven is deelnemer van het eerste uur aan het traject Age Friendly Cultural Cities. Waar staan ze nu na 2 jaar?
Vier jaar lang werden 1000 jonge talenten in de kunsten bevraagd. Wat drijft ze, hoe loopt hun ontwikkeling en wat is de rol van hun omgeving?
We krijgen een kijkje in de keuken van cultuurmakend Nijmegen. Op bezoek bij de wethouder Cultuur, we maken een stadswandeling en drie projecten laten de impact van hun project zien op deelnemers en de maatschappij. Het maakt ons blij en trots! Waar zijn we de volgende keer?
Amsterdam won vorig jaar de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs, de kerst op de taart van ons programma Age Friendly Cultural Cities. Wat is daar teweeg gebracht op het gebied van ouderen en cultuurparticipatie. Maren Siebert, Foam en Reina de Smeth OBA vertellen.
Kunstbende, Rabobank en Fonds voor Cultuurparticipatie in gesprek over ondernemerschap. Hoe vind je elkaar?
TWee trainingen voor kwalitatief goed muziekonderwijs op het speciaal onderwijs
De zwierige motieven en het aloude kleurenpalet van ambachtelijk meubelmakersbedrijf Roosje Hindeloopen zijn wereldwijd beroemd. Het familiebedrijf wordt gerund door twee broers uit de vierde generatie Stallmann: Titus schildert en is zakelijk leider, Johan is meubelmaker.
Elk jaar reikt het Fonds voor Cultuurparticipatie de Gouden C uit: de prijs voor een door ons ondersteund project dat je Mee Moet Maken. Op 1 juli werd Mohamed Yusuf Boss/Urban House Groningen door een combinatie van vakjury en publiek uitgeroepen tot winnaar van de Gouden C 2016. Wat betekent zo'n prijs voor de winnaar?
“Vóór WMC droomde ik veel. Na WMC begon ik mijn dromen uit te laten komen.” De Colombiaanse hoboïst Samuel Aguirre (1993) kreeg de kans van zijn leven en greep die met beide handen aan.
Friese 65-plussers maken relatief weinig gebruik van kunst en cultuur. Stichting Keunstwurk ging op onderzoek uit en vroeg ouderen naar hun behoeften.
Angelo Martinus krijgt jong en oud aan de cultuur… via hiphop! Wat drijft hem?
Maastricht, een van de vijf Age Friendly Cultural Cities uit het eerste jaar, is met het project FabricAge hard op weg naar verduurzaming. Mooi vervolg in het tweede jaar.
Marjolein Rietveld, directeur Kunsbende, over cultuur maken. “Wat ik zelf niet heb, vind ik weleens een gemis. Dat is een drijfveer om anderen erin te stimuleren.”
Rob verrast door vele vrijwilligers op Landgoed Maarsbergen tijdens de Dag van het Kasteel.
Het Zunderts Toneel (70) en de muziekvereniging Harmonie (175) vieren hun jubilea samen! Met een muziektheaterproductie betrekken ze een diversiteit aan inwoners van Zundert. Hoe doe je dat?
Vrouwen uit Marrakesh en Utrecht repteren voor Corbreaux. “Het is totaal iets nieuws voor iedereen, een sprong in het diepe, en tegelijkertijd wordt je geholpen en geleidt in de bewegingen door de doorgewinterde crew van Corbeaux.
Ze maakt muziek, theater, beeld en meer. Wat betekent cultuur maken voor autonoom kunstenares Rajae El Mouhandiz?
Aan de slag tijdens workshops en masterclasses/ Laat je creativiteit de vrije loop en denk mee over de werking van slimme apparaten.
Projectleider Erik Waerts vertelt enthousiast over de groei en het succes van iktoon in de Haarlemmermeer.
Wist je dat de samenstelling van de bevoking in de Romeinse tijd in Nederland verrassend divers was?
Kennisdeling over Cultuureducatie: in heel Nederland kenniskringen bezig geweest!
Een bijzondere samenwerking tussen jong en professioneel en ouder en onervaren. 'Dans slecht de leeftijdsgrenzen'.
Anke ging met een groep collega's naar Adrenaline van the Ruggeds
Van wijkfestival tot Internationaal Community Arts Festival. Rotterdam 5 dagen in het teken van internationale culturele ontmoetingen.
In het wild kijken naar jongerenhiphopvoorstelling van danstalent uit het hele land.
Vluchtelingen en inwoners van Drenthe maken muziek met elkaar. Muziek is een verbindende, universele taal.
In 25 stappen naar kunst maken met gemeenschap. Hoe maak je een succes van je project?
Met het project Hollandse Wijzen maken ouderen van verschillende culturele achtergronden kennis met elkaar.
Als ik je een verhaal vertel, vang je hem dan? Ik koos zes artikelen die een biijzonder verhaal in zich dragen. Lees mee en vertel verder!
Bekijk in film, foto en verhaal hoe geweldig deze artiesten al bezig zijn!
Inburgeren met behulp van theater, kan dat? Ja zeker, in Hoogeveen! Een indrukwekkende voorstelling die raakt.
Tijdens een spetterende slotmanifestatie neemt Age Friendly Cultural City Amsterdam prijs in ontvangst.
In het wild bij het kampvuur luisteren naar volksverhaal van Friese held Grutte Pier
An interesting long read about the Literatour project. Poet Esmé van den Boom reports!
Vijf steden laten zien hoe je ouderen en cultuurparticipatie stimuleert. Welke stad laat dit het beste zien
en wordt winnaar van de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs?
Het grootste historische evenement van Nederland gaat vanaf 1 oktober van start!
Hoe maak je er een succes van? Team 'Maand van de Geschiedenis' vertelt en geeft tips.
Eva was in het EYE voor een bijzondere premiere.
Zoveel mensen, zoveel klompen, want elke handgemaakte klomp is maatwerk. 'Als dat niet goed gebeurt loopt 'ie als een toeristenklomp,'
Zelf werken met de handen, leren, beleven en opdoen van inspiratie. Festvial directeur vertelt succesverhaal van festival hier en over zee.
Een speciale zomer-long read over het LiteraTour project. Dichter Esmé van den Boom doet en dicht verslag!
Met hun opvallende kostuums trokken de studenten en kunstenaars van All you can Art veel bekijks en werden ze enthousiast toegejuicht door het publiek.
Op 31 juli vindt in Rio de Janeiro het grootschalig slotevenement van het Olympisch cultureel programma HOBRA plaats.
De tien Nederlands- Braziliaanse creatieve duo’s die deelnemen aan het Olympisch cultureel programma HOBRA trekken een eindsprint voor het slotevenement.
Uiteindelijk zit ook de grootste scepticus glimlachend te genieten
Volgens de jury: “Een project dat je raakt!” Projectleider Angelo Martinus vond het ook "kei en kei leuk!".
Hoe ervaren aanvragers Jij maakt het mee? We vroegen ze naar het pad van idee tot afterparty!
Donderdag 23 juni reikt het Fonds de Gouden C uit aan het project dat je mee moet maken. We zetten de genomineerden nog één keer onder elkaar!
Een locatievoorstelling gemaakt door 150 deelnemers uit dorpen in Groningen en Drenthe, in het verlaten openluchtzwembad Het Scharlakenhof in Haren. Opgebouwd aan de hand van anekdotes van zwembadgasten biedt zwembadverhalen een kijkje terug in de tijd.
Lees het verhaal hoe Pedagogisch medewerkers van Partou, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, samen met hun kinderen aan de slag gingen met film.
Workshops, spetterende optredens en een spannende finale!
Genomineerd voor de Gouden C: ‘Verbinding verbroken.’ Een theaterproductie door mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH).
Op vrijdag 3 juni speelde de Schooltoneelclub van de Pacellischool uit Leiden twee keer de voorstelling Assepoester voor alle groepen van de school, ouders/verzorgers en leerkrachten.
Project with young Dutch and German musicians, photographers and video artists
Tijd om onze Urban talenten voor te stellen!
3D printen, lasersnijden, open source software en 3D scannen. Nieuwe technieken die voor Medialab Rotslab en stichting SETUP gesneden koek zijn. Samen met het Hondsrug college (Emmen) en het Globe College (Utrecht) zetten ze in het project VMBO Next Culture deze technieken in om cultuuronderwijs toepasbaar te maken voor vmbo leerlingen.
In het wild langs dansende brugklassers en kunst in het VMBO
Gemaakt in Gelderland is de vierde in een een reeks festivals, die georganiseerd wordt door de Gelderse erfgoedsector. Steeds moet het onderwerp van belang zijn voor de Gelderse gemeenschap, zegt Festivaldirecteur Dolly Verhoeven.
Verschillende generaties ontdekken elkaars cultuur en worden met elkaar verbonden. De top van de Eindhovense Hiphop scene gaat op pad in de wereld van senioren. Een project vol waardering, wederzijds respect én genomineerd voor de Gouden C 2015!
In theater De Kom in Nieuwegein geeft de succesvolle theaterregisseur Jetse Batelaan advies aan de landelijke Kunstbendewinnares 2015, Lobke van Kommer
Door op AZC’s verhalen van mensen tot leven te brengen. Door te zingen, te dansen, te spelen, te tekenen. Door de werelden van binnen en buiten de centra met elkáár te laten spreken. Door te laten zien dat we niet op deze wereld zijn gekomen om te vluchten voor elkaar, maar om te léven met elkaar.
Gouden C genomineerde Ambacht in Beeld festival in de schijnwerpers.
Onze Urban arts talentregeling barst van de interessante verhalen, mooie anekdotes en vooral natuurlijk héél veel bijzonder talent! Tijd om deze talenten aan u voor te stellen.
Fondsmedewerker Stefanie ging op bezoek bij het Jopie Huisman Museum.
Stefanie bezocht een bijzondere voorpresentatie van Urban Art talent Donna Chittick.
English version of our Storm Songs article, for our international readers.
Het Fonds voor Cultuurparticipatie reikt voor de vijfde keer de Gouden C uit. Vandaag maken we de genomineerden bekend! TROMGEROFFEL
Festival BOMBARIE, het grootste `Doe Festival`van Nederland vindt eind juni plaats in Jaarbeurs Utrecht. Hoe krijg je zoiets van de grond? Appie Alferink, directeur ZIMIHC, vertelt.
Fondsmedewerkers Eva en Anne waren bij de theaterervaring Expeditie Panambí.
Zaans stikwerk, open naaiwerk, stoppen, kantklossen, borduurtechnieken en kralen borden zijn bedreigde handwerktechnieken. Organisatie Vrouwen van Nu pakt dit aan.
