zaterdag 19 Oktober 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

(OLD)fashion(ed) van stichting de Nedrlandse Dansdagen

(OLD)fashion(ed) van stichting de Nedrlandse Dansdagen

Om jonge modeontwerpers uit te dagen en gepensioneerde ambachtslieden hun technische kennis over te laten brengen op de jongere generatie is (OLD)fashion(ed) op touw gezet. In dit multidisciplinaire project werken vijf jonge modeontwerpers en vijf gepensioneerde ambachtslieden twee maanden in duo’s aan een kledingcollectie. De ambachtslieden hebben geen kennis van zaken wat betreft mode. Zij waren voorheen mandenmakers, metaalbewerkers of instrumentenbouwers. Onder leiding van artistiek leiders van Fashionclash wisselen de deelnemers kennis uit en gaan zij op zoek naar nieuwe modevormen. Behalve kleding worden ook accessoires ontwikkeld.

Subsidie

€ 80.000

Jaar

2014

Dit is een project uit de Regeling Ouderenparticipatie van het Fonds. 
 
Om jonge modeontwerpers uit te dagen en gepensioneerde ambachtslieden hun technische kennis over te laten brengen op de jongere generatie is (OLD)fashion(ed) op touw gezet. In dit multidisciplinaire project werken vijf jonge modeontwerpers en vijf gepensioneerde ambachtslieden  twee maanden in duo’s aan een kledingcollectie. De ambachtslieden hebben geen kennis van zaken wat betreft mode. Zij waren voorheen mandenmakers, metaalbewerkers of instrumentenbouwers. Onder leiding van artistiek leiders van Fashionclash wisselen de deelnemers kennis uit en gaan zij op zoek naar nieuwe modevormen. Behalve kleding worden ook accessoires ontwikkeld. 
 
De eindresultaten worden aan het publiek getoond door 65 plussers in dansante modeshows. Voor deze shows ontwikkelen de amateurmodellen samen met gerenommeerde choreografen van Festival de Nederlandse Dansdagen een choreografie. De makers selecteren hierbij op uitstraling van de deelnemers, niet op danservaring. Hulpstukken als een rollator of steunkousen worden juist ingezet. De modeshows zijn te zien tijdens Fashionclash en Festival de Nederlandse Dansdagen. Twee van de vijf shows vinden plaats in een warenhuis en zijn vrij toegankelijk.
 
Het volledige traject en de collecties worden gedocumenteerd en tentoongesteld in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht. Tijdens deze expositie kunnen ouderen in tijdelijke ateliers ook samen met  ontwerpers kleding en accessoires maken. Bezoekers en deelnemers worden gevraagd foto’s en filmpjes van de resultaten te delen met de sociale media. Op deze manier wil men een zo groot mogelijk publiek bereiken. 
Het Fonds voor Cultuurparticipatie ziet (OLD)fashion(ed) als beeldbepalend ouderenproject, omdat de initiatiefnemers de beeldvorming rondom ouderen willen doen kantelen. Dit gebeurt door hun kennis en kunde in te zetten. Zo vervult het project bovendien de behoefte van ouderen om betrokken en zichtbaar te zijn in het dagelijks leven. Door dans, mode, beeldende kunst, volkscultuur en de museale en wetenschappelijke wereld samen te laten komen ontstaat een dialoog tussen jong en oud waardoor grenzen worden verlegd.   
 

Bekijk het filmpje over het project van RTV Maastricht

Bekijk The making of (Old)Fashion(ed)

www.nederlandsedansdagen.nl

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen