vrijdag 15 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

5 nominaties voor 5e editie Gouden C

Gouden C

Het Fonds voor Cultuurparticipatie reikt voor de vijfde keer de Gouden C uit. Vandaag maken we de genomineerden bekend!  

De Gouden C is de jaarlijkse prijs voor een door het Fonds ondersteund project dat je mee moet maken. De winnaar ontvangt de prijs op 23 juni tijdens de opening van Festival Bombarie. Voor de prijs komen alle in 2015 door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. De shortlist is samengesteld door medewerkers van het Fonds. Een deskundige, onafhankelijke jury kiest uit deze projecten de winnaar. De jury beoordeelt de projecten op innovatie, impact en inspiratie. Ook kijkt de jury in hoeverre een project vernieuwend en inspirerend voor de culturele sector is en welke impact het heeft op de creatieve ontwikkeling van de deelnemers. De winnaar ontvangt een Gouden Stempel, ontworpen door kunstenares Katia Borghesi en een cheque ter waarde van € 1000,- .

De Gouden C wordt voor de vijfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn, ‘TRANSFORM’ van STRP, ‘Papierwerk’ van Atelier NL, ‘Dans op de Cruyff Courts’ van de Nederlandse Dansdagen, Orchestre Partout van De Vrolijkheid in samenwerking met het 5e kwartier.

De vijf genomineerden voor de Gouden C 2015 zijn:

 

placeholder

 

Ambacht in Beeld Festival 2015 van Windy Miller

Een jaarlijkse bruisende happening in De Hallen in Amsterdam met workshops, lezingen, masterclasses, documentaires en performances, gericht op ambachtelijk meesterschap.

placeholder

 

Old Skool van gebouw 52 en Mad Skills

Verschillende generaties ontdekken elkaars cultuur en worden met elkaar verbonden. De top van de Eindhovense Hiphop scene gaat op pad in de wereld van senioren. Een project vol waardering, wederzijds respect en kennisoverdracht.

placeholder

 

Verbinding verbroken van Factorium Podiumkunsten en NAHuis

Een theaterproductie door mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Door het vertellen van hun eigen verhaal over miscommunicatie, hun frustraties, mogelijkheden en moed, brengen spelers van Theatergroep Hoofdzaak hun NAH-ervaringen voor het voetlicht.

placeholder

 

VMBO Next Culture van Rotslab, SETUP en scholen

Vmbo leerlingen onderzoeken cultuur in relatie tot het digitale domein. Ontwerpers, kunstenaars, vakdocenten en mediaprofessionals werken samen met de docenten van de twee scholen en ontwikkelen een doorlopende leerlijn gericht op creatief cultuuronderwijs.

placeholder

 

Zwembadverhalen van Gedeelde Verhalen

Een locatievoorstelling voor 150 deelnemers uit dorpen in Groningen en Drenthe, die zich afspeelt in het verlaten openluchtzwembad Het Scharlakenhof in Haren. Opgebouwd aan de hand van anekdotes van zwembadgasten biedt zwembadverhalen een kijkje terug in de tijd.

Hieronder stellen we de genomineerden aan u voor. Vanaf mei zetten we de projecten één voor één in de spotlights op ons magazine. 

 

Ambacht in Beeld Festival 2015

Georganiseerd door Windy Miller
Amsterdam

Het Ambacht in Beeld Festival is een jaarlijkse bruisende happening in De Hallen in Amsterdam. De overdekte passage van de Hallen wordt gevuld met ambachtslieden die hun kunde en passie overbrengen op het publiek. Het publiek kan aanschuiven en, door zelf te maken, leren van zijn/haar vakkennis. Naast traditionele ambachten zoals klompen maken, kantklossen en touwslaan, is er ook aandacht voor moderne ambachten zoals animatietekenen, graffiti en gamedesign. Buiten dat kunnen bezoekers ook lezingen, demonstraties en performances bijwonen en zijn er masterclasses voor professionals. In de Filmhallen is er een thematisch filmprogramma, met internationale documentaires over ambachtelijk meesterschap. Ook wordt een online marktplaats gelanceerd om ambachtslieden en particulieren, die een ambachtelijke vakman of vakvrouw zoeken, met elkaar in contact te brengen. www.ambachtinbeeldfestival.nl

Gehonoreerd binnen de regeling Immaterieel erfgoed

Old Skool

Georganiseerd door Gebouw 52 samen met Mad Skills
Eindhoven

Beweging, muziek en kunst spelen een belangrijke rol in de dagbesteding van ouderen. Toevallig zijn deze elementen ook dominant in de Urban Culture. Gebouw 52 en Mad Skills brengen in het project Old Skool oud en jong bij elkaar om kennis en passie voor deze cultuur uit te wisselen. Na een eerste kennismaking met elkaar nemen zelfstandig wonende ouderen en bewoners van verzorgingscentra deel aan verschillende workshops. Onder leiding van jonge urban kunstenaars maken ze een rap, leren ze over verschillende urban dansstijlen en nemen ze hun gemeenschapsruimte of wijk onder handen in street art workshops. Op deze manier worden ouderen niet alleen uitgedaagd actief bezig te zijn, maar vindt ook een kruisbestuiving plaats van kennis, ervaring en talent van verschillende generaties. www.madskills.nl

