zondag 21 Oktober 2018
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Met Bekijk t'
 films maken op het vmbo

Foto winnaar vmbo filmschool

Mohamed: 'Bij kunst en cultuur denk ik aan Van Gogh, maar ook aan wat ik doe. Ik voel me in een andere dimensie, eigenlijk, als ik cultuur maak. Ik focus me gewoon op wat ik aan het doen ben en dan doe ik dat, zonder te reageren op wat mensen van mij vinden. Ik ben half Marokkaans, half Egyptisch, maar ik heb niet echt die stijl. Niet stoer of denkend aan mezelf, maar vrolijk.

Tekenen doe ik altijd, ik teken m'n hele schrift vol, langs de randen, op de voorkant. Ik vind de natuur mooi; magisch. Daar gebeuren dingen die ik me niet kan voorstellen en daar teken ik dan over. Ik leer veel dingen van m'n zus, die tekent veel en zet het op Instagram. Op school teken ik twee uur per week, dat is het leukste van alles. Ik kan alles kwijt in m'n tekeningen, dan kan ik me focussen en kom ik vanzelf tot rust.

Ik luister letterlijk elke dag muziek, ook al heb ik er geen tijd voor. Dan zing ik mee. En als ik muziek luister, beweeg ik vanzelf. Ik dans met m'n vrienden, meer streetdance dan hiphop, en daar maken we filmjes van. Niet om op YouTube te zetten, ofzo, gewoon voor onszelf. Ik heb ook op dansles gezeten, maar toen moest ik live voor tweehonderd mensen, toen dacht ik: nee. Ik doe het meer voor sport en plezier.

Ik maakte dus al filmpjes, maar Filmschool was het échte begin. Bekijk 't begon in de eerste klas – ik zit nu in de derde. We kregen eerst lessen over perspectief en verschillende filmvormen. Daarna kregen we iPads om Vines te maken over onderwerpen die we opkregen. Nog later mochten we zelf kiezen wat we gebruikten: Youtube of iets anders. In de tweede klas werd het serieuzer. Toen gingen we werken met echte camera's, geluid, grime en dat soort dingen. En echt teksten leren in plaats van improviseren. We hadden uiteindelijk drie dagen voor ons eindproject, inclusief schrijven en editen. Iedereen had er zin in. Acteren vind ik het leukst van filmmaken. Met hulp van Bekijk 't en het Fonds zou ik misschien voor tv willen acteren. Ik dacht eraan twee banen te nemen: als acteur en iets met vliegtuigen.'

placeholder

 

The winner is… Mohamed Aslan, voor de winnende hoofdrol als pestkop Nordin in De vloek van Sarah. Mohamed is leerling van de Bredero Mavo in Amsterdam-Noord. Zijn school deed mee met de VMBO Filmschool, een project van cultuureducatieve multimedia-instelling Bekijk’t. Twee jaar lang werkten groepjes leerlingen hierin samen aan verschillende filmproducties met aan het einde een galapresentatie in het Ketelhuis.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen