vrijdag 24 Mei 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Keep calm en maak cultuur

22.05.2019

Wat moet er volgens jongeren zelf gebeuren om jongeren meer cultuur te laten maken? Na een kennismaking in maart gingen 8 jongeren onder begeleiding van Kidsmindz aan de slag. Om ons 2 maanden later omver te blazen met hun presentatie. Wat hebben wij ‘grijze dakduiven’, zoals de jongeren ons knipogend noemden, hiervan opgestoken?

Lees verder

Sprekende teksten

Cultuur maakt iedereen 15.05.2019

“Ik ga nooit van huis zonder pen en iets om in te schrijven – ik heb wel twintig notitieboekjes.”

Lees verder

Age Friendly Haarlem: vliegwiel voor nieuw beleid

Age Friendly Cultural Cities 18.04.2019

Haarlems Goud zorgde voor impuls aan sociaal-culturele projecten en cultuurparticipatie door ouderen. Beleidsmedewerker Cultuur Anna Lamberts en projectleider Haarlems Goud, Mariël van Dijk over de invulling van het Age Friendly Cultural City programma.

Lees verder

UIt het goede hout gesneden

Cultuur maakt iedereen 21.03.2019

"Als je hout aan het bewerken bent, kun je nergens anders aan denken, ik denk dat dat deels verklaart waarom ik het graag doe".

Lees verder

Een jaar lang Cultuurestafette

Cultuur maakt iedereen 10.12.2018

Het afgelopen jaar hadden we maandelijks de cultuurestafette waarin cultuurmakers het stokje doorgaven. Stuk voor stuk bijzondere, persoonlijke verhalen. We stellen ze graag nog een keer allemaal aan je voor!

Lees verder

Van volgspot naar flitslicht

Cultuur maakt iedereen 23.11.2018

Communicatieadviseur Sjoerd van den Berg ging als muzikant van de voorgrond naar de achtergrond als fotograaf. Hij ontdekt een heel andere kant van zichzelf.

Lees verder

Van appels en bomen

16.10.2018

Wie uit een familie van operazangers komt, eindigt niet snel op kantoor. Ook Eva Fiselier wilde het podium op, het werd uiteindelijk muziektheater. 'Dit is wat ik wil'.

Lees verder

Self taught en street smart

Urban arts talent 2018-2020 11.10.2018

De één staat nog volop in de spotlights, de ander is een oudgediende die de ontwikkeling van de urban arts in Nederland beïnvloedde en eerdere deelnemers aan ons talenttraject coachte. In het Rotterdamse Grounds praten ze over hoe je als urban talent je weg vindt.

Lees verder

Opnieuw dingen vijf steden mee naar Age Friendly-titel

Age Friendly Cultural Cities 13.07.2018

Op 8 oktober weten wie de winnaar is van de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs 2018. De vijf deelnemende Age Friendly Cultural Cities: Deventer, Doetinchem, Emmen, Groningen (stad en provincie) en Utrecht stellen zich kort voor.

Lees verder

Vlogger met een boodschap

Cultuur maakt iedereen 18.07.2018

Vloggen moet je niet doen om het geld, de likes of de abonnees, maar omdat het leuk is. En dat straalt van zijn vlogs af!

Lees verder

Opvallend anders

Cultuur maakt iedereen 25.06.2018

Memphis Depay kocht een beschilderd bomberjack bij hem en zijn werk was te zien in The Voice of Holland. Ardy Samandarpour schildert om te ontspannen. Het is het enige dat ik doe waarbij ik helemaal de tijd vergeet.

Lees verder

Begeleidingstraject voor MeeMaakPodia

MeeMaakPodia 18.04.2019

Achttien MeeMaakPodia krijgen behalve subsidie ook een tweejarig begeleidingstraject verzorgd door de Academie voor Cultuurmanagement. Oprichter Marjolein de Boer vertelt hoe dat gaat.

Lees verder

Interview Hedwig Verhoeven

28.03.2019

Hedwig Verhoeven startte op 1 maart als nieuwe directeur van het Fonds. Hoe groot is de sprong vanaf de VSCD? Welke belangrijke thema’s ziet ze de komende tijd voor het Fonds en de cultuursector? We vroegen haar het hemd van het lijf.

Lees verder

Iets blijvends

Cultuur maakt iedereen 25.02.2019

'Vroeger was ik nooit een uitblinker in tekenen, maar ik ben wel van nature heel creatief: ik bedenk en maak graag dingen."

Lees verder

Momentje van trots

Cultuur maakt iedereen 24.01.2019

De stijl van hennaschilderingen vind ik heel mooi. Die is heel druk, maar als ik ermee bezig ben, komt er een innerlijke rust over me heen.

Lees verder

Een reeks 10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met?

12.12.2018

Dit jaar waren we jarig en vierden we ons 10 jarig jubileum. We blikten terug met de instellingen die wij de afgelpen jaren ondersteund hebben. Maar zij kijken ook vooruit. Het leverde prachtige, inspirerende verhalen op.

Lees verder

10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met? Klasse theater

Cultuureducatie met Kwaliteit 2013-2016 29.11.2018

Deze maand praten we met vijf jeugdpodiumgezelschappen over het mooie project Klasse Theater. In co-creatie met basisscholen ontwikkelden zij nieuwe vormen van cultuureducatie die nog steeds in de klas worden gebruikt.

Lees verder

Klein museum zet erfgoededucatie op de kaart

Mediakunst- en Erfgoededucatie 25.10.2018

Plannen om een aanvraag in te dienen voor de regeling Mediakunst- en Erfgoededucatie? Laat je inspireren door het verhaal van Museum Kennemerland, één van de eerste gehonoreerde projecten. Dit kleine museum zet erfgoededucatie in Beverwijk op de kaart. 

Lees verder

Kinderen Maken Muziek - Wegens succes versterkt

Kinderen Maken Muziek 17.10.2018

In zes jaar tijd kregen duizenden kinderen onder de noemer Kinderen Maken Muziek muzieklessen, in en buiten school. Als afsluiter kregen 31 van de deelnemende organisaties een extra steuntje in de rug. We vroegen Het Wilde Westen Utrecht en de Nieuwe Muziekschool Druten naar de verbreding van hun muziekprojecten.

Lees verder

Theatermaken door elkaars ogen

Jonge Kunst 30.08.2018

Hoe is het om met mensen die je (nog) niet kent samen te werken aan een theaterstuk? Een voorbeeld van een geslaagd uitwisselingsproject, ter inspiratie.

Lees verder

De kunst van creativiteit

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 30.04.2018

Van ‘hoe creatief is deze leerling?’ naar ‘hoe is deze leerling creatief?’ Olga en Suzan dagen leerkrachten uit met praktisch handboek

Lees verder