dinsdag 16 Juli 2019
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Levende 3D-printer

Cultuur maakt iedereen 17.06.2019

“Uit niets iets maken, dat is het leuke eraan. Eerst is het een hels karwei om garen en kleur te kiezen, daarna zit je met kilometers aan materiaal, maar uiteindelijk heb je iets wat je aantrekt.”

Lees verder

Keep calm en maak cultuur

22.05.2019

Wat moet er volgens jongeren zelf gebeuren om jongeren meer cultuur te laten maken? Na een kennismaking in maart gingen 8 jongeren onder begeleiding van Kidsmindz aan de slag. Om ons 2 maanden later omver te blazen met hun presentatie. Wat hebben wij ‘grijze dakduiven’, zoals de jongeren ons knipogend noemden, hiervan opgestoken?

Lees verder

Sprekende teksten

Cultuur maakt iedereen 15.05.2019

“Ik ga nooit van huis zonder pen en iets om in te schrijven – ik heb wel twintig notitieboekjes.”

Lees verder

Age Friendly Haarlem: vliegwiel voor nieuw beleid

Age Friendly Cultural Cities 18.04.2019

Haarlems Goud zorgde voor impuls aan sociaal-culturele projecten en cultuurparticipatie door ouderen. Beleidsmedewerker Cultuur Anna Lamberts en projectleider Haarlems Goud, Mariël van Dijk over de invulling van het Age Friendly Cultural City programma.

Lees verder

UIt het goede hout gesneden

Cultuur maakt iedereen 21.03.2019

"Als je hout aan het bewerken bent, kun je nergens anders aan denken, ik denk dat dat deels verklaart waarom ik het graag doe".

Lees verder

Een jaar lang Cultuurestafette

Cultuur maakt iedereen 10.12.2018

Het afgelopen jaar hadden we maandelijks de cultuurestafette waarin cultuurmakers het stokje doorgaven. Stuk voor stuk bijzondere, persoonlijke verhalen. We stellen ze graag nog een keer allemaal aan je voor!

Lees verder

Van volgspot naar flitslicht

Cultuur maakt iedereen 23.11.2018

Communicatieadviseur Sjoerd van den Berg ging als muzikant van de voorgrond naar de achtergrond als fotograaf. Hij ontdekt een heel andere kant van zichzelf.

Lees verder

Podiumbeesten

Cultuur maakt iedereen 15.07.2019

"Ik ga niet dood als ik niet kan dansen, maar ik kan me daar gewoon niets bij voorstellen.”
De Naardense zussen Fien en Eef vertellen over hun passie: hiphop.

Lees verder

Aanvragers erfgoed: welke regeling is er voor jou?

Immaterieel erfgoed, Creatief gebruik digitaal erfgoed 25.06.2019

Heb jij een project rondom immaterieel erfgoed? Laat je jongeren creatief aan de slag gaan met digitaal erfgoed? Of verzin je nieuwe vormen om mensen bij archeologie te betrekken? Lees hier voor wie we welke regeling hebben.

Lees verder

Aanvragers Immaterieel erfgoed: ontmoet onze adviseurs

Immaterieel erfgoed 28.05.2019

Met de subsidieregeling Immaterieel erfgoed ondersteunen we projecten gericht op het ontwikkelen en doorgeven van immaterieel erfgoed. Onze adviseurs Immaterieel erfgoed kunnen aanvragers precies vertellen hoe een kansrijke subsidie-aanvraag eruitziet.

Lees verder

Begeleidingstraject voor MeeMaakPodia

MeeMaakPodia 18.04.2019

Achttien MeeMaakPodia krijgen behalve subsidie ook een tweejarig begeleidingstraject verzorgd door de Academie voor Cultuurmanagement. Oprichter Marjolein de Boer vertelt hoe dat gaat.

Lees verder

Interview Hedwig Verhoeven

28.03.2019

Hedwig Verhoeven startte op 1 maart als nieuwe directeur van het Fonds. Hoe groot is de sprong vanaf de VSCD? Welke belangrijke thema’s ziet ze de komende tijd voor het Fonds en de cultuursector? We vroegen haar het hemd van het lijf.

Lees verder

Iets blijvends

Cultuur maakt iedereen 25.02.2019

'Vroeger was ik nooit een uitblinker in tekenen, maar ik ben wel van nature heel creatief: ik bedenk en maak graag dingen."

Lees verder

Momentje van trots

Cultuur maakt iedereen 24.01.2019

De stijl van hennaschilderingen vind ik heel mooi. Die is heel druk, maar als ik ermee bezig ben, komt er een innerlijke rust over me heen.

Lees verder

Een reeks 10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met?

12.12.2018

Dit jaar waren we jarig en vierden we ons 10 jarig jubileum. We blikten terug met de instellingen die wij de afgelpen jaren ondersteund hebben. Maar zij kijken ook vooruit. Het leverde prachtige, inspirerende verhalen op.

Lees verder

10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met? Klasse theater

Cultuureducatie met Kwaliteit 2013-2016 29.11.2018

Deze maand praten we met vijf jeugdpodiumgezelschappen over het mooie project Klasse Theater. In co-creatie met basisscholen ontwikkelden zij nieuwe vormen van cultuureducatie die nog steeds in de klas worden gebruikt.

Lees verder

Klein museum zet erfgoededucatie op de kaart

Mediakunst- en Erfgoededucatie 25.10.2018

Plannen om een aanvraag in te dienen voor de regeling Mediakunst- en Erfgoededucatie? Laat je inspireren door het verhaal van Museum Kennemerland, één van de eerste gehonoreerde projecten. Dit kleine museum zet erfgoededucatie in Beverwijk op de kaart. 

Lees verder

Kinderen Maken Muziek - Wegens succes versterkt

Kinderen Maken Muziek 17.10.2018

In zes jaar tijd kregen duizenden kinderen onder de noemer Kinderen Maken Muziek muzieklessen, in en buiten school. Als afsluiter kregen 31 van de deelnemende organisaties een extra steuntje in de rug. We vroegen Het Wilde Westen Utrecht en de Nieuwe Muziekschool Druten naar de verbreding van hun muziekprojecten.

Lees verder