dinsdag 23 Januari 2018
dit is het online magazine van het Fonds voor Cultuurparticipatie. wil je een aanvraag doen, kijk dan op onze website

Te gast in een andere wereld

Cultuur maakt iedereen 28.12.2017

Als hoofd cultuureducatie komt zijn opleiding goed van pas. De vijftien jaar ervaring als lichtontwerper is handig bij zijn bijzondere hobby: onderwaterfotografie.

Lees verder

Het jaar in verhalen

Cultuur maakt iedereen 20.12.2017

Het afgelopen jaar vroegen we cultuurmakers vanuit allerlei hoeken wat cultuur maken voor hen betekent. Directeur Jan Jaap Knol maakte hieruit een persoonlijke selectie: #cultuurmaaktiedereen!

Lees verder

Verrijking

Cultuur maakt iedereen 07.12.2017

Don Ceder, het nieuwste lid van onze Raad van Toezicht, is maatschappelijk betrokken als advocaat en in de politiek. In zijn vrije tijd is hij ook nog dj, muziekant en theatermaker. Een duizendpoot!

Lees verder

Vier Repelsteeltjes

Kunstparticipatie 2013-2016, Cultuur maakt iedereen 30.11.2017

Het enthousiasme voor de schooltoneelclub spat er vanaf bij Melanie uit groep 7. Ze doet al voor het derde jaar mee! Waarom is het zo leuk?

Lees verder

SpraakuhlooS - De enige bewegende stilte

Jij maakt het mee, Cultuur maakt iedereen 16.11.2017

Tomas en Garryl kende elkaar via de Nederlandse jeugdtop squash maar vonden elkaar pas echt in spoken-word evenementen. De een event manager de ander show host. Een top duo! 

Lees verder

De blik van de amateurkunstenaar

Age Friendly Cultural Cities, Cultuur maakt iedereen 02.11.2017

We zijn er trots op de Hedy d' Ancona juryvoorzitter is van de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs. Deze prijs is onderdeel van ons programma Age Friendly Cultural Cities. Haar betrokkenheid bij ouderen en cultuurparticipatie is enorm groot!

Lees verder

Het Fonds in het wild: Nijmegen

Jonge Kunst, Talent en festivals, Erfgoedmanifestaties 31.10.2017

We krijgen een kijkje in de keuken van cultuurmakend Nijmegen. Op bezoek bij de wethouder Cultuur, we maken een stadswandeling en drie projecten laten de impact van hun project zien op deelnemers en de maatschappij. Het maakt ons blij en trots! Waar zijn we de volgende keer?

Lees verder

Wees trots op je omgeving!

Talent en festivals, Cultuur maakt iedereen 12.10.2017

Op de afdeling Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere werkt Mohssine Dahhan. Hij vertelt immigranten over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Almere. Zijn missie: kinderen betrekken bij het erfgoed van Nederland en het land van herkomst.

Lees verder

Voordekunst, voor elkaar

Cultuur maakt iedereen 12.10.2017

Gevraagd en ongevraagd geeft Roy Cremers advies aan cultuurmakers en ook aan vrienden die in de sector werken. Over beleid, maar bijvoorbeeld ook over hun presentatie. Met zijn crowdfunding-platform Voordekunst wil hij de betrokkenheid tussen cultuurmakers en publiek vergroten.

Lees verder

Kunst leeft op straat

Cultuureducatie vmbo en praktijkonderwijs, Cultuur maakt iedereen 14.09.2017

Vincent Koreman zit sinds dit jaar in de adviescommissie van het Fonds en adviseert ons over aanvragen in de vmbo-regeling. Als 'stadscurator' wakkert hij het culturele vuur in anderen aan.

Lees verder

Hou elkaar vast

Cultuur maakt iedereen 31.08.2017

Tot 1 september 2017 is Vibeke Roeper nog directeur van Plein C. Wat betekent cultuur voor haar?

Lees verder

Ouderenparticipatie hot topic in Amsterdam

Age Friendly Cultural Cities 04.09.2017

Amsterdam won vorig jaar de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs, de kerst op de taart van ons programma Age Friendly Cultural Cities. Wat is daar teweeg gebracht op het gebied van ouderen en cultuurparticipatie. Maren Siebert, Foam en Reina de Smeth OBA vertellen.

Lees verder

Uit het leven gegrepen

Cultuur maakt iedereen 03.08.2017

Ilrish zit sinds dit jaar in de adviescommissie van het Fonds en adviseert ons over aanvragen in de vmbo-regeling. Als Ilrish Kensenhuis theater maakt, kan een stuk zomaar heten 'Zo'n grote piemel wil ik later ook wel'. Maar denk maar niet dat daar weinig achter zit … 

Lees verder

Tussen grote dichters

Cultuur maakt iedereen 21.12.2017

Dichten, theatersport, muziek, Thomas van het Groenewout (22) zou er niet tussen kunnen kiezen. En dat hoeft ook helemaal niet!

Lees verder

Creatief met machines

Immaterieel Erfgoed 2013-2016, Cultuur maakt iedereen 14.12.2017

Zo werk je nog in de landbouwmachines, zo zit je tot over je oren in de kantpatronen. Vrijwilliger Hay Tacken over zijn liefde voor het bijna uitgestorven ambacht van patronneur.

Lees verder

Met een gitaar geboren

Age Friendly Cultural Cities, Cultuur maakt iedereen 23.11.2017

De naam ZIMIHC is niet alleen van de amateurkunstorganisatie uit Utrecht maar zo heet ook de band waarin directeur Appie Alferink speelt. Een band die met elkaar blijft spelen zolang ze kunnen.

Lees verder

Underground cat

Cultuur maakt iedereen 09.11.2017

Op zijn elfde zag hij rapper Eminem freestylen in de film Eight Mile. Sindsdien improviseert Tijmen Sissing onder de artiestennaam MC Timing. Zijn specialiteit: reageren op wat hij ziet, inspelen op het publiek.

Lees verder

1000 talenten, 4 jaar gevolgd

Talent en festivals 12.11.2017

Vier jaar lang werden 1000 jonge talenten in de kunsten bevraagd. Wat drijft ze, hoe loopt hun ontwikkeling en wat is de rol van hun omgeving?

Lees verder

Muziekonderwijs uit liefde en noodzaak

Cultuur maakt iedereen , Professionalisering muziekonderwijs pabo 19.10.2017

Janneke van der Wijk studeerde af op de geschiedenis van het Conservatorium van Amsterdam. Ze kon toen nog niet vermoeden dat ze later directeur zou worden.

Lees verder

Keukentafeltijdschrift

Talent en festivals, Cultuur maakt iedereen , Erfgoedmanifestaties 21.09.2017

Doordeweeks is Phebe Kloos programma-coördinator bij het Openluchtmuseum. In haar vrije tijd schrijft ze onder meer columns, gedichten en verhalen, die ze als poststuk verspreidt.

Lees verder

Beroepsdeformatie

Talent en festivals, Erfgoedmanifestaties, Cultuur maakt iedereen 07.09.2017

In de gemeente Westerveld vindt de landelijke opening van Open Monumentendag 2017 plaats. Bernard Stikfort, beleidsregisseur erfgoed, cultuurhistorie en monumenten daar, deelt met ons zijn liefde voor erfgoed.

Lees verder

Van kalligrafie tot spuitbus

Cultuur maakt iedereen 17.08.2017

Een nieuwe indeling en een frisse lik verf; in het kantoor van het Fonds voor Cultuurparticipatie wordt hard gewerkt vlak voor het nieuwe culturele seizoen begint. Decoratieschilder Donald Witteman is één van de mensen die hier aan de slag is.

Lees verder

Dit wil ik elke dag doen

Cultuur maakt iedereen 10.08.2017

'Het is grappig gelopen. Ik zag toen ik acht was met school twee kindervoorstellingen, De blauwe vogel en De toverdeur...

Lees verder