Gehonoreerd binnen de regeling Ouderenparticipatie

Lees een artikel over Old Skool op het online magazine van het Fonds

Verbinding verbroken


Georganiseerd door Factorium Podiumkunsten en NAHuis Tilburg
Tilburg

'Verbinding verbroken' refereert aan het boek van Sjak Jansen over zijn leven na het oplopen van een hersenletsel. Sjak kwam met andere bezoekers van het NAHuis (www.nahuis.org) tot het initiatief hierover een theatervoorstelling te maken. Het doel is om op verrassende wijze een breed publiek duidelijk te maken wat het betekent iemand te zijn met een niet-aangeboren hersenletsel. Een hersenletsel kan iedereen overkomen. De gevolgen zijn niet altijd zichtbaar. Het lijkt een vergeten groep. Door het vertellen van hun eigen verhaal over miscommunicatie, hun frustraties en mogelijkheden, hun onmacht en moed, willen de spelers deze vergeten groep in een theatervoorstelling voor het voetlicht brengen. Dit met de nodige humor en liefst ook met filmbeelden en live-muziek. De spelers maken de voorstelling al improviserend met elkaar maken onder leiding van twee ervaren professionals: een regisseur en een filmmaker. De filmmaker maakt daarnaast een documentaire van het proces.

Gehonoreerd op het online subsidieplatform Jij maakt het mee
Weblog van Verbinding verbroken

VMBO Next Culture


Georganiseerd door medialab Rotslab, SETUP en deelnemende scholen
Emmen en Utrecht

Samen met de leerlingen én docenten onderzoeken de partners de betekenis van cultuur in het digitale domein; Hoe definieer je een digitale cultuur en hoe ontwikkelt een cultuur zich op het internet? De leerlingen gaan ook zelf aan de slag en maken een cultureel programma voor een online radiostation, werken met 3D scanning, modelleren en 3D printing, creëren hun eigen digitale kunstwerk en maken videoproducties waarin hun eigen identiteit centraal staat. Medialab Rotslab en stichting SETUP ontwikkelen in samenwerking met het Educatiebureau en met de partnerscholen (Het Hondsrug College uit Emmen en het Globe College uit Utrecht) een onderwijsprogramma gericht op creatief cultuuronderwijs. Nieuwe werkvormen, technologie, media en betekenisvolle toepassing komen samen in een eigentijds aanbod. Ze zoeken naar mengvormen tussen offline en online cultuur, naar de verschillen maar ook naar de overeenkomsten. Met deze inzichten willen ze de visie op het cultuuronderwijs in het VMBO verbreden en verdiepen. http://nextculture.rotslab.nl/

Gehonoreerd binnen de regeling Cultuureducatie in het VMBO (samenwerking Fonds voor Cultuurparticipatie en Prins Bernhard Cultuurfonds)

Next Culture

Zwembadverhalen


Georganiseerd door Stichting Gedeelde Verhalen
Haren

Deze zomer, van 29 juni tot en met 10 juli 2016, vormt het voormalige buitenbad van De Scharlakenhof in Haren het sprookjesachtige decor voor de theatervoorstelling Zwembadverhalen. Zwembadverhalen gaat over verhalen en herinneringen aan zwemmen. Muziek, dans, zang en toneelscènes worden geperformed onder leiding van Izaline Calister (swinging Groningen). Stichting Gedeelde Verhalen wil met haar culturele producties mensen aan elkaar verbinden door middel van (historische) verhalen. In het Groningse Haren zet men de locatievoorstelling Zwembadverhalen op poten voor zo’n honderdvijftig amateurspelers uit dorpen in Groningen en Drenthe. Persoonlijke verhalen, fantasieën en verhalen over zwemmen en zwembaden van de deelnemers staan hierbij centraal. Zwemmen dient hierbij als metafoor voor ontsnappen aan dagelijkse sleur. De amateurspelers krijgen workshops van professionele theatermakers. Hierna gaan de repetities van start, waarna de voorstelling wordt opgevoerd in het voormalig buitenbad in Haren. Dit project is de eerste in een reeks nieuwe werkvormen die ook in andere dorpen zal worden toegepast om actieve cultuurparticipatie te bevorderen. www.zwembadverhalen.nl 

Gehonoreerd binnen de regeling Kunstparticipatie

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Kunstparticipatie 2013-2016, Ouderenparticipatie 2013-2016, Immaterieel Erfgoed 2013-2016, Jij maakt het mee, Cultuureducatie vmbo en praktijkonderwijs

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen