maandag 18 Juni 2018
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Wat zou ik dragen?

Op Urk Lookbook

'Toen ik voor de Crafts Council foto- en filmbeeld maakte, zag ik allerlei ambachtslieden. Langzaamaan realiseerde ik me: ik weet niks van m'n eigen cultuur!' Hij raakte geïnspireerd door de handwerktechnieken van Marken en maakte voor zichzelf traditionele jurkjes.

Thijs Adriaans studeerde mode en maakt alles wat hij draagt zelf. 'Vroeger deed iedereen dat, maar dat is zo snel verloren gegaan. Bij Margreet Beemsterboer heb ik een inspiratieweekend gevolgd over de handwerktechnieken van Marken. Een traditioneel 'akertje' bevat wel 35.000 knoopjes! Dat zo iemand dan denkt: dat ga ik maken – dat raakt me. Nu ben ik een documentaire aan het maken over streekdrachten. Ook om de kennis aan jonge mensen over te dragen, op mbo's en vakscholen. Want we weten er niets meer over. Die symboliek bijvoorbeeld, dat oorijzers onthulden hoe rijk je was of dat het aantal onderrokken iets zei over je stemming… Ik kan het niet laten met zulke dingen te spelen. Dan denk ik: als ík nou in Urk zou wonen, wat zou ik dan dragen? Dat ben ik voor mezelf gaan maken – het zijn jurkjes geworden.'

Thijs Adriaans is filmmaker, fotograaf, onderzoeker en verhalenverteller. Het complete proces van idee tot jurkjes is hier te volgen. Hij maakte ook een video van het eindresultaat.

 

placeholder

Een nieuwe generatie makers gaat, soms geïnspireerd door vaklieden, aan de slag met traditionele ambachtstechnieken. Hun nieuwe ideeën en producten brengen ze via sociale media onder de aandacht. Zo zetten ze het bestaande ambachtswerk in een heel ander licht. Precies de doelen die het Fonds voor Cultuurparticipatie beoogt. Met het project Urban Crafts bracht Crafts Council Nederland cultuurmakers uit twee generaties bij elkaar. Soms op onverwachte manieren, zoals in het geval van Thijs.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen