maandag 18 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Cultuurmakers. En wat cultuur met makers doet.

Cultuur maakt iedereen: cultuur vormt ons en andersom. Wat dat met mensen doet, dat vertellen ze het beste zelf. De makers en de mogelijkmakers. In onze culturele estafette krijgt elke maand een andere cultuurmaker het woord. Om het stokje daarna door te geven aan een volgende. Laat hun verhalen je inspireren!

Meer verhalen?
De wekelijkse online portretten van cultuurmakers uit 2017 vind je hieronder ook.
Daarnaast is er een gedrukt magazine Cultuurmakers.

Magazine lezen?

Het magazine Cultuurmakers bundelt verhalen van makers en doeners in alle soorten en maten. Het is een staalkaart van projecten die het Fonds voor Cultuurparticipatie tussen 2013 en 2016 mogelijk maakte – bijna altijd in samenwerking met diverse partners. Tussendoor schetsen we ook de context, in langere artikelen, en illustreren we met facts & figures de impact van de projecten.

Cultuurmakers.pdf

Wil je het gedrukte magazine Cultuurmakers ontvangen? Mail dan naar communicatie.

It’s a mad manga world

Cultuur maakt iedereen 16.10.2019

Op alles in zijn wereld laat Ninjakees zijn verbeelding los. Hij is zo'n twintig uur per week met 'art' bezig.

Lees verder

Podiumbeesten

Cultuur maakt iedereen 15.07.2019

"Ik ga niet dood als ik niet kan dansen, maar ik kan me daar gewoon niets bij voorstellen.”
De Naardense zussen Fien en Eef vertellen over hun passie: hiphop.

Lees verder

Sprekende teksten

Cultuur maakt iedereen 15.05.2019

“Ik ga nooit van huis zonder pen en iets om in te schrijven – ik heb wel twintig notitieboekjes.”

Lees verder

Iets blijvends

Cultuur maakt iedereen 25.02.2019

'Vroeger was ik nooit een uitblinker in tekenen, maar ik ben wel van nature heel creatief: ik bedenk en maak graag dingen."

Lees verder

Een jaar lang Cultuurestafette

Cultuur maakt iedereen 10.12.2018

Het afgelopen jaar hadden we maandelijks de cultuurestafette waarin cultuurmakers het stokje doorgaven. Stuk voor stuk bijzondere, persoonlijke verhalen. We stellen ze graag nog een keer allemaal aan je voor!

Lees verder

Van appels en bomen

16.10.2018

Wie uit een familie van operazangers komt, eindigt niet snel op kantoor. Ook Eva Fiselier wilde het podium op, het werd uiteindelijk muziektheater. 'Dit is wat ik wil'.

Lees verder

Vlogger met een boodschap

Cultuur maakt iedereen 18.07.2018

Vloggen moet je niet doen om het geld, de likes of de abonnees, maar omdat het leuk is. En dat straalt van zijn vlogs af!

Lees verder

Opvallend anders

Cultuur maakt iedereen 25.06.2018

Memphis Depay kocht een beschilderd bomberjack bij hem en zijn werk was te zien in The Voice of Holland. Ardy Samandarpour schildert om te ontspannen. Het is het enige dat ik doe waarbij ik helemaal de tijd vergeet.

Lees verder

Twee neven, één droom

Cultuur maakt iedereen 10.04.2018

Jordy van Loo maakte van zijn hobby film zijn werk. Gaat hem dat ook lukken voor muziek? Samen met zijn neef vormt hij dj-duo Los Primos. Zijn droom is met hun Zuid-Amerikaans geinspireerde zomerse muziek de wereld over te reizen.

Lees verder

Dat gevoel gun je iedereen

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020, Cultuur maakt iedereen 19.02.2018

"Je kunt een film over liefde kijken, maar dat gevoel zelf beleven, dat gun je toch iedereen?" daarom is zelf cultuurmaken in welke vorm dan ook zo mooi!

Lees verder

Te gast in een andere wereld

Cultuur maakt iedereen 28.12.2017

Als hoofd cultuureducatie komt zijn opleiding goed van pas. De vijftien jaar ervaring als lichtontwerper is handig bij zijn bijzondere hobby: onderwaterfotografie.

Lees verder

Het jaar in verhalen

Cultuur maakt iedereen 20.12.2017

Het afgelopen jaar vroegen we cultuurmakers vanuit allerlei hoeken wat cultuur maken voor hen betekent. Directeur Jan Jaap Knol maakte hieruit een persoonlijke selectie: #cultuurmaaktiedereen!

Lees verder

Verrijking

Cultuur maakt iedereen 07.12.2017

Don Ceder, het nieuwste lid van onze Raad van Toezicht, is maatschappelijk betrokken als advocaat en in de politiek. In zijn vrije tijd is hij ook nog dj, muziekant en theatermaker. Een duizendpoot!

Lees verder

Met een gitaar geboren

Age Friendly Cultural Cities, Cultuur maakt iedereen 23.11.2017

De naam ZIMIHC is niet alleen van de amateurkunstorganisatie uit Utrecht maar zo heet ook de band waarin directeur Appie Alferink speelt. Een band die met elkaar blijft spelen zolang ze kunnen.

Lees verder

Underground cat

Cultuur maakt iedereen 09.11.2017

Op zijn elfde zag hij rapper Eminem freestylen in de film Eight Mile. Sindsdien improviseert Tijmen Sissing onder de artiestennaam MC Timing. Zijn specialiteit: reageren op wat hij ziet, inspelen op het publiek.

Lees verder

Muziekonderwijs uit liefde en noodzaak

Cultuur maakt iedereen , Professionalisering muziekonderwijs pabo 19.10.2017

Janneke van der Wijk studeerde af op de geschiedenis van het Conservatorium van Amsterdam. Ze kon toen nog niet vermoeden dat ze later directeur zou worden.

Lees verder

Samenwerken om het licht te zien

Cultuur maakt iedereen 28.09.2017

Naast hun bezigheden voor het Fonds zijn Willem en Nadja constant druk bezig met allerlei vormen van cultuur maken. “Wie goed doet, goed ontmoet”

Lees verder

Kunst leeft op straat

Cultuureducatie vmbo en praktijkonderwijs, Cultuur maakt iedereen 14.09.2017

Vincent Koreman zit sinds dit jaar in de adviescommissie van het Fonds en adviseert ons over aanvragen in de vmbo-regeling. Als 'stadscurator' wakkert hij het culturele vuur in anderen aan.

Lees verder

Hou elkaar vast

Cultuur maakt iedereen 31.08.2017

Tot 1 september 2017 is Vibeke Roeper nog directeur van Plein C. Wat betekent cultuur voor haar?

Lees verder

Van kalligrafie tot spuitbus

Cultuur maakt iedereen 17.08.2017

Een nieuwe indeling en een frisse lik verf; in het kantoor van het Fonds voor Cultuurparticipatie wordt hard gewerkt vlak voor het nieuwe culturele seizoen begint. Decoratieschilder Donald Witteman is één van de mensen die hier aan de slag is.

Lees verder

Uit het leven gegrepen

Cultuur maakt iedereen 03.08.2017

Ilrish zit sinds dit jaar in de adviescommissie van het Fonds en adviseert ons over aanvragen in de vmbo-regeling. Als Ilrish Kensenhuis theater maakt, kan een stuk zomaar heten 'Zo'n grote piemel wil ik later ook wel'. Maar denk maar niet dat daar weinig achter zit … 

Lees verder

Muzikale wereldstad Kerkrade

Cultuur maakt iedereen 06.07.2017

“Vóór WMC droomde ik veel. Na WMC begon ik mijn dromen uit te laten komen.” De Colombiaanse hoboïst Samuel Aguirre (1993) kreeg de kans van zijn leven en greep die met beide handen aan.

Lees verder

Hiphop als missie

Cultuur maakt iedereen , Ouderenparticipatie 2013-2016 29.06.2017

Angelo Martinus krijgt jong en oud aan de cultuur… via hiphop! Wat drijft hem?

Lees verder

VanVelzen en Lilith over meer muziek

Cultuur maakt iedereen 11.05.2017

VanVelzen: "Ik besefte pas achteraf dat het niet vanzelfsprekend was dat er niet alleen thuis altijd instrumenten waren, maar dat er tijdens mijn hele schooltijd en studie muziek was."

Lees verder

Wat zou ik dragen?

Cultuur maakt iedereen 04.04.2017

'Toen ik voor de Crafts Council foto- en filmbeeld maakte, realiseerde ik me: ik weet niks van m'n eigen cultuur!' Thijs Adriaans raakte geïnspireerd door de handwerktechnieken van Marken. Hij maakte voor zichzelf traditionele jurkjes. 

Lees verder

De kracht van meedoen

Cultuur maakt iedereen 13.03.2017

Cultuur doet wat met toeschouwers én deelnemers. Dat geldt ook voor mensen die misschien niet zo vanzelfsprekend meedoen. In de voorstelling Cardiac Output stonden vier acteurs met een verstandelijke beperking op het podium: Fran, Emre, Aymed en Esther. Ze dansten duetten met vier professionele dansers.

Lees verder

Wat doet theatermaken met je?

Cultuur maakt iedereen 10.03.2017

Jetse Batelaan is artistiek leider van toneelgezelschap Artemis. Jetse begon zijn theatercarrière bij Kunstbende, in 1998. 'Dat was voor mij een heel belangrijk moment.

Lees verder

Met Bekijk t'
 films maken op het vmbo

Cultuur maakt iedereen 20.02.2017

Mohamed: 'Bij kunst en cultuur denk ik aan Van Gogh, maar ook aan wat ik doe. Ik voel me in een andere dimensie, eigenlijk, als ik cultuur maak. Ik focus me gewoon op wat ik aan het doen ben en dan doe ik dat, zonder te reageren op wat mensen van mij vinden. Ik ben half Marokkaans, half Egyptisch, maar ik heb mijn eigen stijl. Niet stoer of denkend aan mezelf, maar vrolijk.

Lees verder

Cultuur maakt iedereen

Cultuur maakt iedereen 01.02.2016

Het is belangrijk dat mensen kunnen meedoen aan cultuur. Niet alleen als mogelijkheid voor ontplooiing en ontmoeting. Creativiteit is nodig als voorbereiding op een toekomst waarin verandering aan de orde van de dag is. Daarom stimuleert het Fonds voor Cultuurparticipatie de actieve cultuurdeelname in Nederland. 

Lees verder

Mag ik deze dans van u?

Cultuur maakt iedereen 20.09.2019

"Doordat het een kleine gemeenschap is mocht ik als amateur met professionele voorstellingen meedoen. Zo deed ik internationale contacten op en kwam ik op de mooiste locaties."

Lees verder

Levende 3D-printer

Cultuur maakt iedereen 17.06.2019

“Uit niets iets maken, dat is het leuke eraan. Eerst is het een hels karwei om garen en kleur te kiezen, daarna zit je met kilometers aan materiaal, maar uiteindelijk heb je iets wat je aantrekt.”

Lees verder

UIt het goede hout gesneden

Cultuur maakt iedereen 21.03.2019

"Als je hout aan het bewerken bent, kun je nergens anders aan denken, ik denk dat dat deels verklaart waarom ik het graag doe".

Lees verder

Momentje van trots

Cultuur maakt iedereen 24.01.2019

De stijl van hennaschilderingen vind ik heel mooi. Die is heel druk, maar als ik ermee bezig ben, komt er een innerlijke rust over me heen.

Lees verder

Van volgspot naar flitslicht

Cultuur maakt iedereen 23.11.2018

Communicatieadviseur Sjoerd van den Berg ging als muzikant van de voorgrond naar de achtergrond als fotograaf. Hij ontdekt een heel andere kant van zichzelf.

Lees verder

Instagram als leerschool

Cultuur maakt iedereen 24.05.2018

Djenny Masengo fotografeert o.a. muzikanten als ze aan het werk zijn. Hij gaat lekker z'n gangetje en weet intussen precíes de goeie sfeer te vatten. Zijn talent werd opgemerkt.

Lees verder

Positieve mineur

Cultuur maakt iedereen 16.03.2018

Je schrijft iets op, rapt erover en krijgt daar een compliment over – zo begint het. Voor mijzelf heeft muziekmaken ook zo gewerkt, als uitlaatklep.

Lees verder

Van grote gene tot pure emotie

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 08.02.2018

'Cultuur is een soort levenselixer' stelt Richard Smolenaers. Hij ervaaart dit als acteur maar wil in zijn dagelijks werk bij Mocca, expoertisecentrum Cultuuronderwijs Amsterdam, leerkrachten en scholieren dit ook laten ervaren.

Lees verder

Tussen grote dichters

Cultuur maakt iedereen 21.12.2017

Dichten, theatersport, muziek, Thomas van het Groenewout (22) zou er niet tussen kunnen kiezen. En dat hoeft ook helemaal niet!

Lees verder

Creatief met machines

Immaterieel Erfgoed 2013-2016, Cultuur maakt iedereen 14.12.2017

Zo werk je nog in de landbouwmachines, zo zit je tot over je oren in de kantpatronen. Vrijwilliger Hay Tacken over zijn liefde voor het bijna uitgestorven ambacht van patronneur.

Lees verder

Vier Repelsteeltjes

Kunstparticipatie 2013-2016, Cultuur maakt iedereen 30.11.2017

Het enthousiasme voor de schooltoneelclub spat er vanaf bij Melanie uit groep 7. Ze doet al voor het derde jaar mee! Waarom is het zo leuk?

Lees verder

SpraakuhlooS - De enige bewegende stilte

Jij maakt het mee, Cultuur maakt iedereen 16.11.2017

Tomas en Garryl kende elkaar via de Nederlandse jeugdtop squash maar vonden elkaar pas echt in spoken-word evenementen. De een event manager de ander show host. Een top duo! 

Lees verder

De blik van de amateurkunstenaar

Age Friendly Cultural Cities, Cultuur maakt iedereen 02.11.2017

We zijn er trots op de Hedy d' Ancona juryvoorzitter is van de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs. Deze prijs is onderdeel van ons programma Age Friendly Cultural Cities. Haar betrokkenheid bij ouderen en cultuurparticipatie is enorm groot!

Lees verder

Wees trots op je omgeving!

Talent en festivals 2017-2019, Cultuur maakt iedereen 12.10.2017

Op de afdeling Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere werkt Mohssine Dahhan. Hij vertelt immigranten over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Almere. Zijn missie: kinderen betrekken bij het erfgoed van Nederland en het land van herkomst.

Lees verder

Voordekunst, voor elkaar

Cultuur maakt iedereen 12.10.2017

Gevraagd en ongevraagd geeft Roy Cremers advies aan cultuurmakers en ook aan vrienden die in de sector werken. Over beleid, maar bijvoorbeeld ook over hun presentatie. Met zijn crowdfunding-platform Voordekunst wil hij de betrokkenheid tussen cultuurmakers en publiek vergroten.

Lees verder

Keukentafeltijdschrift

Talent en festivals 2017-2019, Cultuur maakt iedereen , Erfgoedmanifestaties 21.09.2017

Doordeweeks is Phebe Kloos programma-coördinator bij het Openluchtmuseum. In haar vrije tijd schrijft ze onder meer columns, gedichten en verhalen, die ze als poststuk verspreidt.

Lees verder

Beroepsdeformatie

Talent en festivals 2017-2019, Erfgoedmanifestaties, Cultuur maakt iedereen 07.09.2017

In de gemeente Westerveld vindt de landelijke opening van Open Monumentendag 2017 plaats. Bernard Stikfort, beleidsregisseur erfgoed, cultuurhistorie en monumenten daar, deelt met ons zijn liefde voor erfgoed.

Lees verder

Dit wil ik elke dag doen

Cultuur maakt iedereen 10.08.2017

'Het is grappig gelopen. Ik zag toen ik acht was met school twee kindervoorstellingen, De blauwe vogel en De toverdeur...

Lees verder

Roosje Hindelopen: Als wij ermee stoppen, is het weg.

Cultuur maakt iedereen 13.07.2017

De zwierige motieven en het aloude kleurenpalet van ambachtelijk meubelmakersbedrijf Roosje Hindeloopen zijn wereldwijd beroemd. Het familiebedrijf wordt gerund door twee broers uit de vierde generatie Stallmann: Titus schildert en is zakelijk leider, Johan is meubelmaker.

Lees verder

Muziekmaken houdt me scherp

Cultuur maakt iedereen 22.06.2017

"Ik kom niet uit een muzikale familie, maar uit een fanatieke sportfamilie. dat lijkt in zekere zin op elkaar: als je hogerop wilt of komt moet je alles uit de kast halen." 

Lees verder

Spiegel van de jongerencultuur

Talent en festivals 2017-2019, Cultuur maakt iedereen 14.06.2017

Marjolein Rietveld, directeur Kunsbende, over cultuur maken. “Wat ik zelf niet heb, vind ik weleens een gemis. Dat is een drijfveer om anderen erin te stimuleren.

Lees verder

Altijd iets wat je blij kan maken

Cultuur maakt iedereen 18.05.2017

'Als je muziek kunt maken kun je je op een andere manier uitdrukken dan met woorden alleen. Je hebt dan altijd iets bij je wat je blij kan maken, troost kan geven, waar je opgetogen over kunt zijn, kortom waar je hart vol van kan zijn. Dat klinkt een beetje hoogdravend allemaal, maar toch is dat zoals ik het ervaar.'

Lees verder

Nieuwe woordvoerders

Cultuur maakt iedereen 30.03.2017

'Ik begon met schrijven omdat ik nergens heen kon met mijn gevoelens, gedachten en meningen. Schrijven is waar ik mezelf kan en mag zijn.'

Lees verder

Van DAF tot muzikale toverdoos

Cultuur maakt iedereen 12.03.2017

‘Inspirerend en leerzaam,’ noemden de deelnemers techniekproject TRANSFORM. Dit was een onderdeel van het kunst- en technologiefestival STRP Biënnale.

Lees verder

Wat goed cultuuronderwijs doet...

Cultuur maakt iedereen 26.04.2017

'In het speciaal onderwijs biedt dans mogelijkheden: om te bewegen, maar ook om te beleven en experimenteren, om creatief te denken en zich te presenteren'.

Lees verder

KEK! Kultueredukaasje mei Kwaliteit

Cultuur maakt iedereen 20.02.2017

Anne Graswinckel: 'Veel leerkrachten kunnen wel wat handreikingen gebruiken om cultuureducatie te geven. Daarom ontwikkelde Keunstwurk samen met provinciale kunstinstellingen inspiratietrajecten voor leerkrachten.

Lees verder