zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Anneke Pontello (68) uit Rotterdam doet mee aan Pluspunt

Anneke Pontello

Pluspunt is een expertisecentrum voor ouderen in Rotterdam en heeft als doel om senioren te betrekken bij inspirerende cursussen en cultuurprojecten. Een van die projecten is de Theaterwerkplaats voor Oudere Rotterdammers, een plek waar 60-plussers hun talenten en passie voor verhalen en theater kunnen inzetten en hun creativiteit en expressiviteit verder kunnen ontwikkelen.

Anneke: ”Toneelspelen heeft me eigenlijk altijd al heel erg leuk geleken. Maar ja, ik vond het toch wel moeilijk om me aan te melden, je stelt je toch heel kwetsbaar op als je op het toneel staat. Toen heb ik gewoon maar een keer opgebeld en verteld dat ik best onzeker was, en het een grote stap vond. Ik mocht daarom meedoen aan een proefles, een soort kennismakingsbijeenkomst voor een nieuwe groep. En het voelde direct goed met die mensen en met de leiding. Dit wil ik, dacht ik.

'De onzekerheid was meteen weg.'
Toneelgroep

We hebben vervolgens in heel korte tijd een voorstelling voorbereid. Op de dag van de uitvoering bleek dat ik in hevige mate last had van plankenkoorts. Ik vond het toch wel moeilijk om een heel verhaal uit mijn hoofd te vertellen. We gingen ‘s ochtends nog één keer repeteren en toen hoorde ik pas dat ik mijn papier er niet bij mocht houden. Toen werd ik wel met mijn neus op de feiten gedrukt. Maar eigenlijk ging het wel. Niet zo goed als ik gewild had maar het ging lekker. Het is gewoon heel veel improvisatie en dat maakt je dan ook los. Ook als je je onzeker voelt. Dat valt helemaal weg en dan gaat het stromen in je lijf. Dat gevoel heeft me bijna niet meer verlaten.

Er zitten ook mensen in de groep die al meer ervaring hebben met toneelspelen. Zij vertelden me dat ik me geen zorgen moest maken en dat gaf me moed. Het is sowieso een hele leuke groep. Ik heb veel lichamelijke klachten, maar ik kom altijd blij thuis na de toneelles. Ik voel dan het leven weer, ik krijg er echt een geluksgevoel van.”

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen