
Vmbo-leerlingen uit hun comfortzone met fotografie en poëzie
‘Met de zon in de lucht. Met de zon over het dak met mos tot nog niet het einde van het doolhof.’
‘Met de zon in de lucht. Met de zon over het dak met mos tot nog niet het einde van het doolhof.’
Door muziekproductie en digitale media wil de Zonnehoek het creatief denken bij leerlingen met een verstandelijke beperking stimuleren.
Fontys Hogeschool Kind en Educatie wil pabostudenten stimuleren om met kinderen muziek te maken. Goed muziekonderwijs is hierbij van groot belang.
Over influencers, netiquette en online media onder de duim hebben en houden
Hoe leer je kinderen om nieuwe media op een creatieve manier te gebruiken? In Oss maken kinderen zelf een ‘EscapeVRoom’. Een inspirerend project uit onze regeling voor mediakunst- en erfgoededucatie.
Deze maand praten we met vijf jeugdpodiumgezelschappen over het mooie project Klasse Theater. In co-creatie met basisscholen ontwikkelden zij nieuwe vormen van cultuureducatie die nog steeds in de klas worden gebruikt.
Waar zie je jongeren de hele dag mee zitten, lopen en hangen? Juist. Een smartphone. Daar ligt een mooie kans, dacht Nathalie Groenink, interne cultuurcoördinator bij VSO De Heldring, drie jaar geleden.
Plannen om een aanvraag in te dienen voor de regeling Mediakunst- en Erfgoededucatie? Laat je inspireren door het verhaal van Museum Kennemerland, één van de eerste gehonoreerde projecten. Dit kleine museum zet erfgoededucatie in Beverwijk op de kaart.
De regeling Professionalisering Muziekonderwijs Pabo moet gaan bijdragen aan een duurzame verankering van kwalitatief goed muziekonderwijs.
In zes jaar tijd kregen duizenden kinderen onder de noemer Kinderen Maken Muziek muzieklessen, in en buiten school. Als afsluiter kregen 31 van de deelnemende organisaties een extra steuntje in de rug. We vroegen Het Wilde Westen Utrecht en de Nieuwe Muziekschool Druten naar de verbreding van hun muziekprojecten.
Deze maand het inspirerende verhaal van ‘De Rijdende Popschool’ uit Groningen. Omdat veel muziekscholen op het platteland verdwijnen, rijdt deze muziekschool met professionele bandcoaches wekelijks naar kleine dorpen in Groningen en Drenthe.
Van ‘hoe creatief is deze leerling?’ naar ‘hoe is deze leerling creatief?’ Olga en Suzan dagen leerkrachten uit met praktisch handboek
We zijn jarig! Een mooie gelegenheid om instellingen die we in die 10 jaar hebben ondersteund op te zoeken en samen terug te blikken, maar ook vooruit te kijken. Deze maand het bijzondere verhaal van het vmbo-project: Trots op je eigen omgeving.
We zijn jarig! Een mooie gelegenheid om instellingen die we in die 10 jaar hebben ondersteund op te zoeken en samen terug te blikken, maar ook vooruit te kijken. Deze maand het bijzondere verhaal van CMK project van het eerste uur De Cultuur Loper.
In ons jaarverslag 2017 vertellen we wat we het afgelopen jaar hebben gedaan. Benieuwd hoe onze medewerkers terugkijken? Ze vertellen erover in drie interviews. Femie, Marie-Louise en Femke aan het woord over investeren in goed cultuuronderwijs.
Inspiratie voor nieuwe regeling Mediakunst- en Erfgoededucatie. Deze week: het inspirerende verhaal van Kunst Centraal en MU.
Inspiratie voor nieuwe regeling Mediakunst- en Erfgoededucatie. Deze week: het inspirerende verhaal van Imagine IC en Erfgoed Brabant.
Maastrichts CMK-project haalt verborgen talent naar boven
Onder de naam Culturage werken de gemeente, cultuurinstellingen en basisscholen in Enschede samen aan de ontwikkeling van doorlopende leerlijnen in verschillende kunstdisciplines.
TWee trainingen voor kwalitatief goed muziekonderwijs op het speciaal onderwijs
Was jij er bij op 15 juni in het Spoorwegmuseum?
Blik terug met beeld, geluid en de presentaties
VanVelzen: "Ik besefte pas achteraf dat het niet vanzelfsprekend was dat er niet alleen thuis altijd instrumenten waren, maar dat er tijdens mijn hele schooltijd en studie muziek was."
Kennisdeling over Cultuureducatie: in heel Nederland kenniskringen bezig geweest!
Vanaf 1 oktober kan iedereen elke zaterdagavond om 19.00 uur op Zapp kijken naar de BZT Muziek Show met Jetske en Pepijn.
Voor alle scholen die gehonoreerd zijn binnen de regeling Impuls muziekonderwijs
Eva was in het EYE voor een bijzondere premiere.
Verzameling van gedichten die geschreven zijn door de aanwezigen van de VMBO bijeenkomst op 12 mei.
Workshops, spetterende optredens en een spannende finale!
3D printen, lasersnijden, open source software en 3D scannen. Nieuwe technieken die voor Medialab Rotslab en stichting SETUP gesneden koek zijn. Samen met het Hondsrug college (Emmen) en het Globe College (Utrecht) zetten ze in het project VMBO Next Culture deze technieken in om cultuuronderwijs toepasbaar te maken voor vmbo leerlingen.
In het wild langs dansende brugklassers en kunst in het VMBO
Als het gaat om het structureel invoeren van cultuureducatie binnen het onderwijs hebben schoolleiders een belangrijke rol. Maar hoe pak je dit aan en wat brengt dit teweeg in je school?
Beleidsmedewerker cultuur Nicolle van Lith-Hermans van de provincie Limburg deelt haar ervaringen in deze column
Data van 728 aanvragers Impuls muziekonderwijs. Potentieel 141.392 kinderen bereikt.
Op woensdag 24 februari vond in het zonnige Limburg het tweede in een reeks van bestuurlijke gesprekken tussen provincies, gemeenten en OCW plaats.
14 tips van de Vroege starters over samenwerking en draagvlak
De eerste aanvragen van de regeling Professionalisering Cultuuronderwijs zijn behandeld. We spraken met één van de aanvragers over hun plannen, het belang van cultuuronderwijs en inspirerende voorbeelden.
Muziekjournalist Merlijn Kerkhof bespeekt het belang van muziekonderwijs. "Muziek is niet alleen mijn werk, het is een van de zaken die het leven de moeite waard maakt."
Net als taal en rekenen hoort cultuureducatie in het hart van het onderwijs thuis, vindt Stichting Fluvium.
Met meer dan 150 professionals mochten we groot dromen tijdens de conferentie Cultuureducatie met Kwaliteit: GROOT dromen, vandaag beginnen! op donderdag 10 december 2015 in Het Huis. Bekijk hier de foto's!
Wat is er in 2015 bereikt met Cultuureducatie met Kwaliteit? En hoe zag dat eruit? De 10 leukste cijfers en verhalen onder elkaar.
Theaterdocente Floor Punselie over haar ervaringen in het onderwijs.
Kinderen voorbereiden op dynamische toekomst: cultuuronderwijs bij Stichting PO Condor
Stichting Tamino streeft ernaar dat alle kinderen en jongeren met een beperking binnenschools structureel met kunsteducatie in aanraking komen en er in de vrije tijd voldoende toegang toe is.
RVKO stimuleert goed cultuuronderwijs om droom kinderen te realiseren
13 van de Vroege Starters aan het woord over hun muziekonderwijs
CMK conferentie van het LKCA op 23 november
Vroege Starter Impuls muziekonderwijs: De Heilig Hartschool in Hernen
De volgende in onze reeks van inspirerende projecten uit de Flankerend Regeling
Kunst en cultuur in de klas: het begin van grootse dromen
Twee jaar lang is er binnen negen projecten hard gewerkt aan cultuureducatie in het vmbo. Tijdens de afsluitende bijeenkomst was er goed nieuws: alle projecten gaan ook na de subsidieperiode op eigen kracht door!
Wat móet je weten als je op school met Cultureel Erfgoed aan de slag wilt? Dieuwertje de Nigtere heeft het antwoord!
Scholen laten hun omgeving
op inspirerende wijze verbeelden
Interview met Moniek Warmer over de leerlijn cultureel erfgoed van SLO.
De tweede in een serie inspirerende projecten uit onze Flankerend regeling.
Een zeer actief project binnen Erfgoed is de Leerlijn Reizen in de Tijd, uit Tiel. Ben Bregman, adviseur Erfgoed & Onderwijs bij Gelders Erfgoed weet hier alles vanaf. Wij spraken hem over zijn werk, de leerlijn en het belang van erfgoed.
Talentontwikkeling stopt niet na groep 8. Kumulus en Vmbo Maastricht slaan daarom de handen ineen met het project 'Toon je talent'. Een stap voor stap leertraject: eerst maken de leerlingen kennis met de kunstenaar om vervolgens de kunstenaarsrol toe te eigenen.
Het eerste inspirerende project uit onze Flankerend regeling
Eén van de 160 voorbeeldliedjes uit Muziek Talent Express. Aslan presenteert eigen muziekmethode.
11 juni 2015 vond de conferentie Cultuureducatie: Laat zien wat ik kan! plaats in Meppel. Wat is daar uit voortgekomen?
De grootste groep kinderen in het voortgezet onderwijs zit in het vmbo. Uitgerekend deze groep krijgt in het lesprogramma weinig aandacht voor cultuureducatie. ‘En daar mag nu wel eens verandering in komen’, aldus Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds.
"Na een oorverdovend kabaal waarbij de zenuwen in het rond vliegen na een teken van de dirigent iedereen stil is en zich concentreert op het gezamenlijke optreden." Collega Stefanie op bezoek bij het SuperSymphonics project van Muziekcentrum Zuidoost.
Culturele ontwikkeling hoort thuis in het hart van het onderwijs, daarover zijn steeds meer scholen, leerkrachten en bestuurders het eens. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert dit via de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Enkele Haarlemse en Zandvoortse basisscholen maken daarvan gebruik via Muziek Lab van Hart.
Fotoverslag eindconcert Kinderen Maken Muziek.
Minister Bussemaker, de directeur van de Basisschool de Vlieger, Pepijn Gunneweg en Jan Jaap Knol roepen scholen op om ook een impuls te geven aan hun muziekonderwijs.
Fotoverslag van de aftrap Impuls Muziekonderwijs door Minister Bussemaker op basisschool de Vlieger in Den Haag.
Ik kan mij een leven zonder muziek niet voorstellen. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor ons allemáál. Zoals Bono zegt: 'Music can change lives. Because it can change people'.
Tussentijdse evaluatiecommissie Cultuureducatie met Kwaliteit 2013-2016 roept op tot langdurige aanpak en commitment van alle partijen.
Opeens sta je tussen de kinderen in het Westland mee te shaken met hun sambamuziek!
"Als we ook in de toekomst alle kinderen de vruchten van goed cultuuronderwijs willen laten plukken moeten provincies hun verantwoordelijkheid (weer) nemen." Jan Jaap Knol
“Na een uur spelen ze al ‘We will rock you’.” Kinderen Maken Muziek in Groningse dorpen.
Wat willen we kinderen leren met cultuuronderwijs? En hoe beoordeel je de resultaten? Belangrijke vragen die gesteld worden bij het ontwikkelen van beoordelingsinstrumenten voor cultuuronderwijs.
“Elk muziekoptreden is een feestje.” Kinderen Maken Muziek in Apeldoorn
“De hele stad kent nu de schoolorkesten.” Kinderen Maken Muziek in Noord-Brabant.
LKCA en het Fonds lanceren inspirerend boek over actieve cultuurparticipatie
In 3 maanden tijd een symfonisch concert neerzetten met 160 brugklassers? Over zo’n geweldig muziekproject hoeft Open Schoolgemeenschap Bijlmer niet lang na te denken.
Tafeltjes dansen, rekenend koken en fotograferend de geschiedenis in duiken met SIEN.
Doorlopende leerlijnen? Deskundigheidsbevordering? Beoordelingsinstrumenten? Voor iedereen die een snelle introductie zoekt in de wereld van Cultuureducatie met Kwaliteit ontwikkelt het Fonds een aantal filmpjes waarin de vier doelstellingen van de regeling in beeld worden gebracht.
Vorige week werd in het Beatrix Theater in Utrecht de inzamelingsactie van muziekinstrumenten voor Kinderen Maken Muziek gelanceerd. De actie wordt georganiseerd door de Kinderen voor Kinderen-Musical ‘Waanzinnig Gedroomd‘ samen met het Instrumentendepot Leerorkest.
In juni 2014 organiseerden we samen met Cultuurschakel de conferentie 'Vraag het de juf'. Bekijk het filmverslag of lees het magazine.
Met dit jaarbericht geven we een overzicht van de tot nu toe verrichte activiteiten en kijken we vooruit naar 2015.
‘Samen met kunstenaars ontwikkelen we prachtige projecten’ Interview met de gebruikers van de Culturele Ladekast.
Conferentie van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor deelnemers aan Cultuureducatie met Kwaliteit, gehouden op 11 december 2014 in Het Huis.
‘We zien scholen gaandeweg enthousiaster worden. Het is even een flinke omslag, maar daarna gaan ze soms sneller dan wij.’ Clara Linders, senior consulent kunsteducatie bij Kunstbalie, vertelt bevlogen over De Cultuur Loper, een programma om de kwaliteit van cultuureducatie op scholen te verdiepen en verbeteren.
Met een jaarlijkse investering van ruim € 9 miljoen is Cultuureducatie met Kwaliteit het grootste programma van het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Ministerie van OCW tilt cultuuronderwijs naar hoger plan met landelijk programma.
Negen culturele instellingen in samenwerking met vmbo-scholen
Cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Bijvoorbeeld bij het inloggen op MijnFonds. Ook worden via Google Analytics geanonimiseerd gegevens verzameld. Zo kunnen we zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en op basis daarvan de website verbeteren.