dinsdag 18 December 2018
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Een reeks 10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met?

12.12.2018

Dit jaar waren we jarig en vierden we ons 10 jarig jubileum. We blikten terug met de instellingen die wij de afgelpen jaren ondersteund hebben. Maar zij kijken ook vooruit. Het leverde prachtige, inspirerende verhalen op.

Lees verder

10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met? Klasse theater

Cultuureducatie met Kwaliteit 2013-2016 29.11.2018

Deze maand praten we met vijf jeugdpodiumgezelschappen over het mooie project Klasse Theater. In co-creatie met basisscholen ontwikkelden zij nieuwe vormen van cultuureducatie die nog steeds in de klas worden gebruikt.

Lees verder

Klein museum zet erfgoededucatie op de kaart

Mediakunst- en Erfgoededucatie 25.10.2018

Plannen om een aanvraag in te dienen voor de regeling Mediakunst- en Erfgoededucatie? Laat je inspireren door het verhaal van Museum Kennemerland, één van de eerste gehonoreerde projecten. Dit kleine museum zet erfgoededucatie in Beverwijk op de kaart. 

Lees verder

Kinderen Maken Muziek - Wegens succes versterkt

Kinderen Maken Muziek 17.10.2018

In zes jaar tijd kregen duizenden kinderen onder de noemer Kinderen Maken Muziek muzieklessen, in en buiten school. Als afsluiter kregen 31 van de deelnemende organisaties een extra steuntje in de rug. We vroegen Het Wilde Westen Utrecht en de Nieuwe Muziekschool Druten naar de verbreding van hun muziekprojecten.

Lees verder

Theatermaken door elkaars ogen

Jonge Kunst 30.08.2018

Hoe is het om met mensen die je (nog) niet kent samen te werken aan een theaterstuk? Een voorbeeld van een geslaagd uitwisselingsproject, ter inspiratie.

Lees verder

De kunst van creativiteit

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 30.04.2018

Van ‘hoe creatief is deze leerling?’ naar ‘hoe is deze leerling creatief?’ Olga en Suzan dagen leerkrachten uit met praktisch handboek

Lees verder

Cultuurzzp'ers, wat zijn we waard?

21.06.2018

In de sector cultuureducatie en -participatie zijn veel zelfstandigen actief, zeker sinds de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft in 2017 vier pilotprojecten ondersteund om het ondernemerschap van zzp'ers in deze sector te versterken.

Lees verder

Instagram als leerschool

Cultuur maakt iedereen 24.05.2018

Djenny Masengo fotografeert o.a. muzikanten als ze aan het werk zijn. Hij gaat lekker z'n gangetje en weet intussen precíes de goeie sfeer te vatten. Zijn talent werd opgemerkt.

Lees verder

Age Friendly Deventer: Krasse Fratsen bewandelt nieuwe wegen

Age Friendly Cultural Cities 14.05.2018

Deelname aan het Age Friendly Cultural City-programma komt in Deventer als geroepen. Door de bezuinigingsrondes van de afgelopen jaren is het cultuuraanbod onder druk komen te staan. Het project Krasse Fratsen brengt nieuw elan. Projectleider Tineke Posthumus vertelt.

Lees verder

10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met? The Notorious IBE

18.04.2018

We zijn jarig! Een mooie gelegenheid om instellingen die we in die 10 jaar hebben ondersteund op te zoeken en samen terug te blikken, maar ook vooruit te kijken. Deze maand het bijzondere verhaal van hiphop- en urban dansfestival The Notorious IBE. 

Lees verder

Age Friendly Emmen: de culturele kansen van de vergrijzing

Age Friendly Cultural Cities 05.04.2018

In Emmen is ouderen en cultuurparticipatie verankerd in de cultuurnota. ‘Een paar jaar geleden begonnen we aan een mission impossible en kijk eens wat we nu allemaal hebben bewerkstelligd! Beleidsadviseur Frans Meerhoff over Age Friendly Emmen.

