zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Agnes Vendel (67) uit Heerhugowaard doet mee aan Route 65

Agnes Vendel

Schilderen zoals de Indianen, zingen zoals in West Side Story, gehaktbrood bakken, patchwork naaien of uitgebreid ontbijten met pancakes, cereals, sausages en sweet bread. Het is slechts een greep uit het activiteitenaanbod van de culturele themamaand Route 65 in cultuurhuis Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard.

Agnes: ,,Cool organiseert sinds de herfst van 2013 drie keer per jaar een culturele route voor 65-plussers. Dat is hartstikke gezellig want we hebben in Heerhugowaard een redelijk actieve ouderengemeenschap. Ik woon hier al vrij lang, dus dan is het superleuk dat je steeds allemaal mensen van vroeger tegenkomt. Het geeft een soort reüniegevoel en ik denk dat het daarom ook zo populair is.

Elke maand staat in het teken van een bepaald land. Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten hebben we gehad en volgens mij staan Rusland, Mexico en Italië volgend jaar op het programma. Het culturele aanbod is gelukkig elke keer weer heel breed. Het is informatief, beeldend, muzikaal en creatief, en er is daarom voor iedereen wel iets leuks te doen.

Laat mij bijvoorbeeld maar lekker luisteren naar muziek en concerten want ik hoef niet zo nodig handwerk te doen of gehaktbrood te bakken. Tijdens de Amerikamaand ging ik daarom luisteren naar een zangdocent en pianoleraar die liedjes van Nat King Cole en Frank Sinatra deden, ik was bij een lezing over de rol van de Amerikaanse president en ik heb een film gezien over 9/11.

Het afgelopen eerste jaar was een pilotjaar, om het uit te proberen. Maar al tijdens de tweede editie werden in drie uurtjes ruim 700 kaarten verkocht.

Iedereen is enthousiast en vindt het een hele goede formule.

Ik ben heel blij dat het project een vervolg krijgt want ik ben een echte cultuurliefhebber. Ik zit in een leeskring en zing bij een koor, verder ga ik graag naar theater, ik speel piano en organiseer al meer dan vijftien jaar museumbezoekjes. Ik ben heel actief maar het is leuk dat ik daardoor ook veel nieuwe mensen blijf ontmoeten. Je blijft een beetje onder de mensen. En daarom vind ik dit project ook zo bijzonder: Vanwege dat sociale aspect, dat al die ouderen samen komen om met cultuur bezig te zijn. ”

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen