maandag 18 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

“Misschien dat wij dat ook wel kunnen?”

Old skool

Verschillende generaties ontdekken elkaars cultuur en worden met elkaar verbonden. De top van de Eindhovense Hiphop scene gaat op pad in de wereld van senioren. Een project vol waardering, wederzijds respect én genomineerd voor de Gouden C 2015!

Beweging, muziek en kunst spelen een belangrijke rol in de dagbesteding van ouderen. Toevallig zijn deze elementen ook dominant in de Urban Culture. Gebouw 52 en Mad Skills brengen in het project Old Skool oud en jong bij elkaar om kennis en passie voor deze cultuur uit te wisselen. Onder leiding van jonge urban kunstenaars maken ouderen een rap, leren ze over verschillende urban dansstijlen en nemen ze hun gemeenschapsruimte of wijk onder handen in street art workshops. 

placeholder

 

Old Skool is één van de vijf genomineerden voor de Gouden C 2015, de jaarlijkse prijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor het project dat je mee moet maken. Op 23 juni wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de opening van Festival Bombarie. De komende weken zetten we de vijf genomineerden in de schijnwerpers op ons magazine. 

“Ik vond het kei en kei leuk. En ik vond het echt een eyeopener wat jullie allemaal doen.”
Old skool

Ouderen leergierig

"Na 15 jaar projecten en evenementen opgezet te hebben op het gebied van Hiphop en Urban Culture was het even vreemd om mijzelf terug te vinden in verzorgingstehuizen en op activiteitenavonden van senioren. Onze voorgaande projecten waren vooral gericht op de talentontwikkeling van een jonge generatie met o.a. Hiphop", vertelt Angelo Martinus, projectleider Old Skool. "Ik had niet gedacht dat de interesse voor ‘onze’ cultuurbeleving bij senioren zo groot zou zijn. In de gesprekken die we met hen voerden waren ze enthousiast en zeer leergierig. Ze stonden echt open voor nieuwe prikkels."

“De reacties van de senioren waren zeer positief. Waar we op scholen op de vraag: “zijn er nog vragen?” nagenoeg geen respons kregen, zorgde deze vraag bij de senioren ervoor dat we 3 uur later nog in gesprek waren met elkaar. Dit gaf zowel de senioren als ook onze toptalenten een erg goed gevoel.” Angelo Martinus, projectleider Old Skool.

Lees meer over de ervaringen van Angelo Martinus

“Ik dacht die graffiti spuiters zijn van die… vandalisten ja. Nou denk ik er eerlijk gezegd wel anders over. Het zijn kunstenaars.”
Old skool

Beeldcultuur van kleinkinderen

Het mooie van dit project is dat zo ouderen in contact komen met de beeldcultuur van hun kleinkinderen. En er is hier sprake van samenwerking tussen de verschillende zorggroepen, wijkcentra, vrijwilligersorganisaties, seniorenverenigingen en culturele instellingen. Een goede kruisbestuiving om op verder te bouwen. Wij zijn als Fonds verheugd hieraan een bijdrage te kunnen leveren, aldus Programma-coördinator Gabbi Mesters.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Ouderenparticipatie 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen