zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Culturele instelling Pier K over het succes van iktoon

Erik tijdens een van de iktoon activiteiten

Pier K is het centrum voor kunst en cultuur in Haarlemmermeer en heeft alle jaargangen WAK (Week van de Amateurkunst)/Iktoon meegedaan. Pier K wil dat zoveel mogelijk inwoners van Haarlemmermeer in aanraking komen met en zich ontwikkelen in kunst en cultuur. Verbinden en ontdekken zijn daarbij sleutelwoorden die aansluiten bij iktoon. Projectleider Erik Waerts vertelt hoe hij iktoon organiseert en mensen aanspoort hieraan mee te doen.

Ik werk niet alleen aan iktoon. Vier stagiaires van Culturele Maatschappelijke Vorming (HBO) en Cultureel Organiseren (ROC) uit Amsterdam werken een heel jaar aan dit project. Er is een budget beschikbaar voor promotie en andere zaken zoals de iktoonkrant, huur locatie, vergunning.

Niet alleen is iktoon belangrijk voor Pier K maar de gemeente Haarlemmermeer is een partner. De gemeente verleent subsidie aan verengingen en kunstenaars als zij aan iktoon hebben meegedaan. Dit geeft een extra impuls om mee te doen. Voor de gemeente is het een manier om te zien hoe de verenigingen en kunstenaars zich bewegen in Haarlemmermeer. De verenigingen en kunstenaars worden uitgedaagd om buiten hun comfortzone te stappen.

De gemeente verleent subsidie aan verengingen en kunstenaars als zij aan iktoon hebben meegedaan. Dit geeft een extra impuls om mee te doen.

Het afgelopen jaar deden vijf studentes van de Hogeschool van Amsterdam, in opdracht van Pier K, onderzoek naar hoe we meer jongeren konden betrekken bij iktoon. Er deden namelijk relatief wenig jongeren mee. Het resultaat is nu dat jongerencentra tijdens het onderzoek betrokken zijn geraakt bij iktoon met voorstellen voor inbreng komen.

Eerder onderzochten andere studenten hoe iktoon meer bekendheid kon krijgen. Hun advies: veel meer werk maken van media. Doen we nu ook. Met prima resultaten. Net is bekend geworden dat we twee keer per week een column krijgen in de maand juni in het Haarlems Dagblad. Het iktoon team gebruikt alle vormen van communicatie. Van een eigen activiteitenkrant tot een eigen facebookpagina.

Door de landelijke campagne krijgen de iktoon deelnemers breed gedragen aandacht voor hun activiteiten. Hoe leuk is het om op de landelijke agenda te komen en te zien wat voor activiteiten er nog meer in heel Nederland te zien en te horen zijn.

Ik ben heel erg trots op ons inmiddels grote programma! Te veel om op te noemen maar laat ik er een paar noemen: ”Telemann in het honkbalstadion”. Twee jeugdsymfonieorkesten spelen in het honkbalstadion van Hoofddorp waar ook nog exposities en andere kunstuitingen te zien en te horen zijn. We hebben korenevents georganiseerd met wisselende plekken en filmvoorstelling. Een “rubberlaarzenconcert” op de kinderboerderij waar kinderkoren op rubberlaarzen een concert geven tussen de dieren. Exposities in winkels en restaurants. Natuurlijk een flashmob en nog veel meer. De maand juni bruist met iktoon activiteiten!

Daar waar we in de eerste jaren vooral faciliterend en coördinerend bezig waren (Pier K zalen beschikbaar stellen voor iedereen die zich met kunst en cultuur bezig houden), zijn we nu ook meer aan het organiseren. Korenevents, zondagmiddagvoorstelling dorpshuis met verschillende disciplines, Oosterse avond met vertelster, buikdans en een muzikale vertelling “de kleine farao”.

Er is een duidelijke stijging van activiteiten. Vorig jaar 1600 deelnemers. Elk jaar steeds meer. Uit evaluaties bleek daar een behoefte te bestaan. Kunst verbindt mensen en laat je ontdekken dat er meer is in het leven. Het mooiste vond ik toen ik vorig jaar bij een korenevenement hoorde: “He Coby! Lang niet gezien! Wist niet dat jij ook op een koor zat”. Ze hadden net als twee koren samen My way gezongen! Het benadrukt nog eens maar: Iktoon kunst van iedereen.

Kunst verbindt mensen en laat je ontdekken dat er meer is in het leven.
placeholder

Erik Waerts studeerde trompet en directie aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Na een aantal jaren trompet te hebben gespeeld in onder andere het Nederlands Balletorkest en het Nederlands Theaterorkest besloot hij om jeugdsymfonieorkesten te gaan dirigeren, het Flevolands Jeugdsymfonie orkest en het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek. Hij specialiseerde zich in educatieve projecten en lesgeven. Hij werd aangesteld als afdelingshoofd klassiek bij Pier K in Haarlemmermeer. Daar is hij momenteel projectleider en houdt zich bezig met projecten zoals iktoon, Muziekimpuls, onderwijs, Talent aan de Top bij Pier K, Muziekfestival Haarlemmermeer en het Academie Kamerorkest. Hij schrijft muziek met een educatief karakter.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen