donderdag 20 September 2018
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Opnieuw dingen vijf steden mee naar Age Friendly-titel

Age Friendly Cultural Cities 13.07.2018

Op 8 oktober weten wie de winnaar is van de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs 2018. De vijf deelnemende Age Friendly Cultural Cities: Deventer, Doetinchem, Emmen, Groningen (stad en provincie) en Utrecht stellen zich kort voor.

Lees verder

Vlogger met een boodschap

Cultuur maakt iedereen 18.07.2018

Vloggen moet je niet doen om het geld, de likes of de abonnees, maar omdat het leuk is. En dat straalt van zijn vlogs af!

Lees verder

Opvallend anders

Cultuur maakt iedereen 25.06.2018

Memphis Depay kocht een beschilderd bomberjack bij hem en zijn werk was te zien in The Voice of Holland. Ardy Samandarpour schildert om te ontspannen. Het is het enige dat ik doe waarbij ik helemaal de tijd vergeet.

Lees verder

MeeMaakPodia - Het museum als toolbox

MeeMaakPodia 24.05.2018

De nieuwe werkwijze gaat verder dan mensen bij het museum betrekken: mensen krijgen een actieve rol in kunst en hedendaags erfgoed. In gesprek met twee museumdirecteuren over hun rol en activiteiten.

Lees verder

10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met? De Cultuur Loper

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 24.05.2018

We zijn jarig! Een mooie gelegenheid om instellingen die we in die 10 jaar hebben ondersteund op te zoeken en samen terug te blikken, maar ook vooruit te kijken. Deze maand het bijzondere verhaal van CMK project van het eerste uur De Cultuur Loper. 

Lees verder

MeeMaakPodia - Het theater is van iedereen

MeeMaakPodia 19.04.2018

Ze noemen het 'doe-het-zelf-theater', 'publiekswerk' of 'Podium van de Stad'. De één heeft het principe al verder doorgevoerd dan de ander en ook de methodiek en de eindresultaten lopen uiteen. Drie theaterdirecteuren over hun MeeMaakPodium.

Lees verder

Twee neven, één droom

Cultuur maakt iedereen 10.04.2018

Jordy van Loo maakte van zijn hobby film zijn werk. Gaat hem dat ook lukken voor muziek? Samen met zijn neef vormt hij dj-duo Los Primos. Zijn droom is met hun Zuid-Amerikaans geinspireerde zomerse muziek de wereld over te reizen.

Lees verder

Jaarverslag 2017

03.04.2018

Al tien jaar lang stimuleert het Fonds voor Cultuurparticipatie het meedoen aan cultuur. Tijdens deze derde beleidsperiode doen we dat onder het motto ‘cultuur maakt iedereen’. Onze activiteiten en resultaten in 2017 lees je terug in ons jaarverslag. 

Lees verder

Positieve mineur

Cultuur maakt iedereen 16.03.2018

Je schrijft iets op, rapt erover en krijgt daar een compliment over – zo begint het. Voor mijzelf heeft muziekmaken ook zo gewerkt, als uitlaatklep.

Lees verder

Dat gevoel gun je iedereen

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020, Cultuur maakt iedereen 19.02.2018

"Je kunt een film over liefde kijken, maar dat gevoel zelf beleven, dat gun je toch iedereen?" daarom is zelf cultuurmaken in welke vorm dan ook zo mooi!

Lees verder

Kijk eens wat ik kan!

Kunstparticipatie 2013-2016 25.01.2018

Kunstkade daagde vijftig basisscholen in Leeuwarden uit met circus 2.0, een meer verhalende en theatrale vorm van circus. En met succes want ze doen allemaal mee! Samenwerken vanuit verschillende disciplines is leerzaam en bruikbaar voor de toekomst.

Lees verder

Theatermaken door elkaars ogen

Jonge Kunst 30.08.2018

Hoe is het om met mensen die je (nog) niet kent samen te werken aan een theaterstuk? Een voorbeeld van een geslaagd uitwisselingsproject, ter inspiratie.

Lees verder

De kunst van creativiteit

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 30.04.2018

Van ‘hoe creatief is deze leerling?’ naar ‘hoe is deze leerling creatief?’ Olga en Suzan dagen leerkrachten uit met praktisch handboek

Lees verder

Cultuurzzp'ers, wat zijn we waard?

21.06.2018

In de sector cultuureducatie en -participatie zijn veel zelfstandigen actief, zeker sinds de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft in 2017 vier pilotprojecten ondersteund om het ondernemerschap van zzp'ers in deze sector te versterken.

Lees verder

Instagram als leerschool

Cultuur maakt iedereen 24.05.2018

Djenny Masengo fotografeert o.a. muzikanten als ze aan het werk zijn. Hij gaat lekker z'n gangetje en weet intussen precíes de goeie sfeer te vatten. Zijn talent werd opgemerkt.

Lees verder

Age Friendly Deventer: Krasse Fratsen bewandelt nieuwe wegen

Age Friendly Cultural Cities 14.05.2018

Deelname aan het Age Friendly Cultural City-programma komt in Deventer als geroepen. Door de bezuinigingsrondes van de afgelopen jaren is het cultuuraanbod onder druk komen te staan. Het project Krasse Fratsen brengt nieuw elan. Projectleider Tineke Posthumus vertelt.

Lees verder

10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met? The Notorious IBE

18.04.2018

We zijn jarig! Een mooie gelegenheid om instellingen die we in die 10 jaar hebben ondersteund op te zoeken en samen terug te blikken, maar ook vooruit te kijken. Deze maand het bijzondere verhaal van hiphop- en urban dansfestival The Notorious IBE. 

Lees verder

Age Friendly Emmen: de culturele kansen van de vergrijzing

Age Friendly Cultural Cities 05.04.2018

In Emmen is ouderen en cultuurparticipatie verankerd in de cultuurnota. ‘Een paar jaar geleden begonnen we aan een mission impossible en kijk eens wat we nu allemaal hebben bewerkstelligd! Beleidsadviseur Frans Meerhoff over Age Friendly Emmen.

Lees verder

Een leven lang kunst in Groningen

Age Friendly Cultural Cities 20.03.2018

Er doen vijf steden mee in het programma Age Friendly Cultural Cities. In april en mei tonen ze middels lokale manifestaties wat er binnen hun grenzen allemaal gebeurt rond ouderen en cultuurparticipatie. Groningen trapt op 3 april af met Een Leven Lang Kunst.

Lees verder

Van grote gene tot pure emotie

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 08.02.2018

'Cultuur is een soort levenselixer' stelt Richard Smolenaers. Hij ervaaart dit als acteur maar wil in zijn dagelijks werk bij Mocca, expoertisecentrum Cultuuronderwijs Amsterdam, leerkrachten en scholieren dit ook laten ervaren.

Lees verder