Lees verder

Een jaar lang Cultuurestafette

Cultuur maakt iedereen 10.12.2018

Het afgelopen jaar hadden we maandelijks de cultuurestafette waarin cultuurmakers het stokje doorgaven. Stuk voor stuk bijzondere, persoonlijke verhalen. We stellen ze graag nog een keer allemaal aan je voor!

Lees verder

Van volgspot naar flitslicht

Cultuur maakt iedereen 23.11.2018

Communicatieadviseur Sjoerd van den Berg ging als muzikant van de voorgrond naar de achtergrond als fotograaf. Hij ontdekt een heel andere kant van zichzelf.

Lees verder

Van appels en bomen

16.10.2018

Wie uit een familie van operazangers komt, eindigt niet snel op kantoor. Ook Eva Fiselier wilde het podium op, het werd uiteindelijk muziektheater. 'Dit is wat ik wil'.

Lees verder

Self taught en street smart

Urban arts talent 2018-2020 11.10.2018

De één staat nog volop in de spotlights, de ander is een oudgediende die de ontwikkeling van de urban arts in Nederland beïnvloedde en eerdere deelnemers aan ons talenttraject coachte. In het Rotterdamse Grounds praten ze over hoe je als urban talent je weg vindt.

Lees verder

Opnieuw dingen vijf steden mee naar Age Friendly-titel

Age Friendly Cultural Cities 13.07.2018

Op 8 oktober weten wie de winnaar is van de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs 2018. De vijf deelnemende Age Friendly Cultural Cities: Deventer, Doetinchem, Emmen, Groningen (stad en provincie) en Utrecht stellen zich kort voor.

Lees verder

Vlogger met een boodschap

Cultuur maakt iedereen 18.07.2018

Vloggen moet je niet doen om het geld, de likes of de abonnees, maar omdat het leuk is. En dat straalt van zijn vlogs af!

Lees verder

Opvallend anders

Cultuur maakt iedereen 25.06.2018

Memphis Depay kocht een beschilderd bomberjack bij hem en zijn werk was te zien in The Voice of Holland. Ardy Samandarpour schildert om te ontspannen. Het is het enige dat ik doe waarbij ik helemaal de tijd vergeet.

Lees verder

MeeMaakPodia - Het museum als toolbox

MeeMaakPodia 24.05.2018

De nieuwe werkwijze gaat verder dan mensen bij het museum betrekken: mensen krijgen een actieve rol in kunst en hedendaags erfgoed. In gesprek met twee museumdirecteuren over hun rol en activiteiten.

Lees verder

10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met? De Cultuur Loper

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 24.05.2018

We zijn jarig! Een mooie gelegenheid om instellingen die we in die 10 jaar hebben ondersteund op te zoeken en samen terug te blikken, maar ook vooruit te kijken. Deze maand het bijzondere verhaal van CMK project van het eerste uur De Cultuur Loper. 

Lees verder

MeeMaakPodia - Het theater is van iedereen

MeeMaakPodia 19.04.2018

Ze noemen het 'doe-het-zelf-theater', 'publiekswerk' of 'Podium van de Stad'. De één heeft het principe al verder doorgevoerd dan de ander en ook de methodiek en de eindresultaten lopen uiteen. Drie theaterdirecteuren over hun MeeMaakPodium.

Lees verder

Twee neven, één droom

Cultuur maakt iedereen 10.04.2018

Jordy van Loo maakte van zijn hobby film zijn werk. Gaat hem dat ook lukken voor muziek? Samen met zijn neef vormt hij dj-duo Los Primos. Zijn droom is met hun Zuid-Amerikaans geinspireerde zomerse muziek de wereld over te reizen.

Lees verder

Jaarverslag 2017

03.04.2018

Al tien jaar lang stimuleert het Fonds voor Cultuurparticipatie het meedoen aan cultuur. Tijdens deze derde beleidsperiode doen we dat onder het motto ‘cultuur maakt iedereen’. Onze activiteiten en resultaten in 2017 lees je terug in ons jaarverslag. 

Lees verder