zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Alle Hens! Flessenpost van festival Grasnapolsky

boot festival grasnapolsky Alle Hens!

Het indie winterfestival Grasnapolsky op Radio Kootwijk kreeg subsidie voor een culturele randprogramma. Het resultaat; een zee vol zelfgemaakte, houten catamarans met heuse flessenpost, Alle Hens! 

Meer verbinding met cultuur en natuur dat was de doelstelling van de tweede editie van muziekfestival Grasnapolsky 2015. Om dit te realiseren liet kunstenares Eveline van Didderen zich inspireren door de tijd toen Radio Kootwijk nog als radiotelegrafisch zendstation fungeerde en in verbinding stond met haar kolonie in Nederlands-Indië. In het weekend van 6 t/m 8 februari konden muziekliefhebbers aan de hand van een instructietekening een boot bouwen. Met een boodschappenlijstje en een 'how-to-do-magazine' ging het publiek zelfstandig zonder gereedschap aan de slag. Met materialen uit de omgeving van radio Kootwijk natuurlijk.

In haar blog voor Jij maakt het mee vertelt de maakster over het enthousiasme waarmee de festivalgangers zich overgaven aan het knutselen van vissersbootjes en briefwisselingen over het water.

Showtime! Eveline van Didderen, 10 februari

Dit weekend was het zover: Grasnapolsky 2015 in Radio Kootwijk. En, het was een geweldig weekend!
Men vond het een behoorlijke uitdaging om de boot te maken. Er werd heel erg geconcentreerd gewerkt (veelal met de tong uit de mond...).
Ook waren er velen die de instructietekening als extra uitdaging zagen om het zelf nét ff anders te doen. Er zijn talloze modellen tot stand gekomen; driemasters, piratenschepen, vloten, limousine-boten, loveboats en nog vele anderen die qua naam iets moeilijker te duiden zijn.
Non-stop waren er mensen aan de slag. Zelfs in teams is er samengewerkt om zo een nog beter model boot tot stand te brengen. Er zijn vaar-wedstrijdjes gehouden op vijver. En er waren ook mensen die steeds weer terugkwamen omdat ze inmiddels weer een ander model boot hadden bedacht, die ze 'ook nog graag zouden willen proberen te maken'.
De vijver werd gedurende het weekend steeds mooier en bonter. Overdag zag het er vooral heel feestelijk en vrolijk uit en 's avonds werden de verlichte bootjes juist heel mysterieus en sprookjesachtig samen met het prachtig uitgelichte zendergebouw.
Mensen konden in hun boot een bericht stoppen voor een onbekende ontvanger en een andere bezoeker kon buiten vanuit 'De Haven' een boot uit het water hengelen, het bericht lezen en een bericht terug sturen. Zo zijn er heel veel berichten het water op gestuurd. We hebben zelfs een boot opgevist die maar liefst 8 brieven bevatte.
Oftewel, alle hens waren aan dek! En het was te gek om te zien hoeveel mensen, van alle leeftijden, werden aangestoken om zelf iets te maken, door het zien van andermans creaties op het water.
Iedereen enorm bedankt voor al dat moois en Jij maakt het mee en alle stemmers heel erg bedankt voor het mede-mogelijk maken van dit project!
Eveline

Op Jij maakt het mee lees je alle blog-posts van Eveline en bekijk je nog meer mooie foto's.

Bekijk ook de beeldreportage die Cultuurbewust van het festival maakte.  

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Jij maakt het mee

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen