Thuis in Hoogeveen

Met het project Thuis in Hoogeveen gaan zeven theatermakers van Loods13 op zoek naar de persoonlijke kracht en talenten van 21 Syrische nieuwkomers, zodat zij deze (her)ontdekken en leren inzetten in de Nederlandse samenleving. In nauwe samenwerking met de gemeente Hoogeveen wordt dit project onderdeel van de inburgering van deze 21 nieuwkomers.

Het maken van deze voorstelling is een reis op zoek naar antwoorden op heel veel vragen. De Syriërs geven zelf de voorstelling vorm, schaven tijdens dit proces hun Nederlands bij en krijgen hulp om contact te maken met hun Nederlandse buurtgenoten en de Nederlandse cultuur beter te leren kennen. Thuis in Hoogeveen is een ontroerend portret van 21 Syriërs die een thuis proberen te vinden. Het is een muzikale dinervoorstelling waarin we elkaar beter leren kennen door samen aan tafel te gaan, gerechten te delen en verhalen uit te wisselen. De reprise van Thuis in Hoogeveen, een coproductie met het Noord Nederlands Toneel en Club Guy&Roni, is vanaf 15 september te zien in Groningen.

En alle avonden eindigen als één grote Syrisch-Drentse ontmoeting, waarbij je afvraagt of zo’n toneelvoorstelling niet effectiever is dan welk lesboek over inburgering dan ook.” Greta Riemersma, De Correspondent.

Eerste reacties van spelers na een aantal werkdagen:

Mohammed; ‘Na de presentaties en voorstellingen maak ik makkelijker contact wanneer ik op de markt loop.’
Mutaa; ‘Ik kan nu tenminste mijn Nederlands oefenen en ik ben zo blij dat ik nu echt contact maak met mijn buren.
Anas; ‘Het is zo fijn dat Loods13 er is, zouden jullie ons kunnen helpen aan nederlanders duidelijk te maken dat wij best o.k. zijn? Wij dragen echt geen bomgordels.

Hun zelfvertrouwen is door dit project enorm gegroeid. Er worden contacten gelegd, er is interactie tussen statushouders en inwoners van Hoogeveen en dat is waar het uiteindelijk om draait bij inburgering.’ Anno Wietze Hiemstra, wethouder participatie gemeente Hoogeveen.

Bekijk de trailer van Thuis in Hoogeveen of de indrukwekkende documentaire hieronder. 

 

Thuis in Hoogeveen
Meest gelezen