Over het Fonds

 

 

Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert actieve deelname aan cultuur.

Wat is cultuurparticipatie?

Cultuurparticipatie is het actief meedoen aan kunst en cultuur. Bijvoorbeeld het organiseren van een theaterfestival in jouw wijk, leren tapdansen op je 70ste, zingen in een koor, aan de slag met de mogelijkheden van nieuwe media of leren hoe je papier maakt van wat de natuur te bieden heeft.

Feiten

  • Ruim 6 miljoen Nederlanders zijn cultureel actief in hun vrije tijd.
  • Eén miljoen mensen doet vrijwilligerswerk in de amateurkunst.
  • De amateurkunstsector verschaft werkgelegenheid aan zo’n 50.000 professionals.
  • Nederland telt 93 koepelorganisaties die zo’n 35.000 verenigingen vertegenwoordigen.

 

Wat doen we?

Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert de actieve cultuurdeelname in Nederland. We dragen bij aan een open samenleving waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Dit doen we door met onze programma’s mensen, organisaties en overheden te ondersteunen en met elkaar te verbinden.

Hoe doen we dit?

  • Met subsidies stimuleren we culturele initiatieven en scholen in het hele land om cultuur te (leren) maken.
  • We werken samen met verschillende partners, zoals culturele instellingen, verenigingen, erfgoedinstellingen, scholen, andere fondsen, overheden en maatschappelijke instellingen.
  • We verbinden mensen en organisaties offline en online.
  • Met persoonlijke verhalen brengen we de kracht van cultuur maken zichtbaar tot leven.

 

Drie programma's

In de periode 2017-2020 bundelen we onze activiteiten in drie programma’s

Cultuureducatie met Kwaliteit, Jong Geleerd
Bijdragen aan het toegankelijk maken van goed cultuuronderwijs voor leerlingen in het primair onderwijs en het vmbo.

Innovatie in Cultuur, Maak het mee
Bijdragen aan een samenleving waarin mensen op verschillende niveaus hun creativiteit kunnen ontwikkelen.

Cultuur maakt iedereen zichtbaar
Zichtbaar maken en delen van bijzondere initiatieven en verhalen.

Waarom doen we dit? Cultuur maakt iedereen.

Het is belangrijk dat mensen kunnen meedoen aan cultuur. Niet alleen als mogelijkheid voor ontplooiing en ontmoeting. Creativiteit is nodig als voorbereiding op een toekomst waarin verandering aan de orde van de dag is. Daarom stimuleert het Fonds voor Cultuurparticipatie de actieve cultuurdeelname in Nederland.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie gelooft in de kracht van cultuur. Cultuur geeft mensen de mogelijkheid om zichzelf te laten zien en horen. Door zelf cultuur te maken, geven mensen bovendien vorm en betekenis aan een veranderende omgeving. Vanuit deze visie draagt het Fonds bij aan een samenleving waar iedereen zijn creativiteit kan ontwikkelen. 

Cultuur – in welke vorm of op welk niveau dan ook - brengt ons dichter bij onszelf en bij de ander. Ieder van ons heeft wel een verhaal over hoe we zijn aangeraakt en gevormd door cultuur. En andersom: iedereen doet op een of andere manier, actief of passief, mee aan het maken van cultuur. Cultuur maakt iedereen.

Wie zijn wij?

Vanuit een gemeenschappelijke visie zijn het onze mensen die het Fonds kleur geven. Met een team van zo’n 25 bevlogen medewerkers werken we aan de uitvoer van onze programma’s. Onze inhoudelijke kennis en passie is vertrekpunt bij alles wat we doen. We zijn betrokken bij de mensen met wie en voor wie we werken.

Wanneer we niet aan het werk zijn maken we graag cultuur. In het weekend vind je ons bij theatersportwedstrijden en in de opnamestudio. We fotograferen streetart en dansen stiekem in de huiskamer.