vrijdag 22 November 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

“Het enige wat je hier kunt doen is je handen vies maken en zelf voelen en proeven en ruiken.”

Ambacht in Beeld Festival

Het Ambacht in Beeld Festival is hét festival over ambacht. Drie dagen lang staat het pure vakmanschap centraal met internationale documentaires, workshops, lezingen, demonstraties, debatten, masterclasses en performances. Bezoekers maken hun handen vies en leren van de meesters hoe het is om iets moois te maken met je handen. Een bruisende happening die bijdraagt aan het levend houden van traditionele ambachten. Een terechte nominatie voor de Gouden C 2015!

Ruim 15.000 bezoekers trokken in september 2015 richting de overdekte passage van de Hallen waar ambachtslieden kunde en passie overbrachten op het publiek. Door zelf te maken, leerde het publiek van zijn/haar vakkennis. Naast traditionele ambachten zoals strovlechten, smeden en staphorster stipwerk, was er ook aandacht voor moderne ambachten zoals calligraffiti, stop-motion animatie en selfies maken in klei.

placeholder

 

Ambacht in Beeld Festival is één van de vijf genomineerden voor de Gouden C 2015, de jaarlijkse prijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor het project dat je mee moet maken. Op 23 juni wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de opening van Festival Bombarie. De komende weken zetten we de vijf genomineerden in de schijnwerpers op ons magazine. 

“Als festival is dit uniek. Het gaat echt om ambachtelijk meesterschap. Je kunt hier niets kopen. Het enige wat je kunt doen is je handen vies maken en zelf voelen en proeven en ruiken en leren van de meesters hoe het is om iets moois met je handen te maken.” Wendy van Wilgenburg, Directeur Ambacht in Beeld Festival

De kunst van het schrijven 

Swipen, typen en klikken zijn niet meer weg te denken uit je dagelijkse leven, maar schrijf je ook nog wel eens iets met de hand? Eén van de workshops die het publiek kon volgen was de workshop Calligraffiti, een samensmelting van kalligrafie en graffiti. De Amsterdamse kunstenaar Daan Wille, ook wel bekend als Blazin, heeft zich in dit ambacht gespecialiseerd. Tijdens zijn workshop kon het publiek Blazin van dichtbij aan het werk zien en met zijn hulp een kunstwerk maken met je eigen naam erop.

Daan Wille, ook wel bekend als Blazin, heeft zich bekwaamd in calligraffiti

Leren van de meesters

Naast de vele workshops konden bezoekers ook lezingen, demonstraties en performances bijwonen en waren er masterclasses voor professionals. De (internationale) professionals keken zelf ook hun ogen uit.

"For me it is a great experience to see so much craftmanship and people having fun with it too, which is the most important thing, right?" Flip Scipio, Meestergitaarbouwer New York City
Smeden

Vakmanschap is broodnodig

Ambacht in Beeld Festival is door het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteund binnen de regeling Immaterieel Erfgoed. Het Fonds vindt het belangrijk dat tradities, rituelen en ambachten toekomstbestendig worden gemaakt. Door nieuwe generaties ermee in aanraking te brengen, nieuwe toepassingen te ontwikkelen of het imago te verbeteren. Iets wat Wendy van Wilgeburg, directeur van het Ambacht in Beeld Festival onderschrijft. "Echt vakmanschap en meesterschap waar je jaren voor moet oefenen om het te beheersen dat is in zekere zin bedreigd. Ik vind het heel belangrijk dat dat blijft bestaan, want het heeft een hele grote waarde voor de maatschappij." Ambachten veranderen door de tijd. En het Ambacht in Beeld Festival slaagt erin deze vernieuwing te combineren met traditie en voor een groot publiek aantrekkelijk te maken.

"The tradition of making things with our hands is being changed by the advances that we are making in technologies. We need to appreciate how this new tool is adding to the experience of making things with our hands." Thomas Donahue, Meesterbeeldhouwer New York City

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Immaterieel Erfgoed 2013-2016

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen