dinsdag 28 Maart 2017
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Cultuurmakers. En wat cultuur met makers doet.

Cultuur maakt iedereen. We zijn allemaal aangeraakt of gevormd door cultuur. En andersom: iedereen doet mee aan het maken van cultuur. Waarom is dat belangrijk? Omdat cultuur onmisbaar is, niet alleen voor zingeving en contacten, maar ook om onze fantasie en creativiteit te ontwikkelen en nooit meer kwijt te raken. Want die hebben we hard nodig in onze samenleving. En wat doet dat nou met mensen? Dat vertellen ze zelf. De makers en de doeners. Mensen die meedoen en mensen die ervoor zorgen dat anderen kunnen meedoen. Elke week delen wij een verhaal van een cultuurmaker. Deze verhalen inspireren ons. Laat ze jou ook inspireren.

Meer verhalen?

De verhalen van de makers en doeners hebben we gebundeld in het magazine Cultuurmakers. Het is een staalkaart van projecten die het Fonds voor Cultuurparticipatie tussen 2013 en 2016 mogelijk maakte – bijna altijd in intensieve samenwerking met overheden, (particuliere) fondsen, private partners en kennisinstellingen, nationaal en internationaal. Tussendoor schetsen we ook de context, in langere artikelen en illustreren wij onze impact aan de hand van facts & figures. Het digitale magazine kun je hier lezen:

Cultuurmakers.pdf

Wil je het magazine Cultuurmakers ontvangen? Mail dan naar communicatie@cultuurparticipatie.nl. Of volg alle verhalen via facebook, want elke week delen we een nieuw portret van een cultuurmaker.

De kracht van meedoen

Cultuur maakt iedereen 13.03.2017

Cultuur doet wat met toeschouwers én deelnemers. Dat geldt ook voor mensen die misschien niet zo vanzelfsprekend meedoen. In de voorstelling Cardiac Output stonden vier acteurs met een verstandelijke beperking op het podium: Fran, Emre, Aymed en Esther. Ze dansten duetten met vier professionele dansers.

Lees verder

Van DAF tot muzikale toverdoos

Cultuur maakt iedereen 10.03.2017

‘Inspirerend en leerzaam,’ noemden de deelnemers techniekproject TRANSFORM. Dit was een onderdeel van het kunst- en technologiefestival STRP Biënnale.

Lees verder

Wat goed cultuuronderwijs doet...

Cultuur maakt iedereen 10.03.2017

'In het speciaal onderwijs biedt dans mogelijkheden: om te bewegen, maar ook om te beleven en experimenteren, om creatief te denken en zich te presenteren'.

Lees verder

Met Bekijk t'
 films maken op het vmbo

Cultuur maakt iedereen 20.02.2017

Mohamed: 'Bij kunst en cultuur denk ik aan Van Gogh, maar ook aan wat ik doe. Ik voel me in een andere dimensie, eigenlijk, als ik cultuur maak. Ik focus me gewoon op wat ik aan het doen ben en dan doe ik dat, zonder te reageren op wat mensen van mij vinden. Ik ben half Marokkaans, half Egyptisch, maar ik heb mijn eigen stijl. Niet stoer of denkend aan mezelf, maar vrolijk.

Lees verder

Cultuur maakt iedereen

Cultuur maakt iedereen 01.02.2016

Het is belangrijk dat mensen kunnen meedoen aan cultuur. Niet alleen als mogelijkheid voor ontplooiing en ontmoeting. Creativiteit is nodig als voorbereiding op een toekomst waarin verandering aan de orde van de dag is. Daarom stimuleert het Fonds voor Cultuurparticipatie de actieve cultuurdeelname in Nederland. 

Lees verder

Wat doet theatermaken met je?

Cultuur maakt iedereen 10.03.2017

Jetse Batelaan is artistiek leider van toneelgezelschap Artemis. Jetse begon zijn theatercarrière bij Kunstbende, in 1998. 'Dat was voor mij een heel belangrijk moment.

Lees verder

KEK! Kultueredukaasje mei Kwaliteit

Cultuur maakt iedereen 20.02.2017

Anne Graswinckel: 'Veel leerkrachten kunnen wel wat handreikingen gebruiken om cultuureducatie te geven. Daarom ontwikkelde Keunstwurk samen met provinciale kunstinstellingen inspiratietrajecten voor leerkrachten.

Lees verder