woensdag 18 Oktober 2017
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Wees trots op je omgeving!

Talent en festivals, Cultuur maakt iedereen 12.10.2017

Op de afdeling Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere werkt Mohssine Dahhan. Hij vertelt immigranten over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Almere. Zijn missie: kinderen betrekken bij het erfgoed van Nederland en het land van herkomst.

Lees verder

Keukentafeltijdschrift

Talent en festivals, Cultuur maakt iedereen , Erfgoedmanifestaties 21.09.2017

Doordeweeks is Phebe Kloos programma-coördinator bij het Openluchtmuseum. In haar vrije tijd schrijft ze onder meer columns, gedichten en verhalen, die ze als poststuk verspreidt.

Lees verder

Beroepsdeformatie

Talent en festivals, Erfgoedmanifestaties, Cultuur maakt iedereen 07.09.2017

In de gemeente Westerveld vindt de landelijke opening van Open Monumentendag 2017 plaats. Bernard Stikfort, beleidsregisseur erfgoed, cultuurhistorie en monumenten daar, deelt met ons zijn liefde voor erfgoed.

Lees verder

Van kalligrafie tot spuitbus

Cultuur maakt iedereen 17.08.2017

Een nieuwe indeling en een frisse lik verf; in het kantoor van het Fonds voor Cultuurparticipatie wordt hard gewerkt vlak voor het nieuwe culturele seizoen begint. Decoratieschilder Donald Witteman is één van de mensen die hier aan de slag is.

Lees verder

Dit wil ik elke dag doen

Cultuur maakt iedereen 10.08.2017

'Het is grappig gelopen. Ik zag toen ik acht was met school twee kindervoorstellingen, De blauwe vogel en De toverdeur...

Lees verder

Mohamed Yusuf Boss wint Gouden C 2016

Urban arts talent 06.07.2017

Elk jaar reikt het Fonds voor Cultuurparticipatie de Gouden C uit: de prijs voor een door ons ondersteund project dat je Mee Moet Maken. Op 1 juli werd Mohamed Yusuf Boss/Urban House Groningen door een combinatie van vakjury en publiek uitgeroepen tot winnaar van de Gouden C 2016. Wat betekent zo'n prijs voor de winnaar?

Lees verder

Harmonie en het openzetten van de deur

Kunstparticipatie 2013-2016 14.06.2017

Het Zunderts Toneel (70) en de muziekvereniging Harmonie (175) vieren hun jubilea samen! Met een muziektheaterproductie betrekken ze een diversiteit aan inwoners van Zundert. Hoe doe je dat?

Lees verder

Jaarverslag 2016

20.04.2017

2016 was het laatste jaar van onze vorige beleidsperiode. In het jaarverslag blikken we terug op het jaar en de gehele periode.

Lees verder

Voordekunst, voor elkaar

Cultuur maakt iedereen 12.10.2017

Gevraagd en ongevraagd geeft Roy Cremers advies aan cultuurmakers en ook aan vrienden die in de sector werken. Over beleid, maar bijvoorbeeld ook over hun presentatie. Met zijn crowdfunding-platform Voordekunst wil hij de betrokkenheid tussen cultuurmakers en publiek vergroten.

Lees verder

Kunst leeft op straat

Cultuureducatie vmbo en praktijkonderwijs, Cultuur maakt iedereen 14.09.2017

Vincent Koreman zit sinds dit jaar in de adviescommissie van het Fonds en adviseert ons over aanvragen in de vmbo-regeling. Als 'stadscurator' wakkert hij het culturele vuur in anderen aan.

Lees verder

Hou elkaar vast

Cultuur maakt iedereen 31.08.2017

Tot 1 september 2017 is Vibeke Roeper nog directeur van Plein C. Wat betekent cultuur voor haar?

Lees verder

Ouderenparticipatie hot topic in Amsterdam

Age Friendly Cultural Cities 04.09.2017

Amsterdam won vorig jaar de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs, de kerst op de taart van ons programma Age Friendly Cultural Cities. Wat is daar teweeg gebracht op het gebied van ouderen en cultuurparticipatie. Maren Siebert, Foam en Reina de Smeth OBA vertellen.

Lees verder

Uit het leven gegrepen

Cultuur maakt iedereen 03.08.2017

Ilrish zit sinds dit jaar in de adviescommissie van het Fonds en adviseert ons over aanvragen in de vmbo-regeling. Als Ilrish Kensenhuis theater maakt, kan een stuk zomaar heten 'Zo'n grote piemel wil ik later ook wel'. Maar denk maar niet dat daar weinig achter zit … 

Lees verder

Roosje Hindelopen: Als wij ermee stoppen, is het weg.

Cultuur maakt iedereen 13.07.2017

De zwierige motieven en het aloude kleurenpalet van ambachtelijk meubelmakersbedrijf Roosje Hindeloopen zijn wereldwijd beroemd. Het familiebedrijf wordt gerund door twee broers uit de vierde generatie Stallmann: Titus schildert en is zakelijk leider, Johan is meubelmaker.

Lees verder

Muzikale wereldstad Kerkrade

Cultuur maakt iedereen 06.07.2017

“Vóór WMC droomde ik veel. Na WMC begon ik mijn dromen uit te laten komen.” De Colombiaanse hoboïst Samuel Aguirre (1993) kreeg de kans van zijn leven en greep die met beide handen aan.

Lees verder

Muziekmaken houdt me scherp

Cultuur maakt iedereen 22.06.2017

"Ik kom niet uit een muzikale familie, maar uit een fanatieke sportfamilie. dat lijkt in zekere zin op elkaar: als je hogerop wilt of komt moet je alles uit de kast halen." 

Lees verder

Hiphop als missie

Cultuur maakt iedereen , Ouderenparticipatie 2013-2016 29.06.2017

Angelo Martinus krijgt jong en oud aan de cultuur… via hiphop! Wat drijft hem?

Lees verder

Spiegel van de jongerencultuur

Talent en festivals, Cultuur maakt iedereen 14.06.2017

Marjolein Rietveld, directeur Kunsbende, over cultuur maken. “Wat ik zelf niet heb, vind ik weleens een gemis. Dat is een drijfveer om anderen erin te stimuleren.

Lees verder

Altijd iets wat je blij kan maken

Cultuur maakt iedereen 18.05.2017

'Als je muziek kunt maken kun je je op een andere manier uitdrukken dan met woorden alleen. Je hebt dan altijd iets bij je wat je blij kan maken, troost kan geven, waar je opgetogen over kunt zijn, kortom waar je hart vol van kan zijn. Dat klinkt een beetje hoogdravend allemaal, maar toch is dat zoals ik het ervaar.'

Lees verder

VanVelzen en Lilith over meer muziek

Cultuur maakt iedereen 11.05.2017

VanVelzen: "Ik besefte pas achteraf dat het niet vanzelfsprekend was dat er niet alleen thuis altijd instrumenten waren, maar dat er tijdens mijn hele schooltijd en studie muziek was."

Lees verder