zaterdag 21 April 2018
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

MeeMaakPodia - Het theater is van iedereen

MeeMaakPodia 19.04.2018

Ze noemen het 'doe-het-zelf-theater', 'publiekswerk' of 'Podium van de Stad'. De één heeft het principe al verder doorgevoerd dan de ander en ook de methodiek en de eindresultaten lopen uiteen. Drie theaterdirecteuren over hun MeeMaakPodium.

Lees verder

Twee neven, één droom

Cultuur maakt iedereen 10.04.2018

Jordy van Loo maakte van zijn hobby film zijn werk. Gaat hem dat ook lukken voor muziek? Samen met zijn neef vormt hij dj-duo Los Primos. Zijn droom is met hun Zuid-Amerikaans geinspireerde zomerse muziek de wereld over te reizen.

Lees verder

Jaarverslag 2017

03.04.2018

Al tien jaar lang stimuleert het Fonds voor Cultuurparticipatie het meedoen aan cultuur. Tijdens deze derde beleidsperiode doen we dat onder het motto ‘cultuur maakt iedereen’. Onze activiteiten en resultaten in 2017 lees je terug in ons jaarverslag. 

Lees verder

Positieve mineur

Cultuur maakt iedereen 16.03.2018

Je schrijft iets op, rapt erover en krijgt daar een compliment over – zo begint het. Voor mijzelf heeft muziekmaken ook zo gewerkt, als uitlaatklep.

Lees verder

Dat gevoel gun je iedereen

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020, Cultuur maakt iedereen 19.02.2018

"Je kunt een film over liefde kijken, maar dat gevoel zelf beleven, dat gun je toch iedereen?" daarom is zelf cultuurmaken in welke vorm dan ook zo mooi!

Lees verder

Kijk eens wat ik kan!

Kunstparticipatie 2013-2016 25.01.2018

Kunstkade daagde vijftig basisscholen in Leeuwarden uit met circus 2.0, een meer verhalende en theatrale vorm van circus. En met succes want ze doen allemaal mee! Samenwerken vanuit verschillende disciplines is leerzaam en bruikbaar voor de toekomst.

Lees verder

Tussen grote dichters

Cultuur maakt iedereen 21.12.2017

Dichten, theatersport, muziek, Thomas van het Groenewout (22) zou er niet tussen kunnen kiezen. En dat hoeft ook helemaal niet!

Lees verder

Creatief met machines

Immaterieel Erfgoed 2013-2016, Cultuur maakt iedereen 14.12.2017

Zo werk je nog in de landbouwmachines, zo zit je tot over je oren in de kantpatronen. Vrijwilliger Hay Tacken over zijn liefde voor het bijna uitgestorven ambacht van patronneur.

Lees verder

Met een gitaar geboren

Age Friendly Cultural Cities, Cultuur maakt iedereen 23.11.2017

De naam ZIMIHC is niet alleen van de amateurkunstorganisatie uit Utrecht maar zo heet ook de band waarin directeur Appie Alferink speelt. Een band die met elkaar blijft spelen zolang ze kunnen.

Lees verder

Underground cat

Cultuur maakt iedereen 09.11.2017

Op zijn elfde zag hij rapper Eminem freestylen in de film Eight Mile. Sindsdien improviseert Tijmen Sissing onder de artiestennaam MC Timing. Zijn specialiteit: reageren op wat hij ziet, inspelen op het publiek.

Lees verder

1000 talenten, 4 jaar gevolgd

Talent en festivals 12.11.2017

Vier jaar lang werden 1000 jonge talenten in de kunsten bevraagd. Wat drijft ze, hoe loopt hun ontwikkeling en wat is de rol van hun omgeving?

Lees verder

10 jaar FCP – Hoe gaat het nu met? The Notorious IBE

18.04.2018

We zijn jarig! Een mooie gelegenheid om instellingen die we in die 10 jaar hebben ondersteund op te zoeken en samen terug te blikken, maar ook vooruit te kijken. Deze maand het bijzondere verhaal van hiphop- en urban dansfestival The Notorious IBE. 

Lees verder

Age Friendly Emmen: de culturele kansen van de vergrijzing

Age Friendly Cultural Cities 05.04.2018

In Emmen is ouderen en cultuurparticipatie verankerd in de cultuurnota. ‘Een paar jaar geleden begonnen we aan een mission impossible en kijk eens wat we nu allemaal hebben bewerkstelligd! Beleidsadviseur Frans Meerhoff over Age Friendly Emmen.

Lees verder

Een leven lang kunst in Groningen

Age Friendly Cultural Cities 20.03.2018

Er doen vijf steden mee in het programma Age Friendly Cultural Cities. In april en mei tonen ze middels lokale manifestaties wat er binnen hun grenzen allemaal gebeurt rond ouderen en cultuurparticipatie. Groningen trapt op 3 april af met Een Leven Lang Kunst.

Lees verder

Van grote gene tot pure emotie

Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 08.02.2018

'Cultuur is een soort levenselixer' stelt Richard Smolenaers. Hij ervaaart dit als acteur maar wil in zijn dagelijks werk bij Mocca, expoertisecentrum Cultuuronderwijs Amsterdam, leerkrachten en scholieren dit ook laten ervaren.

Lees verder

Te gast in een andere wereld

Cultuur maakt iedereen 28.12.2017

Als hoofd cultuureducatie komt zijn opleiding goed van pas. De vijftien jaar ervaring als lichtontwerper is handig bij zijn bijzondere hobby: onderwaterfotografie.

Lees verder

Het jaar in verhalen

Cultuur maakt iedereen 20.12.2017

Het afgelopen jaar vroegen we cultuurmakers vanuit allerlei hoeken wat cultuur maken voor hen betekent. Directeur Jan Jaap Knol maakte hieruit een persoonlijke selectie: #cultuurmaaktiedereen!

Lees verder

Verrijking

Cultuur maakt iedereen 07.12.2017

Don Ceder, het nieuwste lid van onze Raad van Toezicht, is maatschappelijk betrokken als advocaat en in de politiek. In zijn vrije tijd is hij ook nog dj, muziekant en theatermaker. Een duizendpoot!

Lees verder

Vier Repelsteeltjes

Kunstparticipatie 2013-2016, Cultuur maakt iedereen 30.11.2017

Het enthousiasme voor de schooltoneelclub spat er vanaf bij Melanie uit groep 7. Ze doet al voor het derde jaar mee! Waarom is het zo leuk?

Lees verder

SpraakuhlooS - De enige bewegende stilte

Jij maakt het mee, Cultuur maakt iedereen 16.11.2017

Tomas en Garryl kende elkaar via de Nederlandse jeugdtop squash maar vonden elkaar pas echt in spoken-word evenementen. De een event manager de ander show host. Een top duo! 

Lees verder

De blik van de amateurkunstenaar

Age Friendly Cultural Cities, Cultuur maakt iedereen 02.11.2017

We zijn er trots op de Hedy d' Ancona juryvoorzitter is van de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs. Deze prijs is onderdeel van ons programma Age Friendly Cultural Cities. Haar betrokkenheid bij ouderen en cultuurparticipatie is enorm groot!

Lees verder

Het Fonds in het wild: Nijmegen

Jonge Kunst, Talent en festivals, Erfgoedmanifestaties 31.10.2017

We krijgen een kijkje in de keuken van cultuurmakend Nijmegen. Op bezoek bij de wethouder Cultuur, we maken een stadswandeling en drie projecten laten de impact van hun project zien op deelnemers en de maatschappij. Het maakt ons blij en trots! Waar zijn we de volgende keer?

Lees verder