Op 10 maart kwamen de talenten van de Urban arts regeling weer samen in Kytopia. Deze keer stonden impact en exposure centraal.
Reinaert de Vos op eigen wijze gebracht naar ouderen. Ouderen genieten van voorstelling en doen enthousiast mee.
Alles was echt. De blikken van de dansers naar elkaar en af en toe naar het publiek, de krachtinspanning, focus, aandacht, en aan het eind de blijdschap en het luide applaus.
'I feel the Amsterdam vibe, the Syrian vibe, the Afghan vibe, the world vibe'. Jongeren uit AZC's laten hun talent in woord en muziek zien!
Ouderen en urban lijken een onmogelijke combinatie. Het project Oldskool bewijst het tegendeel. Bekijk de beelden en geniet van het filmpje dat Madskills maakte.
Winnaar Cinema Senior Prijs Pra muziektheater blijft verrassen! Ze laat zien dat dans uitdaagt, verbindt, motiveert en mensen beweegt.
Is publieksparticipatie het redmiddel voor musea in nood?
Op een zaterdagmiddag in een basisschool naar Grimmige Sprookjes: een ware belevenis!
"Wauw dat was cool. Gaan we morgen nog een keer?"
De eerste aanvragen van de regeling Professionalisering Cultuuronderwijs zijn behandeld. We spraken met één van de aanvragers over hun plannen, het belang van cultuuronderwijs en inspirerende voorbeelden.
Jonge muzikanten, fotografen en videomakers uit Hamburg, Bremen en Friesland en Rotterdam reizen naar elkaars steden om over de grens kennis te maken met elkaar en de lokale popcultuur.
Topharpist Remy van Kesteren en viooltalent Elise Besemer waren beiden betrokken bij het Nationaal Jeugdorkest. Ze ontmoetten elkaar in VondelCS.
Net als taal en rekenen hoort cultuureducatie in het hart van het onderwijs thuis, vindt Stichting Fluvium.
Ik ben blij wintergast te zijn en deel graag met u mijn top 5 uit ons magazine. Laat u inspireren en geniet van verhalen uit de praktijk!
Jopie Huisman, een lokaal beroemde schilder, inspireerde Stichting BUOG en dat leidde tot de ‘Jopie week’ voor zorginstellingen.
We willen mensen hun eigen talent en kracht laten ontdekken en ontwikkelen, zodat ze ook na afloop van het project zelf verder gaan met initiëren, organiseren en produceren van culturele activiteiten in hun buurt.
Elgar was bij de TEDxUtrecht Talentstage in Tivoli Vredenburg
Kinderen voorbereiden op dynamische toekomst: cultuuronderwijs bij Stichting PO Condor
Stichting Tamino streeft ernaar dat alle kinderen en jongeren met een beperking binnenschools structureel met kunsteducatie in aanraking komen en er in de vrije tijd voldoende toegang toe is.
Ditmaal praat bboy Niek Traa (28) met all-style danstalent Luna-Isabella Stienstra (13) over Spin-off.
Wat kun je je als culturele gemeente van Drenthe nog meer wensen dan een ode in gedichten? 'Niets', zegt Stichting Gemeentedichter Emmen!
‘Wij willen jongeren inspireren, prikkelen en enthousiasmeren voor e-cultuur, de creatieve industrie en nieuwe technologie,’ aldus Maurice Schmitz van Stichting FutureBites. De stichting versmelt cultuur en technologie in events als Nerds on Stage en Night of the Nerds.
Een graffiti spuitende opa? Een hiphoppende oma? In Eindhoven en omgeving moet de komende maanden niemand raar opkijken van een dergelijk tafereel.
Shimmy Shake Boost up! Een diversiteit aan stijlen en hoog niveau buikdansen te zien en beleven tijdens hun festival.
Raad van toezicht van het Fonds ontdekt de wereld van urban tijdens een werkbezoek aan hiphopschool Solid Ground Movement.
RVKO stimuleert goed cultuuronderwijs om droom kinderen te realiseren
13 van de Vroege Starters aan het woord over hun muziekonderwijs
Hoe interesseer je basisscholen voor theater op school dat uiteindelijk uitmondt in een schooltoneelclub? Liesbeth le Cessie van Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland vertelt.
Vroege Starter Impuls muziekonderwijs: De Heilig Hartschool in Hernen
Wist je dat er voor schoen wel 4 synoniemen zijn: patta, gympie, shoeftie, of shoebba? Imagine IC creëert een levend archief dat de taal van de stad vastlegt in de tentoonstelling Leip!.
In het Rotterdamse HipHopHuis spreken de jongens van hiphopcollectief Brandwerk één van hun grote voorbeelden: Typhoon.
De Châtel heeft er geen moeite mee haar choreografie over te brengen op niet-professionele dansers. Voor hen is het echt een hele andere ervaring en bijzonder om samen toe te werken naar een voorstelling.
De PvdA stelt haar zendtijd ter beschikking aan verschillende kunstenaars. Bekijk hier de spot die op prime-time te zien was, waarin Martine van Dijk (initiafnemer van DanceAble) inclusiedans introduceert.
Het lijkt onvoorstelbaar een museum in een zorginstelling, maar het is gelukt! Senioren stelden hun persoonlijke collectie met SMAAK samen. Een indrukwekkende tour.
De volgende in onze reeks van inspirerende projecten uit de Flankerend Regeling
Twee jaar lang is er binnen negen projecten hard gewerkt aan cultuureducatie in het vmbo. Tijdens de afsluitende bijeenkomst was er goed nieuws: alle projecten gaan ook na de subsidieperiode op eigen kracht door!
De Maand van de Geschiedenis gaat op 1 oktober van start. Het is één van de erfgoedmanifestaties die wij ondersteunen met een bijzonder traject.
Scholen laten hun omgeving
op inspirerende wijze verbeelden
Op het podium van de Meervaart staat een roedel wolven. 14 jonge mannen uit Amsterdam Nieuw-West met een bewogen achtergrond, hongerig naar nieuwe ervaringen. Alles wat ze in zich hebben zingen ze eruit; in aria’s van Wagner.
De tweede in een serie inspirerende projecten uit onze Flankerend regeling.
Een zeer actief project binnen Erfgoed is de Leerlijn Reizen in de Tijd, uit Tiel. Ben Bregman, adviseur Erfgoed & Onderwijs bij Gelders Erfgoed weet hier alles vanaf. Wij spraken hem over zijn werk, de leerlijn en het belang van erfgoed.
Total Touch is terug! Speciaal voor de opening van de 25ste editie van Kunstbende.
Stichting Cultura organiseerde dit jaar een bijzonder programma: Vazenproject - tussen Ambacht & Kunst.
Het eerste inspirerende project uit onze Flankerend regeling
Eén van de 160 voorbeeldliedjes uit Muziek Talent Express. Aslan presenteert eigen muziekmethode.
"Ik ben zeer verheugd dat tijdens de 29e editie van de Open Monumentendag het thema Kunst & Ambacht centraal staat." Jan Jaap Knol.
Op uitnodiging afreizen naar Australie en voor volle zaal een presentatie over het belang van ouderenparticipatie geven, was een ware belevenis! Fondsmedewerker Gabbi Mesters vertelt.
Ongekende samenwerking tussen professionele spelers, theatermakers in opleiding en amateurzangers; samen vertolken ze de gevolgen voor boerenfamilies van het einde van het melkquotum.
''Vakantie, pensioen, weekend, het zijn zaken die een belangrijk onderdeel uitmaken van het Nederlandse leven en ons leven opdeelt in periodes. Zelf ga ik nooit met pensioen. U wel, of mischien bent u het al. Maar ik benijd u niet.'' Tentoonstellingsmaker Justine le Clercq over haar expositie DIS, ouderenparticipatie en de vraag of kunstenaars ook met pensioen gaan.
Benieuwd naar aanstormende muzikale talenten uit Utrecht? Tijdens het Uitfeest laat het Fonds graag zien welk aanstormend muziektalent het in Utrecht ondersteunt. Kom langs en geniet mee van Kim Hulshoff en Angelo Boltini.
Komend weekend waan je je in Nijmegen voor even in de Middeleeuwen. Dan vindt voor de elfde keer het Gebroeders van Limburg Festival plaats. Verwacht edelvrouwen en schildknapen in echte, ambachtelijke kostuums.
Wat ik niet zal vergeten is dat er tijdens het concert een klein meisje het terrein op rende en vol overgave begon te dansen op de muziek. “Groot gelijk” zei mijn collega, “dat willen we toch eigenlijk allemaal wel doen?”.
300 musici, 9 optredens, 3 winnaars.
Terwijl een zware zomerstorm over Zeewolde trok werd binnen het eerste woonwagenfestival 'Samen op reis' gevierd. Fotograaf Peter van Beek geeft je een inkijkje in het leven van de traditionele woonwagenbewoners.
Ontdek de wereld van de echte hiphop met The Urban Field Trip tijdens hét urban festival van Nederland, The Notorious IBE in Heerlen. Een gids uit de hiphop scene neemt je mee langs dansbattles en experts en praat je bij over de ins en outs van hiphop en jongerencultuur.
Kom mee op een online rondleiding door de museumtuin van het Gemeentemuseum Den Haag en bewonder de 22 beelden die zijn geselecteerd voor de ZomerExpo 2015.
In mei was het Jeugdorkest Nederland (JON) op tournee in Canada. Daar speelde 80 jonge muzikanten verschillende herdenkings- en bevrijdingsconcerten ter herinnering aan WOII. Met hun vertolking van een lied uit Schindler’s List haalde het orkest het Canadese nieuws.
Begin juli stond Groningen in het teken van de urban arts. Dans, muziek, spoken word, sport en graffiti; tijdens New Attraction Block Jam 2015 kwam het allemaal aan bod. Urban House Groningen hoste talent uit binnen- en buitenland.
Kijk hier twee prachtige fotoreportages van fotograaf Henny Berno Stern en MrOfColorsPhotography.
Jong is vandaag de dag de norm, terwijl inmiddels drie miljoen Nederlanders ouder zijn dan 65 jaar. Het Rembrandthuis wil het cultureel maatschappelijk debat rond die paradox aanjagen. In het project Rembrandt onder de arm haalt het museum nu eens niet jonge, maar oudere modellen voor het voetlicht.
Fotoverslag van La Caravane d'Utrecht: een feestelijke, culturele variant van La Caravane Publicitaire, de reclamekaravaan die aan iedere etappe van de Tour de France vooraf gaat.
Titia Bouwmeester, artistiek leider van 5eKwartier, neemt in 2015 deel aan Tandem, een uitwisselingsprogramma voor professionals uit Nederland, Groot-Brittannië, België en Duitsland. LKCA interviewde Titia over haar project met tandemparter Nathalia Eernstman van Encounters. Samen met vissers, zeelui en kustbewoners van Cornwall maakten ze Stormsongs, een muzikale performance bij windkracht 10.
Voor het kunstproject DIS maken tien oudere en tien jonge kunstenaars een nieuw werk, geïnspireerd op het gedicht 'Dis' van Jean-Pierre Rawie. Oude en jonge kunstenaars zijn aan elkaar gekoppeld door curator Justine le Clercq. Zij werken samen door elkaars werk te bekijken, te adviseren en van elkaar te leren. Op zaterdag 4 juli 2015 vindt de opening van deze expositie plaats in Atrium in Den Haag.
"Na een oorverdovend kabaal waarbij de zenuwen in het rond vliegen na een teken van de dirigent iedereen stil is en zich concentreert op het gezamenlijke optreden." Collega Stefanie op bezoek bij het SuperSymphonics project van Muziekcentrum Zuidoost.
Het Laaktheater, samen met het Arcola Theatre in Londen deelnemer aan de internationale TANDEM regeling van het Fonds, was met het project The Gemeenschap te gast op het belangrijkste openlucht muziekfestival van Europa: Glastonbury. Een fotoverslag.
Eén symfonieorkest, een blaasorkest en twee filmgroepen, alle vier uit Brabant, alle vier bestaand uit enthousiaste amateurkunstenaars. Voeg daarbij één bevlogen componist, die als motto heeft om nieuwe muziek zo te schrijven dat de uitvoering ervan ook voor amateurmusici haalbaar is zonder concessies te doen aan de kwaliteit, én een aantal professionals die hun sporen verdiend hebben in het begeleiden van amateurkunstenaars. Dat zijn de ingrediënten voor het project 'Oog en Oor', een door het Fonds ondersteund initiatief van Stichting Rimpeling.
Begin mei 2015 waren FCP-medewerkers Marie-Louise, Giovanni en Jan Jaap in Londen voor een bezoek aan Breakin’ Convention, een jaarlijks terugkerend internationaal hiphop theater festival. Ook spraken ze in Londen met culturele instellingen en makers als B Supreme Festival, Chickenshed Theatre, Arts Council England, Stuart Mullins, Lloyd Marengo, Xisco, Rabbani, Sophie de Vries, Emma Ponsford (Breakin’ Convention) en Niek van Traa van The Ruggeds.
In opdracht van het Fonds voor Cultuurparticipatie volgen Bureau Art en de EUR gedurende vier jaar de jonge talenten die aan 13 door het Fonds gehonoreerde projecten deelnemen. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat er in alle mogelijke disciplines talentontwikkelingstrajecten worden ontwikkeld. In de stappen naar kunstzinnige ontwikkeling worden uiteenlopende methoden gebruikt.
In de week van maandag 6 tot en met vrijdag 10 juli vindt de derde editie van Stoereloer 'Toveren met je handen' plaats in de oude Ambachtsschool in Huizum-West. Kinderen in de leeftijd van 6 t/m 13 jaar kunnen meedoen aan creatieve workshop geïnspireerd op het cultureel erfgoed van Friesland: de ambachten.
Op 20, 21 en 22 mei 2015 vond in Den Haag de Europese conferentie Long Live Arts plaats. Bijgaand een gefilmd verslag van de hoogtepunten uit het programma.
Transform was ‘inspirerend en leerzaam’, vinden de deelnemers van het techniekproject dat is genomineerd voor de Gouden C. Gezamenlijk transformeerden zij oude apparaten in verrassende kunstwerken en installaties.
Samen met studenten van SintLucas blies Vrouwen van Nu traditionele handwerktechnieken nieuw leven in. In duo’s maakten zij prachtige moderne ontwerpen, die vanaf juni worden gebruikt voor workshops in het hele land. Handwerken 7.0 is genomineerd voor de Gouden C.
Leonie Valentin is ‘fier’ op haar deelname aan de voorstelling Oudkast. Dit inspirerende project van Delfts Peil is genomineerd voor de Gouden C.
Prinses Beatrix heeft donderdagmiddag in het Theater aan het Spui in Den Haag de feestelijke voorstelling Feel the Arts bijgewoond. Deze voorstelling was onderdeel van de conferentie Long Live Arts, de internationale conferentie over cultuurparticipatie door ouderen.
In Hijabi Monologen Nederland, één van de vijf genomineerden voor de Gouden C, vertellen vijf vrouwen over het dagelijks leven van moslima’s met een hoofddoek. ‘We houden bezoekers een spiegel voor’, aldus actrice Souad Mokhtari.
Deelnemers over hun participatie aan Grenzeloos Tilburg 1914 - 1918 van De Kwekerij Theaterproducties. Eén van de vijf genomineerden voor de Gouden C.
Op 20, 21 en 22 mei 2015 vindt in Den Haag de Europese conferentie Long Live Arts plaats. Bijgaand filmpje geeft een impressie van de sfeer en de deelnemers aan het programma.
Alicia Anais Fuentes Sifuentes ontwerpt nieuwe flyer voor subsidieregeling Ouderenparticipatie
Vanuit de hele wereld kwamen de inzendingen voor de wedstrijd van het Leidse Textiel Festival binnen. Twee genomineerden vertellen over hun textielkunstwerk met het thema Water-Land. Een kijkje in de wereld van weven, quilten, borduren en kantklossen. ‘’Wat allemaal al gemaakt is, hoef ik niet nog een keer te maken.’’
Onderzoeker Gábor Kozijn bracht in opdracht van het Fonds de ervaringen die zijn opgedaan bij acht projecten uit de regeling Immaterieel Erfgoed in kaart. Het resultaat is een publicatie die (potentiële) aanvragers van deze subsidieregeling zowel veel kan leren als inspireren.
Op 21 mei aanstaande presenteert Hedy d'Ancona de Opening Night: Feel the Arts van de internationale conferentie Long Live Arts. Op ons verzoek schreef ze bijgaande column.
Breaking news: het Nationaal Jeugd Orkest begeleidt Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca tijdens het 5 mei-concert op de Amstel. Daar zijn wij als Fonds en ondersteuner van het NJO trots op!
Opeens sta je tussen de kinderen in het Westland mee te shaken met hun sambamuziek!
Het Fonds trok met de Karavaan 'Kunst voor het Leven' het land in om met mensen te praten over ouderen en cultuur. De laatste Karavaan vond plaats op donderdag 19 maart in Den Haag.
De opening van Circusstad Festival A Brand New Day belooft een groots spektakel te worden! Op 6 mei aanstaande verrassen honderden Rotterdamse amateurkunstenaars en -sporters het publiek met een spannende cross-over tussen hun eigen discipline en circus.
Met een theatermethode uit conflictgebied brengt Formaat Rotterdammers samen. ‘’Even lijkt het alsof het conflict escaleert, mensen willen weglopen. Maar gelukkig blijken we ooggetuigen te zijn van een sterk staaltje participatief drama.’’
Liefdesbiecht is een project over liefdesgeheimen. Want iedereen heeft wel iets te biechten. Deel jouw kleine of grote liefdesbiecht, lucht je hart.
De ets heeft een formeel en ietwat duf imago en wordt vaak gezien als bijproduct van een kunstenaar. Onterecht zo meent de Stichting To the Etch. Ter afstoffing van de ets riep ze het project Zwaar metaal, Nieuw Licht in het leven.
Verrassend archiefmateriaal op blog van Jijmaakthetmee-project 'Picknick in het bos/Woud der verwachting' geeft beeld van naturisme in de jaren ‘20 en ‘50.
De lidmaatschappen bij fanfares en harmonieën lopen terug. Toch is er ook goed nieuws: de traditionele verenigingen worden steeds creatiever in het werven van nieuwe leden. MEST Magazine zet vijf van deze slimme manieren op een rij.
Zaterdag 28 maart is het feest in Staphorst. Aanleiding is de afronding van de eerste vakopleiding Staphorster Stipwerk. De opleiding symboliseert de redding van het edele ambacht. Reden voor het Fonds voor Cultuurparticipatie om financieel bij te dragen.
Een printer wordt een ‘post-digitale drukpers’ en vier wasmachines een nieuwe auto; in TRANSFORM worden verouderde apparaten en machines uit elkaar gehaald – gehacked – en als verrassende kunstwerken en functionele installaties weer in elkaar gezet.
Fotoserie en workshop: stimuleren van Europees erfgoed door te vilten en te breien.
“Na een uur spelen ze al ‘We will rock you’.” Kinderen Maken Muziek in Groningse dorpen.
Twee keer kijken, door de camera en naar de camera, naar de toekomst en terug op het verleden. Ouderen en jongeren maken kennis met de kracht van fotografie én elkaar door samen vijf weken lang te fotograferen. Kijk hier (twee keer) naar het resultaat.
Op 1 maart j.l. vond in de Melkweg in Amsterdam de finale van Spin Off plaats. Het programma RTL LifestyleXperience maakte opnamen.
Onder veel ouderen is homoseksualiteit nog altijd een taboe. Oudkast maakt dit onderwerp bespreekbaar, onder meer in een voorstelling op 2 april 2015 in Theater de Veste in Delft.
Het indie winterfestival Grasnapolsky op Radio Kootwijk kreeg subsidie voor een culturele randprogramma. Het resultaat; een zee vol zelfgemaakte, houten catamarans met heuse flessenpost, Alle Hens!
“Elk muziekoptreden is een feestje.” Kinderen Maken Muziek in Apeldoorn
Terug in de tijd met theatervoorstelling ‘Hotel De Moriaan’.
Op 5 februari 2015 vond in het Utrechts Centrum voor de Kunsten een intervisiedag voor projecten uit de regeling Ouderenparticipatie plaats. Ouderenpersbureau Erasmus doet verslag.
“De hele stad kent nu de schoolorkesten.” Kinderen Maken Muziek in Noord-Brabant.
Van 18 t/m 21 februari j.l. was de kick-off meeting van de tweee ronde TANDEM Community Arts & Participation. Dit jaar starten zeven koppels cultural managers aan dit intensieve en enerverende traject.
Als in elke grote stad bestaan in Rotterdam (onderhuidse) spanningen tussen bevolkingsgroepen. Om meer begrip en cohesie te creëren tussen jongeren en ouderen startte Formaat het theaterproject Over de Brug.
Steeds meer jongeren staan steeds dieper in het rood. Dat is zorgelijk: die flinke schuld is een valse start van hun volwassen leven. Om jongeren “schuldbewust” te maken en ze tegelijkertijd het filmvak te leren, initieerde kunstenaar Erik Alkema samen met Stichting The Beach het project Re-take.
In 3 maanden tijd een symfonisch concert neerzetten met 160 brugklassers? Over zo’n geweldig muziekproject hoeft Open Schoolgemeenschap Bijlmer niet lang na te denken.
Op verzoek van het Fonds dook Klokhuis-presentator Maurice Lede in Talentontwikkeling en sprak met vier deelnemers aan projecten uit deze regeling over hun ervaringen en ambities.
Waar vind je het Fonds op Eurosonic Noorderslag? Onze highlights op een rij.
Met de programmalijn ouderenparticipatie wil het Fonds een impuls geven aan de ontwikkeling van de culturele en creatieve vaardigheden van ouderen en meer ouderen stimuleren actief aan kunst te doen. Het afgelopen jaar honoreerden we in deze regeling een aantal zeer bijzondere projecten. Marit Geluk legde op ons verzoek vier van deze projecten vast.
Hindeloopen is wereldwijd beroemd om haar eeuwenlange traditie van het beschilderen van houten meubelen en gebruiksvoorwerpen.
Nederland kent verschillende Nationale Parken. Denk hierbij aan de Hoge Veluwe, de Weerribben, de Biesbosch, maar bijvoorbeeld ook Schiermonnikoog.
Rondom het Kasteel van Breda bevinden zich negen straatjes. In deze straatjes vestigden zich van oudsher al ambachtslieden die de bewoners van het kasteel en de overige inwoners van de garnizoensstad voorzagen van kleding, sieraden, meubels et cetera.
Het ambacht van het muziekinstrumenten maken staat onder druk aangezien het tegenwoordig steeds meer gebaseerd is op moderne technologieën.
Het urban crafters project brengt jonge ambachtslieden, die op een hedendaagse manier hun ambacht vormgeven, in contact met de vorige generatie ambachtslieden.
Er zijn steeds minder mensen die het ambacht van het smeden en het ijzer gieten beheersen. Om te voorkomen dat deze oude ambachten uitsterven organiseert de recent opgerichte stichting Metaal en Jeugd kennisevenementen voor jongeren.
Bonaire heeft een rijke culturele muziektraditie met eigen muziekinstrumenten. Eén van die instrumenten is de barí. Dit slagwerkinstrument bestaat uit een tonnetje, waarin men oorspronkelijk gepekeld vlees bewaarde, waarover een gedroogde geitenhuid gespannen is.
In het historisch centrum van Delft ligt rijksmonument Huis de Witte Roos. Dit grachtenpand uit de zestiende eeuw wordt de komende jaren gerestaureerd met behulp van innovatieve duurzaamheidtechnologie.
Ooit telde ons land bijna tienduizend molens. Toen in de loop der eeuwen meer efficiënte manieren van productie ontstonden daalde het aantal molens naar iets meer dan duizend.
De kenniseconomie maakt meer en meer plaats voor de ambachtseconomie.
In 1854 componeerde Richard Wagner de opera Das Rheingold over het Rijngoud, de mythische schat van de Rijn, die wordt bewaakt door de Rijndochters.
Iedere stad heeft wel een paar vergane voetbalveldjes die in de verdrukking zijn gekomen door stadsuitbreiding en daarmee hun functie zijn verloren.
Alkmaar heeft een rijke poptraditie. Tal van succesvolle artiesten zijn uit deze stad afkomstig.
In 2011 richtte stichting Das Magazin het gelijknamige literaire tijdschrift op waarin amateurschrijvers en de professionele literaire wereld op een podium worden gezet.
De plannen van het kabinet om de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe in de toekomst samen te voegen tot een landsdeel wekken bij de inwoners van deze provincies veel weerstand op.
In Willemstad op Curaçao is sinds 2006 Instituto Buena Bista (IBB) gevestigd op het terrein van de psychiatrische instelling 'Klinika Capriles'.
TG Nomen is opgericht door regisseuse Hanna Van Mourik Broekman en ontwikkelt projecten op locatie waarin mensen uit de maatschappij onderdeel worden van een kunstwerk. Daarbij richt zij zich op inwoners van de stad Breda.
Theatercollectief EELT ontwikkelt multidisciplinaire projecten op locatie waarin amateurs en professionals met verbeelding naar de alledaagse werkelijkheid kijken.
Museum Voor 1 Dag is een reizende tentoonstelling in verpleeg- en verzorgingshuizen in de stad Utrecht om ouderen kennis te laten maken met wat musea vandaag de dag te bieden hebben.
Om ouderen uit de provincie Drenthe een regulier kunst- en cultuuraanbod te bieden heeft Stichting Instituut voor Kunst en Cultuur het Gekleurd Grijs project opgezet.
Jaarlijks organiseert stichting het RIFF het North Sea Jazz Festival.
Om jonge modeontwerpers uit te dagen en gepensioneerde ambachtslieden hun technische kennis over te laten brengen op de jongere generatie is (OLD)fashion(ed) op touw gezet.
In het Oerplanten Atelier van de Hortus botanicus in Leiden kunnen zestig plussers samen met jongeren in de zomermaanden van 2014 kunstzinnige workshops volgen.
Midden in de Jordaan bevond zich tot 1982 de oudste distilleerderij van Amsterdam: Van Zuylekom
Stichting BlauwLicht wil met haar projecten kunst en cultuur toegankelijk maken voor iedereen, ook de groepen die hiermee niet regelmatig in aanraking komen.
Om actieve kunstbeoefening onder dementerende ouderen te bevorderen slaan het Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie (RICK) en zorgorganisatie Proteion de handen ineen.
Pesten komt in alle leeftijdscategorieën voor, zowel onder jongeren als ouderen.
‘Bonkige gevangenen pinkten een traan weg’
Ellen ten Damme toerde met het Ricciotti Ensemble langs bijzondere plekken
Ze trad afgelopen zomer op voor flirtende gevangenen, uitgelaten gehandicapten en ontroerde asielzoekers.
Hoe Elleke Steenbergen het kantklossen en kralenbreien nieuw elan geeft
Een heerlijke hiphop playlist met fijne beats van het project Beats them.
In Leeuwarden wordt het Welcome to the village festival overwegend door blanke bandjesliefhebbers bezocht.
Tijdens de Dutch Design Week (DDW) 2013 in Eindhoven maakte het Fonds samen met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) een expositie van tal van ambachtelijke producten om te laten zien hoe hun relatie met design is.
In 2013 en 2014 zet het Fonds ambachten centraal, of preciezer gezegd: het Fonds zet zich in om bedreigde ambachten ‘een nieuw leven te geven’. Dat gebeurt binnen de regeling Immaterieel Erfgoed.
Sinds eind 2013 spelen veertig (buurt)acteurs uit verschillende wijken in Amsterdam de voorstelling Van de Werelddaken.
Hoe werk je samen met mensen die vooral één ding gemeen hebben, namelijk dat ze in dezelfde buurt wonen? Het Tilburgse Art-fact en de Amsterdamse organisatie ZID theater bijten zich vast in verschillende wijken.
In 2015 zijn drie miljoen Nederlanders 65 jaar of ouder. Dat maakt het zowel noodzakelijk als kansrijk om in te zetten op deze groeiende doelgroep.
Het Fonds vindt de betrokkenheid van vrijwilligers van groot belang voor de erfgoedsector. Zonder mensen die zich belangeloos willen inzetten zou bijzonder erfgoed als de watermolen in Twickel niet meer kunnen bestaan, en zouden ambachten als rietvlechten en tradities zoals het bloemencorso in Zundert verdwijnen.
Cultuureducatie voor ouderen? Veel mensen denken bij educatie en –participatie vooral aan jongeren. Onterecht; met een groeiende groep senioren die vaak tot op hoge leeftijd actief blijven op het gebied van kunst en cultuur, zijn ouderen een belangrijke doelgroep voor culturele instellingen.
Tien jonge talentvolle deelnemers aan het woord over hoe het begon, hun dromen en ambities.
Foto expositie Familie(n)helden van Kunstbende en Galerie für Zeitgenössische Kunst in Leipzig.
Theatergroep DOX XL uit Utrecht werkte samen met 27 Dance Monkeys uit Berlijn
Het Theaterschip uit Deventer en Theater im Fluss uit Kleve treden op met Frank & Rudi
Op een openbare website subsidie aanvragen, tips en advies krijgen, stemmen werven en de beoordeling van je aanvraag ontvangen. Dat biedt het vernieuwende online platform Jij maakt het mee van het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP), gericht op cultuurbeoefening in de vrije tijd.
Theatergroep de PeerGroup uit Donderen (Drenthe) en Das Letzte Kleinod uit Schiffdorf, Duitsland, maakten in de zomer van 2013 op een aardappelakker gezamenlijk een theatervoorstelling met twintig jongeren tussen 14 en 18 jaar.
Het Andere Gedicht, van Stichting Special Arts, is een landelijke poëziewedstrijd voor mensen met een verstandelijke handicap. Door te dichten stellen ze zichzelf open en leren ze zich op een laagdrempelige wijze verbaal uit te drukken.
MAFB City Battle is een jaarlijks terugkerende ontwerpwedstrijd voor ROC-studenten en autodidacte modeontwerpers. Een professionele jury beoordeelt de ontwerpen op techniek, afwerking, samenstelling en draagbaarheid.
Pluspunt is een expertisecentrum voor ouderen in Rotterdam en heeft als doel om senioren te betrekken bij inspirerende cursussen en cultuurprojecten. Een van die projecten is de Theaterwerkplaats voor Oudere Rotterdammers, een plek waar 60-plussers hun talenten en passie voor verhalen en theater kunnen inzetten en hun creativiteit en expressiviteit verder kunnen ontwikkelen.
Schilderen zoals de Indianen, zingen zoals in West Side Story, gehaktbrood bakken, patchwork naaien of uitgebreid ontbijten met pancakes, cereals, sausages en sweet bread. Het is slechts een greep uit het activiteitenaanbod van de culturele themamaand Route 65 in cultuurhuis Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard.
Voor het project Papierwerk trok Atelier NL met een groepje Friese kunstenaars naar het eeuwenoude natuurgebied Alde Feanen om materiaal van bomen, bloemen, gras en struiken te verzamelen.
Cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Bijvoorbeeld bij het inloggen op MijnFonds. Ook worden via Google Analytics geanonimiseerd gegevens verzameld. Zo kunnen we zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en op basis daarvan de website verbeteren.