vrijdag 15 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met? Poetry Circle Nowhere

Babs Gons

We zijn jarig! Dit jaar viert het Fonds voor Cultuurparticipatie zijn 10-jarig bestaan! Een mooie gelegenheid om instellingen die we in die 10 jaar hebben ondersteund op te zoeken en samen terug te blikken, maar ook vooruit te kijken. Hoe gaat het nu met ze? Wat heeft de subsidie van het Fonds hen gebracht? Hoe zien zij de toekomst? We trappen af met het inspirerende verhaal van Poetry Circle Nowhere.

Van een workshopreeks bij Nowhere in Amsterdam Oost, groeide Poetry Circle Nowhere uit tot een landelijk platform voor talentontwikkeling in spoken word. Deelnemers uit Rotterdam, Amsterdam, Leeuwarden, Utrecht, Tilburg en Eindhoven komen elke week in hun woonplaats samen om hun kunsten te ontplooien en voorstellingen te maken voor festivals, huiskamers en andere plekken. In 2010 kreeg Poetry Circle Nowhere voor het eerst een projectsubsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Inmiddels wordt het ondersteund met een meerjarige subsidie via de regeling Talent en Festivals.

Het prille begin

“In 2007, toen ik met de workshops begon, was er in ons land nog niet echt een bloeiende spoken word scene”, vertelt Babs Gons, schrijver, performer, theatermaker en docent creatief schrijven. Tot 2014 was zij de artistiek leider van Poetry Circle Nowhere. “Geïnspireerd geraakt door artiesten uit New York en Londen maakte ik zelf spoken word performances. Ik had de ambitie om het een volwaardige plek te geven binnen ons cultuurlandschap. Daarom creëerde ik samen met Lies Aris een blijvende plek voor talentontwikkeling in Amsterdam.”

Haar droom was om spoken word in heel Nederland op de kaart te zetten. “Dat had best wat voeten in de aarde, want programmeurs wisten in die begintijd niet eens wat het was. Daarom werden we gerust naast een podium met harde livemuziek geplaatst. Inmiddels gaat het de goede kant op. Steeds meer steden hebben een eigen Poetry Circle of andere spoken word initiatieven. Oud-deelnemers organiseren hun eigen evenementen, zoals ‘Onuitgesproken’ en ‘Spraakuhloos’. En spoken word artiesten worden vaak gevraagd voor openingen en festivals.”

Empowerment voor jongeren

Het wiel uitvinden was niet makkelijk, maar Babs is trots op wat ze hebben bereikt. “Spoken word is voor veel jongeren heel belangrijk geworden. Zeker voor groepen in zwakkere posities. Dat heeft met empowerment te maken. Ze laten hun stem horen. Bij spoken word maakt het niet uit of je d’s en t’s goed gebruikt, het gaat om je verhaal. Je ziet dat jongeren zich beter leren uitdrukken, meer zelfvertrouwen krijgen en ook beter presteren op andere gebieden. Ik ben heel blij dat ik daaraan heb kunnen bijdragen.”

 

"Bij spoken word maakt het niet uit of je d’s en t’s goed gebruikt, het gaat om je verhaal."

Alle groepen van de Poetry Circle worden begeleid door toptalenten, door Nowhere opgeleid tot coach. “Vaak zijn dit oud-deelnemers. Onze allereerste deelnemer Jörgen Gario coacht nu bijvoorbeeld in Leeuwarden”, vertelt Jorien Waanders, operationeel directeur van Nowhere en tot vorig jaar als programmaleider intensief betrokken bij de Poetry Circle. “Je hebt mensen nodig met liefde voor hun vak. En mensen die de stad goed kennen. Zij zorgen ook voor uitwisseling tussen de groepen. Elke stad host twee keer per jaar een evenement en aan het einde van elk seizoen is er een manifestatie voor iedereen.”

 

Samenwerking met lokale partners


Om alle circles tot een succes te maken, is de samenwerking met partnerorganisaties in de verschillende steden ook heel belangrijk. “Zij moeten stevig geworteld zijn in de lokale infrastructuur én aansluiten bij jongeren. Omdat we iets duurzaams willen neerzetten, is het belangrijk dat onze partners een sterke achterban hebben. Denk aan jongerencentrum en podium Dynamo in Eindhoven en cultureel huis De NWE Vorst in Tilburg.”

Poetry Circle Nowhere krijgt van andere steden regelmatig het verzoek om daar ook een circle op te zetten, omdat de spoken word scene hard groeit en de discipline niet in kunstvakonderwijs is opgenomen. “Geweldig natuurlijk”, aldus Jorien. “We willen zeker blijven groeien, maar wel op een duurzame manier. Dus we zoeken eerst goed uit wat de mogelijkheden zijn in die steden en met welke organisaties we kunnen samenwerken. Verder zijn we intensief bezig met het verbeteren en verduurzamen van de programma’s die er al zijn. Bij deze stap helpt de meerjarige subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie ons enorm. Met de subsidie hebben we een jaarlijks trainingsprogramma voor coaches opgezet. We waren in de beginfase vooral aan het overleven, maar nu kunnen we met een vast team echt iets opbouwen.”

Excelleren en publiceren


Het plan voor de komende jaren is dat er een soort doorlopende leerlijn komt, met aandacht voor het professionaliseren van talenten. “Van talentontwikkeling tot excelleren als spoken word artiest en coach. Die mogelijkheid willen we al onze deelnemers bieden”, zegt Jorien.

“Het is ook heel fijn dat het Fonds echt heeft meegedacht over de koers”, haakt Babs in. “We zijn meer gaan ondernemen en samenwerken. De volgende stap voor spoken word artiesten is samenwerken met uitgeverijen. Spoken word is een vorm van literatuur waar de literaire wereld nog niet helemaal voor openstaat, maar de teksten lenen zich heel goed voor publicatie. Daar praten we nu over. Het is de hoogste tijd voor het doorbreken van het ‘witte bastion’ en meer culturele diversiteit in het dichterslandschap.”

Als gastdocent en maker zal Babs altijd betrokken blijven bij haar ‘kindje’, dat nu wordt geleid door Marije Koens, Mike van Wetten en Nazila Ahmadie. “Wow, denk ik als ik kijk naar de grote organisatie die het is geworden. Ik ben onder de indruk van wat er allemaal gebeurt en hoeveel mensen zijn aangesloten. De meeste ex-leden blijven aangehaakt, hebben hechte vriendschappen gesloten en gaan samen nieuwe spoken word avonturen aan. Het is een community, een familie. Zeker voor deelnemers die geen familie in de buurt hebben. Ze delen de mooiste en gruwelijkste verhalen met elkaar. Dat schept een band voor het leven.”

 

Volgende maand in deze serie: The Notorious IBE. In 2009 brachten ze, met steun van het Fonds, samen met de lokale bigband uit Heerlen Koreaanse poppers en lockers op het podium. Dit jaar bestaan ze 20 jaar! Hoe zien zij de toekomst? 

placeholder

10 jaar Fonds voor Cultuurparticipatie!
10 verhalen en 13 prijzen


De komende maanden staan we stil bij ons 10 jarig jubileum. We zijn gestart met een gloednieuwe corporate film. Op 3 juli reiken we tijdens een feestelijk evenement de Gouden C uit. En in elke provincie een Gouden Caleidoscoop aan een nog niet door ons ontdekt initiatief. We gaan terug in de tijd, naar initiatieven die we in de afgelopen 10 jaar steunden en vragen waar ze nu staan. Poetry Circle Nowhere trapt deze nieuwe serie af.

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen