zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Ambacht in Beeld Festival van Amsterdam tot New York

Beste vakman van Frankrijk voor het weven met zijde

Het Ambacht in Beeld Festival is een van de festivals die het Fonds voor Cultuurparticipatie vanaf 2014 ondersteunt. Ze waren zelfs een van de genomineerden van de Gouden C 2015. Ook de komende jaren ontvangt het festival een bijdrage waarmee ze zowel het programma van het festival als het bereik ervan een impuls kunnen geven. Ambachtelijk meesterschap wordt zo nog beter onder de aandacht gebracht en gehouden. Festival directeur Wendy van Wilgenburg vertelt over het succes en de voorbereidingen van het evenement volgend jaar in New York.


Het festival startte in 2013 als een filmfestival, in Zaandam, met zeven thematische filmprogramma’s, bijpassende lezingen en een workshopprogramma. Het programma was inhoudelijk sterk, maar Zaandam trok maar weinig bezoekers. In 2014 organiseerden we het festival in samenwerking met het Amsterdam Maker Festival in Amsterdam-Noord. Ons bezoekersaantal vervijfvoudigde. Vanaf 2015 is De Hallen in Amsterdam-West onze thuisbasis. Een locatie die de mogelijkheid biedt om te bouwen aan een groot evenement. En met succes: in 2015 kwamen ruim 15.000 bezoekers naar De Hallen. Jaarlijks een geweldig mooie uitdaging.

"Door steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie konden we het evenement ook kwalitatief beter neerzetten. Dit gaf een goede impuls".

Zelf maken in plaats van swipen

Met onze vier pijlers (documentaires, workshops, lezingen en master classes) bieden we nu voor een divers publiek een aansprekend programma. Zowel voor kinderen als voor volwassenen is er tijdens het festival van alles te doen. Op heel interactieve wijze leren zij van meester ambachtslieden van alles over het vakmanschap. Met als doel dat deze ambachtslieden de zo nodige opvolgers ontmoeten, nieuwe waardering krijgen voor handgemaakte kwaliteitsproducten, dat de immateriële kennis die zij bezitten blijft bestaan en dat het publiek het plezier van het iets moois maken met je handen meekrijgt. In een tijd waarin kinderen toch veelal swipen met een smartphone, is dit een groot goed.

Van Amsterdam naar New York

Vanaf het eerste evenement hebben we ambachtslieden uit Amerika als sprekers gehad. In 2014 was de openingsfilm gemaakt door een filmmaakster uit New York. Via haar ben ik in contact gekomen met de General Society for Mechanics and Tradesmen, een eeuwenoud instituut, opgericht door New Yorkse ambachtslieden. Het bleek dat een dergelijk evenement in New York nog niet bestond, en dat de urgentie net zo hoog is als in Nederland. De afgelopen twee jaar ben ik het evenement daar aan het voorbereiden.

Inmiddels is de toplocatie Industry City venue partner en is Hearst Media met het magazine Popular Mechanics (7,8 miljoen maandelijkse lezers) media partner. Het evenement wordt in juni 2017 aldaar georganiseerd, met een combinatie van Nederlandse en Amerikaanse ambachtslieden, en in samenwerking met topmusea als het MAD en Cooper Hewitt. En met dezelfde opzet als in Amsterdam.

 

Toplocatie Industry City New York
"Als deze eerste editie daar een succes wordt, wordt het in NY ook een jaarlijks evenement. Ik zou graag ook uitbreiden naar andere locaties, waarbij de kwaliteit en het programma en het doel uiteraard van het grootste belang is".

Niet missen: Star Wars Origami

Wat mogen mensen dit jaar niet missen… De workshop Star Wars Origami is bijzonder, door de Amerikaanse Origamimeester Chris Alexander. Hij heeft het vouwen van Star Wars poppetjes en spaceships geperfectioneerd en komt voor het eerst naar Nederland. De masterclasses zijn bijzonder, oa van Patrice Cantalejo uit Frankrijk, die speciaal voor het Ambacht in Beeld Festival naar Nederland komt om zijn kennis te delen. Patrice ontving in 2011 de onderscheiding van Meilleur Ouvrier de France (Beste Vakman van Frankrijk) voor het weven met zijde. Hij is de enige ambachtsman in Frankrijk die deze techniek beheerst. De lezing van Bart Hess, die de slijmjurk van Lady Gaga ontwierp, de lezing van het Franse kanthuis Sophie Hallette, het prachtige filmprogramma met documentaires van over de hele wereld… Er zijn meer dan 25 workshops, waarin je zelf iets leert maken.. Er is zoveel te zien en te beleven!

Bekijk het hele programma Ambacht in Beeld Festival 2016.

placeholder


Wendy van Wilgenburg is cultureel en visueel antropoloog. Ze geeft workshops documentaire maken en maakt films voor tentoonstellingen in musea, waaronder het Amsterdam Museum, Centraal Museum in Utrecht en de National Gallery in Londen. Haar liefde voor ambachten ontstond tijdens haar studie toen ze een film maakte over vioolbouwer Matthieu Besseling en een jaar lang alles leerde over zijn meesterschap. Deze film ‘De Ideale Klank' ging in 2000 in première en was o.a. favoriet fragment van Anna Enquist tijdens VPRO’s Zomergasten. Ze heeft sindsdien vele films over ambachtslieden gemaakt, oa Constance Wibaut die de Kop van Dick Bruna in brons ontwierp, beeld- en steenhouwer Joep Struyk, mode-ontwerpster Iris van Herpen en de restauratie en reconstructie van molen De Huisman op de Zaanse Schans.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016, Talent en festivals

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen