maandag 18 Juni 2018
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Van groentje tot creatief talent

Sharon en Saleha in WAAG

Het Amsterdamse kunstenaarscollectief Moving Arts Project maakt samen met twintig heel diverse jongeren een reizende manifestatie over jong zijn in de stad: WAAG. We spraken twee deelnemers.

Saleha (25) volgt een vooropleiding voor theatermakers van een jaar, bij stichting Likeminds. Daarvoor was ze al ongeveer vier jaar actief bij Poetry Circle. 'Dat is ook performance, maar dan spoken word,' vertelt ze. 'Ik schrijf al m'n hele leven, vroeger verhaaltjes en interviewtjes met familieleden. En ik zat vaak op het schrijfgedeelte van forums. Op m'n twaalfde wilde ik schrijver worden, van boeken. Daarna heb ik dat losgelaten.

Voordat ik aan Poetry Circle ging meedoen schreef ik vooral voor mezelf. Nu word ik er juist gelukkig van als iets wat ik gemaakt heb goed wordt ontvangen. En ook wel trots. Ik schrijf om de warboel aan gedachtes en gevoelens op een rijtje te zetten. Eerst voelt dat gewoon als werk, als therapie. Maar als de basis er eenmaal is, ga ik het mooier maken – dat vind ik het leukst.

Iemand van Moving Arts Project zag me een keer optreden met Poetry Circle en vroeg of ik wilde meedoen aan hun voorstelling Romeo en Julia. Dat wilde ik wel en ik heb contact gehouden. Zo ben ik bij WAAG beland. Ik doe ook met de expo mee, samen met een andere deelnemer. We hebben een weegschaal gemaakt met drie 'schalen' (voor: jezelf, familie en maatschappij) in plaats van de gebruikelijke twee. Bezoekers mogen er steentjes op leggen.

placeholder

 

Saleha:
Ik heb toelatingsexamen gedaan voor een schrijfopleiding bij ARTEZ en bij de HKU en ben bij allebei aangenomen. Dus na de zomer ga ik bij één daarvan beginnen. Door Likeminds is mijn interesse ook gewekt voor drama-schrijven, maar alles is nog open. Mijn ouders zeggen wel: “Wat kun je daar nou mee, daarmee verdien je toch niks?” Of: “Wanneer ga je eens wat nuttigs doen?” Maar dat negeer ik.'

Sharon (27) komt juist wél uit een creatieve familie. Hij werkt als chauffeur op de vuilniswagen, maar hoopt dat WAAG een deur opent. 'Dit is mijn eerste toneelervaring,' vertelt hij, 'ik ben een groentje. Maar ik ben wel altijd al bezig met media, vormgeving en tekenen – gewoon voor mezelf.

Mijn familie is actief in de show business: mijn vader als gitarist, mijn opa speelde trompet met Herman Brood, mijn oma was altijd met een kwast in de weer en mijn tante juist met design. Zelf deed ik er niets aan, maar het heeft wel altijd gekriebeld.

Een vriend die bij WAAG zat vroeg of het niet iets voor mij was. Ik wilde wel een keer meedoen – ik dacht: “We zien het wel” – en vond het gelijk heel relaxed. Ik was ook niet zenuwachtig. Nu ik er twee maanden bij zit, voel ik dat ik hier verder in wil. Omdat ik altijd bezig ben met video – acteren, presenteren, monteren en editen – proberen ze me met iemand in contact te brengen die me daarmee verder kan helpen. 

placeholder

 

Sharon:
Ik wilde altijd al entertainen, maar nu ben ik meer gespecialiseerd, weet ik beter wat ik wil. Het gaat me ook best goed af, vind ik. Iedereen hier heeft heel verschillende achtergronden; sommigen zijn heel verlegen of hebben problemen, anderen geven juist les op de middelbare school. Veel mensen met wie ik normaal niet snel zou omgaan. Daardoor krijg ik dan ook weer inspiratie, bijvoorbeeld om te gaan vloggen.'

placeholder

 

Vanaf 30 mei gaan de expositie en de debat-arena van WAAG van start. Op 3 juni gaat de voorstelling in première, op het Krugerplein in Amsterdam-Oost. Daarna reist het gezelschap langs verschillende Amsterdamse wijken. Het project wordt gesteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie en staat ook op de agenda van iktoon -kunst van iedereen-.

Dit artikel heeft betrekking op de volgende regeling(en) van het Fonds voor Cultuurparticipatie website: Cultuur maakt iedereen

Dit artikel is een portret uit de reeks verhalen die we delen binnen het programma: Cultuur maakt iedereen