vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

65+ers over ouderen en cultuurparticipatie

Bennie Jolink

Cultuureducatie voor ouderen? Veel mensen denken bij educatie en –participatie vooral aan jongeren. Onterecht; met een groeiende groep senioren die vaak tot op hoge leeftijd actief blijven op het gebied van kunst en cultuur, zijn ouderen een belangrijke doelgroep voor culturele instellingen. Tijd om wat hardnekkige vooroordelen onder de loep te nemen. We vroegen drie bekende 65+ers naar hun reactie op de volgende stellingen.

placeholder

Wieteke Van Dort

1) Cultuureducatie is alleen voor jongeren.

Cultuureducatie is juist ook voor ouderen. Zie eens het gemak waarmee sommige ouderen zich computerwijsheid eigen maken. Maar dat geldt ook voor muziek, poëzie, literatuur. Kunst beoefenen werkt bevrijdend en maakt blij!

2) Wat hebben ouderen nou te bieden als het om cultuurparticipatie gaat?

Ouderen hebben een enorme ‘know how’ en levenservaring. Er zijn tal van oudere acteurs, zangers, regisseurs, historici, die heel veel te bieden hebben.

3) Als je in je jonge jaren niet aan cultuur hebt gedaan, waarom later dan wel?

Juist op oudere leeftijd is er meer tijd en gelegenheid om de ‘schone kunsten’ te beoefenen en te ontdekken wat er allemaal mogelijk is: schrijven, schilderen, weven, video’s maken.

4) Ouderen hebben geld en tijd zat dus projecten voor ouderen hoeven geen subsidie.

Wat een onzin. Iedereen moet eerst attent worden gemaakt op de mogelijkheid om te participeren in een kunstproject. Of het een leesclub is, een tekenwedstrijd, een cursus boetseren, zingen of declamatie. Zelf heb ik na een hartoperatie noodgedwongen twee maanden in een verpleeghuis doorgebracht en genoten van alles wat er geboden werd: van zingen en schilderen tot euritmie.

placeholder

Gerda Havertong

1) Een samenleving onderscheidt zich in beschaving, naar gelang de ontwikkeling van cultuureducatie toeneemt. Er hoort een cultureel palet te zijn waar jongeren geïnspireerd worden door eerdere generaties.

2) Nederland behoort tot één van de tien rijkste landen ter wereld. Dat betreft niet slechts de economische infrastructuur, voor de drommel niet. Het behelst in grote mate de expertise die ouderen op het gebied van cultuurparticipatie hebben opgebouwd.

3) Wat een onzin! Je bent nooit te oud om te leren!

4) Het altruïstisch karakter waar senioren burgers dikwijls ‘last’ van hebben of noem het hun humanitaire inzet waar ze mee te kampen hebben, is zeer complex. Maar dat vergoelijkt niet de gedachte om hen subsidiegeld voor aanvaardbare projecten te misgunnen.

placeholder

Bennie Jolink

1) Dit is volslagen onzin. Vooral omdat veel ouderen helemaal nooit aan dat soort educatie gedaan hebben. Daar was toentertijd weinig animo en interesse voor. Tenminste als je al zo oud bent als ik.

2) Dit zou een opmerking kunnen zijn van die typische oppervlakkige jeugd van tegenwoordig, die alleen bezig is met computerspelletjes, egogerichte informatie en pretpakketopleidingen.

3) Als je in jongere jaren niet aan cultuur hebt gedaan, ben je een armzalige sukkel en wordt het de hoogste tijd daar wat aan te doen.

4) Een kleine groep ouderen ja, maar volgens mij is de grootste groep ‘onderopgeleid’; ze hadden veel meer en hoger kunnen studeren, maar dat was toen nou eenmaal niet de gangbare weg. Mijn opa was boer en had acht kinderen, de oudste werd boer en de rest werd door mijn opa aangewezen: jij wordt timmerman, jij wordt schilder, enz.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen